Hányféleképpen használhatunk fel egy üveg passzírozott paradicsomot?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egyetlen olyan alapanyagot kellene mondanom, ami nélkül egy napot sem bírok ki, az a passzírozott paradicsom vagy konzerv rokonai lennének. A legtöbb rendszeresen visszatérő ételnek ez az alapja a konyhánkban, e nélkül tényleg nem tudok élni.

Olcsó és, ha jót találunk belőle, minden évszakban ízes, elképesztően variábilis alapanyag, ami ráadásul akármeddig eláll. Most megpróbálom összeszedni mindazt, ami nálunk készül belőle, de biztosan nem leszek képes a teljes repertoárját felvonultatni, annyira sokoldalú.

Három forma

Három formában létezik a kamrapolcon: passzírozott, üveges formátumban, konzerv, darabos verzió és konzerv, egész is mindig van itthon. Mindegyik máshoz jó, de voltaképpen felcserélhetőek egymással.

A klasszikusok

Persze, hogy heti rendszerességgel kell paradicsomlevest csinálni a gyerekeknek, ami szerencsére gyorsabb bármilyen instant levesnél, és nagy megnyugvást ad a tudat, hogy minden körülmény között megeszik. De vele készül a kedvenc minestronénk is, csak ahhoz sok más alapanyag is társul. A leggyorsabb életmentő vacsora a paradicsomos spagetti, és ezek verziói, mikor kerül bele tonhal, kolbász vagy felnőttverzió esetén olajbogyó is.

dsc 2343 1

Shakshuka

A kedvenc lecsóféleségem nem is lecsó, inkább egy fűszeres, paprikás paradicsomszószba buggyantott tojás, ami éppen azért jó, mert télen-nyáron percek alatt prezentálható a kamrám főszereplőjének segítségével.

Csirkék - Marokkóban és Indiában

Ha aszalt barackkal és mézzel, no meg fahéjjal készül, akkor marokkói, ha gyömbérrel és kurkumával, akkor indiai, mindegy, a csirkének is nagyon jól állnak a paradicsomos szószok. A fűszerezés irányai teljesen különböző ételeket eredményeznek, szóval még csak unalmassá sem tud válni a dolog.

Pizzaszósz

Elég gyakran van nálunk pizza vacsorára, ezzel a recepttel készül, és klasszikusan mindig paradicsomszósz az alapja, amihez ebben az esetben sokkal több fokhagymát használok, mint a sima spagettiszószhoz.

dsc 2983 1

Csicseriborsók, babok, lencsék

Mindegyik hüvelyes újjászületik paradicsomos közegben, akár konzervvel készül, percek alatt, akár előfőzve, a csicseriborsó, a bab, és a lencse is nagyon jó paradicsomos alappal. Ezen az elven továbbhaladva jöhetnek a paradicsomos főzelékek, a káposzta, a krumpli és a többiek.

Minden, amit nem esznek meg  a gyerekek

A paradicsom nemcsak azért jolly joker, mert mi szeretjük és mert aszerint, hogyan ízesítjük és mit teszünk mellé, százféle arcot tud magának faragni, hanem mert a gyerekek mindent szívesebben esznek meg, ami paradicsomos.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük