Mi az a Pak Choi? Ízletes ételek készülhetnek az egészséges zöldből
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Pak Choi az ázsiai konyha egyik kedvelt zöldje, melynek a gumója és a levele is fogyasztható, rendkívül változatosan lehet felhasználni az egészséges zöldséget.
A kulináris élmények kedvelői imádnak utazni, hogy a világot bebarangolva új ízekkel ismerkedjenek meg, melyeket az útról visszatérve otthonuk melegében is felfedezzenek.
Egy-egy út során rengeteg egzotikus alapanyaggal találkozik az ember, melyeket idehaza olykor elég nehéz beszerezni, de kivételek is akadnak. Az egyik ilyen a Pak Choi, mely az elmúlt években a hazai zöldséges standokon is egyre többször kerül elő. Na de kezdjük is az elején, mi ez a fura nevű zöldség?
Vitaminokban bővelkedik és az immunrendszert is erősíti
A Pak Choi a kínai kellel áll rokonságban, magyarul bordáskel néven találkozhatsz vele. A zöld rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál, különösen magas a C-vitamin-tartalma. Immunerősítő, béta-karotinban, folsavban és kalciumban, K-vitaminban is bővelkedik, elősegíti a vérképzést, segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, energiatartalma alacsony. A zöld antioxidánsban is gazdag, így fontos szerepet játszik a rákos betegségek megelőzésében.
Tárolásnál erre figyelj
A zöldet jól záródó dobozban, hűtőben vagy hűvös helyen tárold, így egy hétig gond nélkül eláll. Ha kicsit megfonnyad a levele, áztasd jeges vízbe 15 percre, így új életre kel a bordáskel.
Sokrétűen felhasználható
A különleges zöldségről azt szokták mondani, olyan, mintha a káposzta és a saláta házasságából született volna. A levele és a gumója is fogyasztható, kínálhatod nyersen, de a hőkezelést is bírja, persze vigyázz, ne érje túl sok hő, mert akkor elveszti értékes tulajdonságait, és a zamata is kellemetlen lesz.
A bordáskel a távol-keleti konyha gyöngyszeme, a híres miso leves nélkülözhetetlen alapanyaga, de készülhet belőle saláta, zöld turmix, párolva és olajon fonnyasztva is kipróbálható. Tekints rá úgy, mintha spárgával vagy mángolddal dolgoznál.
Az egyik legkedveltebb elkészítési módja a zöldnek, mikor olajon forgatva pirítják egzotikus fűszerekkel és szezámmaggal megszórva. A zöldnek sokkal komplexebb, mélyebb lesz az íze, ha szezámolajjal készíted, ne csak pirítsd rajta, tálalásnál vagy párolásnál enyhén locsolhatsz még a zöldre az olajból. Az enyhén csípős zamatú Pak Choi nagyon szereti az izgalmas önteteket, lehet az citrusos, fokhagymás, és még a halszósz is remekül illik hozzá.
A leveleket bármilyen levesben kipróbálhatod, de fontos, hogy a főzési idő utolsó 2-3 percében tedd a fazékba, úgy kellemesen roppanós lesz. Párolva 3-4 perc alatt elkészül, kínáld rizs, vagy más párolt zöldségek vagy hús mellé. A hagyományos kínai konyhában savanyúság is készülhet a levélből. Ha szereted az izgalmas, roppanós salátákat, akkor káposztával párosítva is kipróbálhatod az egészséges zöldet, de fejes salátával mixelve is remek párost alkotnak.
Fotók: Getty Images