Így tisztítsd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket a permetszerektől

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt a tavasz és mindjárt a nyár is megérkezik, ami  - többek között - azt jelenti, hogy beköszönt a bőséges zöldség- és gyümölcsszezon. Már nem csak alma meg répa és egy-két gyorsan kifutó zöldféle kapható a piacon. Éppen ellenkezőleg, tele a piac szebbnél szebb és ízletesebb friss zöldekkel.

Az egészséges étrendi javallatok, diéták, egészségtudatos szemléletmódok merőben eltérhetnek egymástól. Van azonban egy közös pont, amiben mind megegyeznek, amiben mindenki egyetért, azaz, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása jó és hasznos, sőt, egész egyszerűen nélkülözhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából.

Ősszel és télen levesek és raguk alapanyagaként, tavasszal és nyáron pedig, mikor bővebb a repertoár és friss a termés, természetesen nyersen kell enni a zöldeket, vagy legalábbis beiktatni az étrendbe belőlük annyit, amennyit csak lehet. Ez eddig rendben is lenne.

Van azonban a dolognak egy árnyoldala. Mégpedig a mérhetetlen mennyiségű permet- és növényvédőszer  - a környezetszennyezés hatásairól nem is beszélve -, amit a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt fogyasztunk el.

vegyszer3.gif

Félreértés ne essék, még véletlenül sem az a célom, hogy bárkit  is lebeszéljek a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról. Határozottan nem erről van szó. De tény, hogy mindennapi zöldségeink - hacsak nem magunknak termeljük azokat és szigorúan semmilyen szert nem használunk a termesztés során, vagy nem a biopiacról vásárolunk, ahol ha nem is teljesen tiszta, de lényegesen tisztább a termés - vegyszerekkel kezeltek.

Tudom, így nem lehet élni, hogy folyton folyvást ezen kattogunk, de nem érdemes a homokba dugni se a fejünket. Már csak azért se, mert van néhány egyszerű házi módszer, amivel megszabadulhatunk a terméshozamot tekintve hasznos, ám szervezetünk számára nem éppen előnyös vegyületektől.

Az átöblítés nem elegendő

A friss zöldségek és gyümölcsök folyóvízzel történő néhány másodperces öblítése is több mint a semmi, de sajnos nem elegendő a legmodernebb rovarmérgekkel szemben. A növényvédőszerek nagy része logikus módon nem vízben oldódó, hiszen, ha ez nem így lenne, egy kiadós eső is könnyedén eltávolítaná a még növekvő zöldségek és gyümölcsök felületéről. Ezért, ha csak minimálisan is, de fokozni akarjuk a vegyszermentesítés hatékonysági fokát, érdemes- ha a zöldféle engedi - átdörzsölni egy zöldségmosó kefével, majd bő vízben átmosni és szárazra törölni azt.

vegyszer1.gif

Az első gondolat, ami felvetődik, nyilván az, hogy jó, jó, de ennyi sikálás, mosás és törölgetés után marad-e még valami abból a szerencsétlen növényből. A válasz igen, csak kellő óvatossággal kell eljárni.

Ha azonban ez a megoldás nem nyerte el a tetszésünket, vagy nem érezzük eléggé hatékonyak, nézzük, mit tehetünk még.

Házi csodaszerek a porondon

A massachusetts-i egyetem kutatói egy tiabendazol és fosmet nevű - a mezőgazdaságban gyakran használt -parazitaölő-szerekkel kezelt almát öblítettek át vízzel, áztattak ecetbe, hipóba és szódabikarbónával elkevert vízbe, hogy megnézzék, mi oldja le leghatékonyabban a növényvédőszereket az alma felületéről. Meglepő módon az utolsó, azaz a szódabikarbóna-oldat bizonyult a leghatékonyabbnak.

Ennek a receptje:

Két pohár vízbe keverjünk 2 kávéskanál szódabikarbónát, az így elkészült oldatba áztassuk a zöldséget vagy a gyümölcsöt minimum 5 percig, ha biztosra akarunk menni, 10-15 percig.

vegyszer2.gif

Az univerzális csodaszer, a szódabikarbóna sem jelent tökéletes védelmet és nem is minden rovarölővel szemben. Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag nyomonkövethetetlen, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket milyen vegyszerekkel kezelik, minden kis segítség jól jön. Csak a rend kedvéért, a már említett két szer mellett a szódabikarbónás oldat jól oldja a klórpirifosz-metil (C9H11Cl3NO3PS), cipermetrin (C22H19Cl2NO3), chlorothalonil (C8Cl4N2 ) nevű vegyszereket.

Az ecet ugyancsak hatékony e tekinteteben, de a szódabikarbónával ellentétben, minimálisan nyomot hagy a beáztatott zöldség vagy gyümölcs ízén. De ha éppen nem áll rendelkezésre szódabikarbóna, érdemes használni.

Van, hogy csak a hámozás segít

Azokon a gyümölcsökön és zöldségeken, amelyeken erőteljes, átható szagú rovar- és gombaölőszereket használtak és egy kiadós mosás vagy áztatás után is érezhetőek maradnak, csak a hámozás segít. Bár ahogy a mondás tartja, a héjában van a vitamin, ez esetben érdemes mégis megválni attól.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük