![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan vált a popcorn a mozizás részévé? Ezért más az íze a mozis pattogatott kukoricának
![popcorn](https://kep.index.hu/1/0/3522/35229/352298/35229845_2695809_90b6296b0a7a96fadf5857e43a6865c0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Pattogatott kukorica nélkül nincs mozizás - bár ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nachos is, a régi kedvencet még mindig nem tudja überelni.
A nagy kérdés, hogy miért éppen popcornt eszünk a mozikban? Miért ez az alapértelmezett, mikor vált a mozik részévé? Ennek a kérdésnek jártunk utána.
Valójában az angol kifejezés, vagyis a popcorn a kukorica egy csoportját jelöli, amelynek a magja kifejezetten kemény. Ez a kukoricafajta Közép-Amerikában jelent meg, majd a 19. századra ért el az Egyesült Államokba is. A popcorn nem más, mint a pattogtatásra alkalmas kukorica.
Az első gőzhajtású popcornkészítő gépet egy Charles Cretor nevű férfi készítette el 1885-ben. Mivel a kukorica igen olcsó volt, így a popcorn ára is alacsonyan maradt. Az Egyesült Államokban elsőként cirkuszokban és vásárokon kezdték árusítani a pattogatott kukoricát, nagy előnye volt, hogy könnyen szállítható - a mozizás részévé csak sokkal később vált.
![popcorn3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3522/35229/352298/35229881_db4328d202fd4eb86f8b04adec05f426_wm.jpg)
Kezdetben tilos volt popcornt enni a mozikban
Kezdetben éppenhogy kitiltották a mozikból a popcornt - mivel a példaképnek tartott színházakban sem árulták a nassolnivalót, a mozik - filmszínházak ekkoriban - üzemeltetői is ehhez szerették volna tartani magukat. A minőségi szórakozáshoz nem illett volna az olcsó pattogatott kukorica, ráadásul úgy gondolták, hogy a hangos ropogtatás a filmet is élvezhetetlenné teszi majd. Arról nem is beszélve, hogy a színházakhoz hasonlóan gyönyörű szőnyegek borították a padlót, amelyekben nagyon nem szerettek volna beletaposott popcornt látni.
A popcorn megjelenése a filmszínházakban
Igen ám, de az 1920-as éveg végén megszületett a hangosfilm - tömegek kezdtek el moziba járni, azok is mehettek, akiknek addig gondot okozott a szövegek olvasása. Az 1930-as évekre a mozik heti látogatottsága elérte a 90 millió főt. Megjelentek a kevésbé tehetős emberek is a mozikban, akik valamilyen olcsó nassolnivalót is igényeltek. Ráadásul a hangosfilmeknél már az sem volt probléma, hogy a rágcsálás megzavarja majd a csendet.
![popcorn2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3522/35229/352299/35229929_65ed31468ff4f33416afe0674e50cc07_wm.jpg)
A mozik kezdetben a popcornárusokkal kötöttek megállapodást, akik eleinte a filmszínházak előtt árulták a pattogatott kukoricát, később pedig már az előtérben is helyet kaptak.
Hódít a popcorn
A popcorn igazi térhódítását végül a gazdasági világválság hozta el. A jegybevételekből kieső összeget pótolni kellett - a mozitulajdonosok úgy döntöttek, hogy saját kézbe veszik a popcorngyártást, nincs szükségük tovább az árusokra. A válságot csak azok a filmszínházak éltél túl, ahol pattogatott kukoricát is árultak, azok a helyek, amelyek ragaszkodtak a nívós, minőségi szórakoztatáshoz és ételekhez, nem maradtak meg a válság után.
A második világháború is jót tett a popcorn terjedésének - a Fülöp-szigetek megközelíthetetlenné vált, pedig onnan érkezett volna a cukorimport jelentős része. A cukorhiány miatt a sós popcorn népszerűsége tovább nőtt, így egyre többen keresték az olcsó nassolnivalót.
![popcorn4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3522/35229/352299/35229935_327677395e87501fc4bca1db55d8f82c_wm.jpg)
Miért más az íze a mozis popcornnak?
Bár rengetegféle popcorn kapható a boltok polcain, ráadásul házilag is készíthetsz pattogatott kukoricát, mégsem lesz sose olyan az íze, mint a mozisnak. Mi ennek az oka?
Nem akarunk elkeseríteni, de éppen azért érezheted finomabbnak a mozisat, mert tele van mesterséges adalékanyagokkal és valószínűleg vajat sem látott sohasem. A mozis vajas popcorn flavacolból, illetve vajas ízesítésből áll - olvasható a Dívány cikkében.
A flavacol egy nagyon finom szemű fűszersó egy kis színezékkel kikeverve - mivel inkább por, mint kristályos az állaga, így ráragad a kukoricaszemekre, ettől lesz jellegzetes sárgás színe a mozis popcornnak.
![popcorn5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3522/35229/352299/35229951_c6ebb265ef69c6d525fdb0692742b479_wm.jpg)
Na, és mit takar a vajas ízesítés? Nem mást, mint hidrogénezett szójaolajat, béta-karotint, egy terc-butilhidrokinon nevű vegyületet, amely az eltarthatóságért felel és dimetil-polisziloxánt, vagyis habzásgátlót, utolsó összetevőként pedig vajas aromát.
Bár mozinként eltérő lehet a popcorn ízesítése, egyik nagyobb hazai mozihálózat sem használ valódi vajat - a büfékben árult nassolnivalók összetevőnek listáját megtalálod a mozik honlapján is.
Fotók: Getty Images