A 10 legfinomabb pörkölt és paprikás receptje - Tartalmas, melengető fogások a hideg napokra

pöri
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél hidegebb az idő, annál inkább a forró, tartalmas fogásokat kívánja az ember, az a legjobb, ha jó nagy adagban el lehet készíteni őket és már egy tányérnyi eltelít belőlük.

Minden magyar ember szívét megdobogtatja egy tányér pörkölt vagy paprikás, nekem a gyerekkoromat idézik ezek az ételek, a vasárnapi, családi ebédeket. Nagymamám mindig rengeteg finomsággal készült, sosem telt el hétvége pörkölt és nokedli nélkül.

Az alábbi válogatásban nem csak a klasszikus pörkölteket és paprikásokat gyűjtöttük össze, szerepet kapnak a különböző vegetáriánus megoldások is, de a hazai klasszikus, a krumplipaprikás sem maradhatott ki a felsorolásból.

Bográcsos sertéspörkölt

Bár fazékban is lehet pörköltet készíteni, bográcsban lesz az igazi, a tűz és a füst a lehető legjobb fűszer. Azért, hogy még finomabb legyen, a színhús mellé szalonna is kerül, a sűrű szaftról pedig a rengeteg hagyma gondoskodik. Bár leggyakrabban nyáron vesszük elő a bográcsot, ősszel is nyugodtan előkaphatjuk egy napfényes délutánon, egész hétre meglesz az ebéd.

bográcsossertéspörkölt

Csirkepaprikás

A klasszikus kedvenc, a csirkepaprikás nokedlivel az igazi. A paprikás csirke akkor lesz igazán finom, ha sűrű a szaftja, ezért sem a hagymával, sem az idővel nem szabad spórolni. Érdemes paradicsomot és paprikát is tenni bele, sokkal ízletesebb lesz, és természetesen egy nagy adag tejföl sem hiányozhat belőle.

csirkepaprikás

Olaszos csirkepörkölt

Szuper dolgok születnek a magyar és az olasz konyha találkozásából, bár a technológiája a magyar konyhát idézi, ízeiben inkább olaszos ízvilágú az így készült pörkölt. A pirospaprika mellett friss bazsalikom gazdagítja, a zöldfűszer aromája tökéletesen átjárja a szószt. Nokedli helyett gnocchival kínáld, úgy lesz az igazi az olasz összhatás.

csirkegnocchival

Harcsapaprikás

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a harcsapaprikást, amely mellé minden esetben túrós csusza dukál. Bár a két fogás önállóan is megállja a helyét, együtt még nagyobbat ütnek, tökéletesen kiegészítik egymást. A harcsapaprikás akkor a legfinomabb, ha halalaplé is készül hozzá, úgy még intenzívebb lesz az íze, érdemes kipróbálni.

harcsapaprikás

Krumplipaprikás

Nem hiányozhat a felsorolásból a krumplipaprikás sem. A pörkölthöz hasonlóan ezt is bográcsban a legjobb elkészíteni, de valójában a megfelelő hozzávalókon múlik a siker. A finom paprikás krumpliból nem hiányozhat a jó kolbász és a zsíros szalonna, de a hagymával sem érdemes spórolni.

krumplipaprikás

Marhapörkölt

A marhapörkölt akkor az igazi, ha jó sűrű a szaftja, lehet tunkolni kenyérrel, ilyenkor még a köret sem hiányzik mellőle. Ha ezt a módszert követed, garantált a siker: a titok a kis lángon történő, hosszú ideig tartó főzés. Az sem mindegy, milyen húsrészt használsz, marhalábszárból lesz a legfinomabb, és az is fontos, hogy a hús kényelmesen elférjen a lábasban.

marhapöri

Lencsepörkölt

Ezt a receptet nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk, mindenkinek érdemes elkészítenie. Ha szereted a pörköltet, de kicsit könnyedebb fogásra vágysz, tökéletes választás lehet a lencsepörkölt. A klasszikus recepttől annyiban tér el, hogy paradicsompüré és lilahagyma is gazdagítja, de ízeiben felidézi a hagyományos pörköltet.

lencsepöri

Gombapaprikás

Az egyik legkedveltebb vega recept a gombapörkölt, bár egyébként nyugodtan mehet alá egy kis szalonna is, ha nem cél a húsmentes fogás. A gombához nagyon jól passzol a savanykás tejföl, öntsd nyakon vele, úgy lesz az igazi. Bár tésztával is finom, házi galuskával lesz a legjobb, a gomba úgyis gyorsan elkészül, belefér majd az időbe a köret is. 

gombapaprikás

Bakonyi

Ha már gomba és paprikás, meg kell említeni a bakonyit is. Bár hagyományosan sertéshúsból készül, csirkéből is elkészíthető, úgy még gyorsabban tálalhatod, még előbb megfő. Be is habarhatod a tejföllel, de az is elég, ha csak ráöntöd, ha kellő ideig és elég hagymával főzted, habarás nélkül is sűrű lesz a szaftja.

bakonyi

Tojáspörkölt

A végére hagytuk az egyik legnagyobb kedvencünket, a tojáspörköltet. Nagyon gyorsan kész van, nagyon laktató és még olcsó is, tökéletes feltét bármilyen főzelékre. A klasszikus pörköltszaftban a tojás íze picit édeskéssé változik, nagyon könnyed fogás kerekedik belőle. Az már csak hab a tortán, hogy negyed órán belül kész és minden megtalálható hozzá otthon.

Cover: Getty Images, belső fotók: Ács Bori/Szász Eszter/Botos Claudia/Sóbors/Street Kitchen, Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük