Hogyan vált a popcorn a mozizás részévé? Ezért más az íze a mozis pattogatott kukoricának
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Pattogatott kukorica nélkül nincs mozizás - bár ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nachos is, a régi kedvencet még mindig nem tudja überelni.
A nagy kérdés, hogy miért éppen popcornt eszünk a mozikban? Miért ez az alapértelmezett, mikor vált a mozik részévé? Ennek a kérdésnek jártunk utána.
Valójában az angol kifejezés, vagyis a popcorn a kukorica egy csoportját jelöli, amelynek a magja kifejezetten kemény. Ez a kukoricafajta Közép-Amerikában jelent meg, majd a 19. századra ért el az Egyesült Államokba is. A popcorn nem más, mint a pattogtatásra alkalmas kukorica.
Az első gőzhajtású popcornkészítő gépet egy Charles Cretor nevű férfi készítette el 1885-ben. Mivel a kukorica igen olcsó volt, így a popcorn ára is alacsonyan maradt. Az Egyesült Államokban elsőként cirkuszokban és vásárokon kezdték árusítani a pattogatott kukoricát, nagy előnye volt, hogy könnyen szállítható - a mozizás részévé csak sokkal később vált.
Kezdetben tilos volt popcornt enni a mozikban
Kezdetben éppenhogy kitiltották a mozikból a popcornt - mivel a példaképnek tartott színházakban sem árulták a nassolnivalót, a mozik - filmszínházak ekkoriban - üzemeltetői is ehhez szerették volna tartani magukat. A minőségi szórakozáshoz nem illett volna az olcsó pattogatott kukorica, ráadásul úgy gondolták, hogy a hangos ropogtatás a filmet is élvezhetetlenné teszi majd. Arról nem is beszélve, hogy a színházakhoz hasonlóan gyönyörű szőnyegek borították a padlót, amelyekben nagyon nem szerettek volna beletaposott popcornt látni.
A popcorn megjelenése a filmszínházakban
Igen ám, de az 1920-as éveg végén megszületett a hangosfilm - tömegek kezdtek el moziba járni, azok is mehettek, akiknek addig gondot okozott a szövegek olvasása. Az 1930-as évekre a mozik heti látogatottsága elérte a 90 millió főt. Megjelentek a kevésbé tehetős emberek is a mozikban, akik valamilyen olcsó nassolnivalót is igényeltek. Ráadásul a hangosfilmeknél már az sem volt probléma, hogy a rágcsálás megzavarja majd a csendet.
A mozik kezdetben a popcornárusokkal kötöttek megállapodást, akik eleinte a filmszínházak előtt árulták a pattogatott kukoricát, később pedig már az előtérben is helyet kaptak.
Hódít a popcorn
A popcorn igazi térhódítását végül a gazdasági világválság hozta el. A jegybevételekből kieső összeget pótolni kellett - a mozitulajdonosok úgy döntöttek, hogy saját kézbe veszik a popcorngyártást, nincs szükségük tovább az árusokra. A válságot csak azok a filmszínházak éltél túl, ahol pattogatott kukoricát is árultak, azok a helyek, amelyek ragaszkodtak a nívós, minőségi szórakoztatáshoz és ételekhez, nem maradtak meg a válság után.
A második világháború is jót tett a popcorn terjedésének - a Fülöp-szigetek megközelíthetetlenné vált, pedig onnan érkezett volna a cukorimport jelentős része. A cukorhiány miatt a sós popcorn népszerűsége tovább nőtt, így egyre többen keresték az olcsó nassolnivalót.
Miért más az íze a mozis popcornnak?
Bár rengetegféle popcorn kapható a boltok polcain, ráadásul házilag is készíthetsz pattogatott kukoricát, mégsem lesz sose olyan az íze, mint a mozisnak. Mi ennek az oka?
Nem akarunk elkeseríteni, de éppen azért érezheted finomabbnak a mozisat, mert tele van mesterséges adalékanyagokkal és valószínűleg vajat sem látott sohasem. A mozis vajas popcorn flavacolból, illetve vajas ízesítésből áll - olvasható a Dívány cikkében.
A flavacol egy nagyon finom szemű fűszersó egy kis színezékkel kikeverve - mivel inkább por, mint kristályos az állaga, így ráragad a kukoricaszemekre, ettől lesz jellegzetes sárgás színe a mozis popcornnak.
Na, és mit takar a vajas ízesítés? Nem mást, mint hidrogénezett szójaolajat, béta-karotint, egy terc-butilhidrokinon nevű vegyületet, amely az eltarthatóságért felel és dimetil-polisziloxánt, vagyis habzásgátlót, utolsó összetevőként pedig vajas aromát.
Bár mozinként eltérő lehet a popcorn ízesítése, egyik nagyobb hazai mozihálózat sem használ valódi vajat - a büfékben árult nassolnivalók összetevőnek listáját megtalálod a mozik honlapján is.
Fotók: Getty Images