7 szuper recept hónapos retekből: salátában és pirosra sütve is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zsenge, ropogós retek nem hiányozhat a tavaszi asztalról, mutatjuk, milyen finomságok készülhetnek a picit pikáns zamatú zöldségből.
A hónapos retek a tavasz első hírnöke, mely egyszerű vajas kenyér mellé ropogtatva is finom, és még sokféle finomság készülhet belőle.
A roppanós zöldség nemcsak finom, hanem tele van értékekkel is. A retek nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, gazdag B-vitamin-forrás, ásványi sókban, vasban és káliumban is bővelkedik.
Sokan szendvics mellé szeretik ropogtatni, vagy salátába keverik, pedig a retek izgalmas alapanyag, érdemes felfedezni, és különlegesebb recepteket kipróbálni. Ázsiában még levesbe is szokás főzni, és pirosra sütve is finom. Receptválogatásunkban adunk néhány tippet, milyen finomságokat dobhatsz össze a tavaszi zöldségből.
Retektzatziki görög joghurttal
A roppanós, picit pikáns retekből fantasztikus joghurtos-kapros szósszal bolondított saláta kínálható, mely pirítóssal is finom, és sültek mellé is tökéletes kísérő. Mivel a tavaszi salátába uborka helyett retek kerül, érdemes a fokhagyma adagolásával óvatosan bánni, a retek karakteres íze miatt. Joghurtból görögöt használj, így lesz igazán krémes, a retket pedig igyekezz minél vékonyabban szeletelni.
Tavaszi reteksaláta
Az ízgazdag reteksaláta önmagában is jólesik, és köretként is kínálható. Nem csak zamatában különleges, a textúrája is rejt meglepetéseket, mivel a retek egy része sütve kerül a salátástálba, de a roppanós zöldség mellé fehérbab is kerül. Ennyivel nem érnek véget az izgalmak, ugyanis a retek levelét is felhasználjuk pesztó formájában.
Sült retek fokhagymás vajjal
A retek pirosra sütve is finom. A sütőben teljesen átalakul az állaga, a ropogósságát elveszti, krémes lesz, és inkább édeskés íze lesz. A retket simán csak sóval és borssal fűszerezve is pirosra sütheted, ám ha igazán ízletesen kínálnád, akkor fokhagymás vajjal nyakon öntve küldd a sütőbe. Így kínálva valami fantasztikus, egyszerűen nem lehet vele betelni.
Reteksavanyúság
A hónapos retek friss zamatát üvegbe is zárhatod, pompás savanyúság alkotható belőle, mely jólesik szendvics mellé, salátába és sültek mellé is kiváló. A reteksavanyúság egyszerűen összedobható, vékonyan szeletelve vagy egészben hagyva is üvegbe zárhatod a tavaszi kedvencet. A savanyúságot sokféle fűszerrel bolondíthatod meg, jól áll neki a chili, köménymag vagy a koriander.
Zöldborsós reteksaláta
A csodaszép reteksaláta megjelenésében, ízében és textúrájában is a tavaszt idézi. A szép vékonyan felszeletelt retek mellé uborka és borsó is kerül. A salátát egy kissé fanyar öntet koronázza meg, így készítve tökéletes választás húsok mellé. Ha szeretnéd, még izgalmasabbá varázsolhatod, ha vékonyan szelt zöldségekkel dúsítod, lehet az kaliforniai paprika, újhagyma, és még a párolt brokkoli is elfér benne.
Majonézes krumplisaláta
A majonézes saláták közül a krumplisaláta az egyik legnagyobb kedvenc, mely sokféle recept szerint kipróbálható. A hagyományos változat mellett érdemes izgalmasabb verziókat is kipróbálni, melyben szezonális zöldségek keverednek a főtt burgonyával. Pont ilyen ez a retekkel dúsított majonézes krumplisaláta.
Okroshka
Az okroshka vitamingazdag leves, amit még főzni sem kell, jó hidegen kínálva az igazi. Az orosz leves roppanós zöldségekben bővelkedik, ilyen a retek és az uborka. A finomság levét kefir, víz, mustár és aromás fűszerek keveréke alkotja. Kefir helyett joghurtot is lehet használni, az ízesítőket pedig érdemes ízlés szerint alakítani. Ez a fajta leves igazi hűsítő fogás, mely szezonális zöldségekkel készítve kerül az asztalra.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors,Kapitány Beáta / Sóbors