Őszi-téli immunerősítők minden mennyiségben: ezeket csak szeretni lehet
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A hűvösebb hónapokban kifejezetten fontos az immunerősítés, és mielőtt étrend-kiegészítőkért nyúlnál, vesd be a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag ételeket és italokat: ezekben biztosan nem fogsz csalódni!
A friss gyümölcsökkel és zöldségekkel rengeteg vitamint fogyaszthatunk el, azonban az őszi és téli hónapokban sokkal kevesebbet eszünk ezekből, mint nyáron.
Ilyenkor jönnek jól a fűszernövények és az antioxidánsokban gazdag gyökeresek, mint például a cékla, a torma vagy épp a gyömbér. Most 6 immunerősítő ételt és italt mutatunk, amelyekkel felkészítheted a szervezetedet a náthaszezonra.
Tormás céklakrémleves
Ez a tormával kombinált céklakrémleves igazi vírusölő nagyágyú. A cékla nemcsak antioxidánsokkal lát el, de sok vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, a torma pedig C-vitaminban gazdag, nem is beszélve arról, hogy mennyei lesz vele a leves.
Mézes-citromos gyömbér
Ez a mézes-citromos gyömbér már-már ősinek számító recept, hatása annyira meggyőző. Mindhárom hozzávaló hőkezelés nélkül kerül a szuper keverékbe, így bár a végeredmény nagyon ütős, minden tápanyag a maximumot tudja nyújtani. Fogyaszd önmagában, vagy ha túl erősnek érzed, akkor keverd a teádba.
Kurkumatonik
Ezt a kurkumatonikot immunerőként, gyulladáscsökkentőként és vírusölőként is használhatod, hiszen tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, mindezek mellett pedig még finom is. Télen forrón fogyaszd, nyáron azonban hűsítőként is szuper.
Kurkumás aranytej latte
Ebben a lélekmelengető forró italban is a kurkuma a főszereplő, mellé pedig olyan immunerősítő fűszerek kerülnek, mint a gyömbér, a fahéj és a fekete bors. A kurkuma és a bors hatóanyagai – a kurkumin és a piperin – felerősítik egymás antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását, így érdemes őket együtt használni, nemcsak ebben az italban, de főzés során is.
Fűszeres teakeverék
Ha nem vagy egy konyhatündér, és nem kerítenél túl nagy feneket a vitamindús és vírusölő ételek elkészítésének, akkor egyszerűen dobd össze ezt a fűszeres teakeveréket, és élvezd a melengető, immunerősítő hatását.
Céklás ivólé
Ebbe a céklás ivólébe olyan vitamindús alapanyagok kerülnek, mint az alma, a sárgarépa, a gyömbér, a narancs, és persze egy csipet fahéj sem hiányozhat belőle. A szuper ital egész évben tökéletes választás, ha az immunrendszered erősítése a cél, és az sem tragédia, ha nincsen hozzá gyümölcscentrifugád, hiszen turmixgéppel is elkészítheted.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors