Mi az a nagy, grapefruitszerű gyümölcs a boltokban?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Úgy néz ki, mint egy mutáns óriásgrépfrút, minden szupermarketben és piacon ott van, mégsem ismerjük igazán a pomelot. Pedig finom, és most, hogy kezd unalmassá válni az alma és a többi déli gyümölcs, kipróbáltuk.

A pomelo Malajziában őshonos, de termesztik Thaiföldön, Tajvanon és Vietnamban is. Kínában a legnépszerűbb, a képen látható darab is onnan származik a jelzés szerint. Annak ellenére, hogy rengeteg helyen kapni itthon is, még mindig alig tudja valaki, hogy mi ez, pedig nem grépfrút, csak annak néz ki. A pomelo persze, mint minden citrus, nagyon egészséges is, iszonyú sok C-vitamin van benne, sőt, kalium és kalcium is. 

Nem grépfrút

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a grépfrútot sokan nem szeretik. Nemcsak savanyú, még egy kicsit kesernyés is, ezért olyan megosztó annak ellenére, hogy nagyon egészséges. A pomelo ezzel szemben édeskés, semlegesebb ízű, mint a grépfrút, könnyebben népszerűsíthető, de legalább olyan egészséges. A héja is sokkal vastagabb, olyan, mint egy vastag szivacsréteg. Ez azért hasznos, mert sokáig tartja nedvesen a gyümölcsöt, így hosszú ideig lesz tárolható. 

pomelo

Így pucold

A szivacsos, külső héj épp olyan könnyen lejön, mint a narancsé vagy a citromé, a kisebb kihívást a belső hártya jelenti, ami nem igazán élvezhető, ezért muszáj eltávolítani. A legegyszerűbb ezt a műveletet az ujjainkkal végezni, a hártyák közül kell óvatosan kiszedegetni a gyümölcshúst úgy, hogy a hártya bent maradjon.

Így edd

Lehet enni magában, úgy, ahogy van, annyira nagy, hogy igazi közösségi élmény az elfogyasztása, egyedül minimum kihívás elpusztítani egy egészet. Viszont sokan készítenek belőle sós ételek mellé, összetettebb ízű salátákat, csilipasztával, esetleg mentalevelekkel, gránátalmával keverve. Aki maradna a hagyományosabb ízeknél, annak is érdemes kipróbálnia akár egy teljesen egyszerű gyümölcssalátában. A legjobban a rokonai passzolnak hozzá, a narancs, a grépfrút és a mandarin. 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon