![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a Pak Choi? Ízletes ételek készülhetnek az egészséges zöldből
![pccover](https://kep.index.hu/1/0/4310/43109/431094/43109486_3290508_a1f3ef78ced16789d912948a52bcd8b4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Pak Choi az ázsiai konyha egyik kedvelt zöldje, melynek a gumója és a levele is fogyasztható, rendkívül változatosan lehet felhasználni az egészséges zöldséget.
A kulináris élmények kedvelői imádnak utazni, hogy a világot bebarangolva új ízekkel ismerkedjenek meg, melyeket az útról visszatérve otthonuk melegében is felfedezzenek.
Egy-egy út során rengeteg egzotikus alapanyaggal találkozik az ember, melyeket idehaza olykor elég nehéz beszerezni, de kivételek is akadnak. Az egyik ilyen a Pak Choi, mely az elmúlt években a hazai zöldséges standokon is egyre többször kerül elő. Na de kezdjük is az elején, mi ez a fura nevű zöldség?
![pcct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431095/43109566_6c6cfa3b7d3ed2cf820034a137ec9970_wm.jpg)
Vitaminokban bővelkedik és az immunrendszert is erősíti
A Pak Choi a kínai kellel áll rokonságban, magyarul bordáskel néven találkozhatsz vele. A zöld rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál, különösen magas a C-vitamin-tartalma. Immunerősítő, béta-karotinban, folsavban és kalciumban, K-vitaminban is bővelkedik, elősegíti a vérképzést, segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, energiatartalma alacsony. A zöld antioxidánsban is gazdag, így fontos szerepet játszik a rákos betegségek megelőzésében.
![pcct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431095/43109570_f03f4fe4bc961819c526139f8a56ab15_wm.jpg)
Tárolásnál erre figyelj
A zöldet jól záródó dobozban, hűtőben vagy hűvös helyen tárold, így egy hétig gond nélkül eláll. Ha kicsit megfonnyad a levele, áztasd jeges vízbe 15 percre, így új életre kel a bordáskel.
Sokrétűen felhasználható
A különleges zöldségről azt szokták mondani, olyan, mintha a káposzta és a saláta házasságából született volna. A levele és a gumója is fogyasztható, kínálhatod nyersen, de a hőkezelést is bírja, persze vigyázz, ne érje túl sok hő, mert akkor elveszti értékes tulajdonságait, és a zamata is kellemetlen lesz.
![pcct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431095/43109582_64e1fe69021491f65d87499c95fca25f_wm.jpg)
A bordáskel a távol-keleti konyha gyöngyszeme, a híres miso leves nélkülözhetetlen alapanyaga, de készülhet belőle saláta, zöld turmix, párolva és olajon fonnyasztva is kipróbálható. Tekints rá úgy, mintha spárgával vagy mángolddal dolgoznál.
Az egyik legkedveltebb elkészítési módja a zöldnek, mikor olajon forgatva pirítják egzotikus fűszerekkel és szezámmaggal megszórva. A zöldnek sokkal komplexebb, mélyebb lesz az íze, ha szezámolajjal készíted, ne csak pirítsd rajta, tálalásnál vagy párolásnál enyhén locsolhatsz még a zöldre az olajból. Az enyhén csípős zamatú Pak Choi nagyon szereti az izgalmas önteteket, lehet az citrusos, fokhagymás, és még a halszósz is remekül illik hozzá.
A leveleket bármilyen levesben kipróbálhatod, de fontos, hogy a főzési idő utolsó 2-3 percében tedd a fazékba, úgy kellemesen roppanós lesz. Párolva 3-4 perc alatt elkészül, kínáld rizs, vagy más párolt zöldségek vagy hús mellé. A hagyományos kínai konyhában savanyúság is készülhet a levélből. Ha szereted az izgalmas, roppanós salátákat, akkor káposztával párosítva is kipróbálhatod az egészséges zöldet, de fejes salátával mixelve is remek párost alkotnak.
Fotók: Getty Images