Rántotta, ahogy még sosem készítetted - 3 különleges módszert mutatunk

tojgli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mostanáig azt gondoltad, hogy a rántotta összehabart, kisütött tojás: hát nem. Három különböző módszert is mutatunk az elkészítéséhez.

Rántottát sütni mindenki tud, ez az első, amit megtanul az ember, nincs abban semmi ördöngösség: kever, süt, kész. Pedig ez egyáltalán nem így van.

Egyrészt egy rántottát számtalan különböző módon el lehet rontani, lehet száraz morzsa belőle, maradhat túlzottan nedves, íztelen, de vannak egészen magas szintjei is, amit pedig nem tud akárki megugrani. Apukám szalonnás, brutál ütős rántottáinál jobb például nincs számomra, de a különböző technológiák másképpen tudják előkelő szintre emelni ezt a hétköznapi műfajt.

Az internetes gasztromagazinok talán a leggyakrabban a tojással foglalkoznak, ez az a téma, ami mindig, mindenkit érdekel. Most három olyan rántottakészítési trükköt mutatunk, ami az utóbbi időkben lett menő a neten és nekünk is bevált.

A botturmix

Bár nálunk a rántottát csak a kiegészítőivel, feltéteivel szokás variálni, az amerikai gasztroblogok inkább azon igyekeznek, hogy az állagon variáljanak. Mivel a tojássárgája és -fehérje nem tud teljesen sohasem egyesülni, ezért lett egy időben menő a turmixolós technika. A felütött tojást alaposan össze kell turmixolni, egészen addig, míg habos nem lesz. A rántotta állaga egészen más, habos, egynemű, nagyon szofisztikált és elegáns, sőt, szinte krémes lesz.

rantotta kicsi

A félig felvert

A másik véglet az úgynevezett "frambled eggs" műfaja: ilyenkor éppen az előző ellenkezője történik. A lényeg, hogy a tojásokat úgy sütjük meg, hogy közben nem keverjük egészen, csak félig össze - amolyan se nem tükörtojás, se nem rántotta jellege van a dolognak. A következőképpen készül: egy serpenyőt felhevítünk, zsiradékot teszünk bele, majd ugyanúgy beleütjük a tojásokat, mintha tükörtojást készítenénk, ám a következő pillanatban kissé megkeverjük az egészet. Éppen csak annyira, hogy a sárgák enyhén szétfolyjanak. Ezután hagyjuk őket megsülni. 

A lassú

Talán elsőre meglepően hangzik, de azzal is sokat változtathatunk a rántottánkon, ha más ütemben sütjük. Gill Meller, a River Cottage séfje mutatta be azt a módszert, amely során nagyon lassan és nagyon alacsony lángon süti a rántottát, méghozzá sok-sok vajjal. Így a tojás nemhogy kiszáradni nem fog, de nagyon krémes, nagyon lágy és a sok vajtól mesésen ízes lesz. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük