Hogyan vált a popcorn a mozizás részévé? Ezért más az íze a mozis pattogatott kukoricának

popcorn
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pattogatott kukorica nélkül nincs mozizás - bár ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nachos is, a régi kedvencet még mindig nem tudja überelni.

A nagy kérdés, hogy miért éppen popcornt eszünk a mozikban? Miért ez az alapértelmezett, mikor vált a mozik részévé? Ennek a kérdésnek jártunk utána.

Valójában az angol kifejezés, vagyis a popcorn a kukorica egy csoportját jelöli, amelynek a magja kifejezetten kemény. Ez a kukoricafajta Közép-Amerikában jelent meg, majd a 19. századra ért el az Egyesült Államokba is. A popcorn nem más, mint a pattogtatásra alkalmas kukorica.

Az első gőzhajtású popcornkészítő gépet egy Charles Cretor nevű férfi készítette el 1885-ben. Mivel a kukorica igen olcsó volt, így a popcorn ára is alacsonyan maradt. Az Egyesült Államokban elsőként cirkuszokban és vásárokon kezdték árusítani a pattogatott kukoricát, nagy előnye volt, hogy könnyen szállítható - a mozizás részévé csak sokkal később vált. 

popcorn3

Kezdetben tilos volt popcornt enni a mozikban

Kezdetben éppenhogy kitiltották a mozikból a popcornt - mivel a példaképnek tartott színházakban sem árulták a nassolnivalót, a mozik - filmszínházak ekkoriban - üzemeltetői is ehhez szerették volna tartani magukat. A minőségi szórakozáshoz nem illett volna az olcsó pattogatott kukorica, ráadásul úgy gondolták, hogy a hangos ropogtatás a filmet is élvezhetetlenné teszi majd. Arról nem is beszélve, hogy a színházakhoz hasonlóan gyönyörű szőnyegek borították a padlót, amelyekben nagyon nem szerettek volna beletaposott popcornt látni.

A popcorn megjelenése a filmszínházakban

Igen ám, de az 1920-as éveg végén megszületett a hangosfilm - tömegek kezdtek el moziba járni, azok is mehettek, akiknek addig gondot okozott a szövegek olvasása. Az 1930-as évekre a mozik heti látogatottsága elérte a 90 millió főt. Megjelentek a kevésbé tehetős emberek is a mozikban, akik valamilyen olcsó nassolnivalót is igényeltek. Ráadásul a hangosfilmeknél már az sem volt probléma, hogy a rágcsálás megzavarja majd a csendet.

popcorn2

A mozik kezdetben a popcornárusokkal kötöttek megállapodást, akik eleinte a filmszínházak előtt árulták a pattogatott kukoricát, később pedig már az előtérben is helyet kaptak.

Hódít a popcorn

A popcorn igazi térhódítását végül a gazdasági világválság hozta el. A jegybevételekből kieső összeget pótolni kellett - a mozitulajdonosok úgy döntöttek, hogy saját kézbe veszik a popcorngyártást, nincs szükségük tovább az árusokra. A válságot csak azok a filmszínházak éltél túl, ahol pattogatott kukoricát is árultak, azok a helyek, amelyek ragaszkodtak a nívós, minőségi szórakoztatáshoz és ételekhez, nem maradtak meg a válság után.

A második világháború is jót tett a popcorn terjedésének - a Fülöp-szigetek megközelíthetetlenné vált, pedig onnan érkezett volna a cukorimport jelentős része. A cukorhiány miatt a sós popcorn népszerűsége tovább nőtt, így egyre többen keresték az olcsó nassolnivalót.

popcorn4

Miért más az íze a mozis popcornnak?

Bár rengetegféle popcorn kapható a boltok polcain, ráadásul házilag is készíthetsz pattogatott kukoricát, mégsem lesz sose olyan az íze, mint a mozisnak. Mi ennek az oka?

Nem akarunk elkeseríteni, de éppen azért érezheted finomabbnak a mozisat, mert tele van mesterséges adalékanyagokkal és valószínűleg vajat sem látott sohasem. A mozis vajas popcorn flavacolból, illetve vajas ízesítésből áll - olvasható a Dívány cikkében.

A flavacol egy nagyon finom szemű fűszersó egy kis színezékkel kikeverve - mivel inkább por, mint kristályos az állaga, így ráragad a kukoricaszemekre, ettől lesz jellegzetes sárgás színe a mozis popcornnak.

popcorn5

Na, és mit takar a vajas ízesítés? Nem mást, mint hidrogénezett szójaolajat, béta-karotint, egy terc-butilhidrokinon nevű vegyületet, amely az eltarthatóságért felel és dimetil-polisziloxánt, vagyis habzásgátlót, utolsó összetevőként pedig vajas aromát.

Bár mozinként eltérő lehet a popcorn ízesítése, egyik nagyobb hazai mozihálózat sem használ valódi vajat - a büfékben árult nassolnivalók összetevőnek listáját megtalálod a mozik honlapján is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon