Mi a titka a Róma ételbárnak? Fél éve, hogy újranyitott a legendás vendéglő

Róma ételbár külső cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsleves májgombóccal, vadas marha és málnaszörp - a Rómában a mindennapi menü része, bennem mégis nosztalgiát ébresztett, és igen, pontosan ez az étterem célja.

Március óta ismét nyitva van a budai oldal legendás étkezdéje, a Róma Ételbár. A 32 éven át üzemelő étterem két éve szinte egyik napról a másikra zárt be, pontosabban zárta be Sebestyénné Földes Ilona, vagyis ismertebb nevén Cica. Tavasztól új tulajdonosokkal, de ugyanazzal a koncepcióval újra megtalálta a helyét a piacon. 

A Rómát talán a tizenéves korosztályt kivéve mindenki ismerte: az ételbár, ami több mint egy kifőzde, ahol ugyan fehéringes pincérek szolgálnak fel, de mégis azt eheted, amit a szüleid vagy a nagymamád is főzött hétvégén. 

Miután a Róma bezárt, az üzlethelyiség visszakerült az önkormányzathoz, de egy évre rá a mostani  üzletvezető, Andrusch Dániel egyik barátja, aki maga is törzsvendég volt, megszerezte az ingatlant, és ekkor eldöntötték, hogy ugyanazzal a névvel és koncepcióval újranyitnak. Andrusch Dániel szakmabeli, 10 éve a vendéglátásban, pontosabban az éjszakában dolgozik, és kapva kapott a lehetőségen, hogy valami egészen más irányba indulhat. A koncepció egyszerűnek látszott, megtartani a Rómát, modernizálva a belső teret, a konyhát, az étlapot egy kicsit aktualizálva a mai trendek felé, mégis megtartva a hagyományos, már bevált fogásokat. 

Róma belső belső

Régi étlap pici változtatásokkal

A Róma végül idén márciusban nyitott újra, a törzsvendégek pedig jól fogadták a tulajdonosváltást. A hely miliőjét és a hangulatát száz százalékig meg akarták őrizni, és ez sikerült is. Andrusch Dániel elmondása szerint pont a törzsvendégeknek a legnehezebb megfelelni, hiszen nemcsak az új csapatot kell elfogadni, hanem azt is, hogy bizony a húslevest sem főzik egyformán.

Az elején kicsit szkeptikusak voltak, de az elmúlt 6 hónap bebizonyította, hogy az új tulajdonosok eltalálták a régi hangulatot és az ételek ízét is. A csülkös pacal, a kakasherepörkölt, a rántott velő vagy a rántott borjúláb megmaradt, ezek az ételek már szinte semelyik más étteremben nem kaphatók. Most már asztalt is lehet foglalni, és bizony a délelőtti 11-es nyitás után negyed órával már az asztalok nagy részére kikerült a Foglalt tábla. Az étteremben a hétfő és a kedd az álmosabb, ilyenkor is teltház van, de lassabb a tempó. Korábban vasárnap zárva tartottak, de most már a a hét minden napján lehet itt ebédelni. 

rómaételbár

Vadas, pacal és káposztás tészta

Látogatásom idején két vendég is érkezett, akik közül az egyik élénken érdeklődött a pacal iránt, szerencsére nem kellett csalódnia. Csülkös pacal nélkül nem létezhet a Róma, még akkor sem, ha én történetesen finoman szólva sem rajongok ezért az ételért, de teljes mértékben elfogadom a létjogosultságát.

Nem úgy, mint a vadasért, amit utoljára a nagymamám készített nekem finoman, így adta magát, hogy ezt válasszam az étlapról. Előtte azért megkóstoltam a húslevest is, szigorúan csak egy csészével. Bár nyitott vagyok az újdonságra, sőt, a legtöbbször egy étteremben a különleges ízeket keresem, mégis jólesnek az otthon megszokott ételek is. A Róma ezért is tartotta meg a ma már klasszikusnak számító ételeket is úgy, hogy belecsempészett néhány újdonságot. Hiszen a közönség formálható. Az ételeknél az egy nagy dicséret, ha azt mondják, ugyanolyan, mintha otthon főzték volna.

Róma ételbárjó belső

A fiatalabb korosztály is keresi az otthon ízeit

A fiatalabb korosztály ugyan sokkal nyitottabb az új trendekre, de a többségük a mai napig otthon vagy a nagymamánál húslevest és rántott húst eszik. A Róma nem kifejezetten magyar vagy magyaros étterem, ahogy az sem biztos, hogy egy kifejezetten magyaros helyen lehet igazi rakott krumplit enni, ahogy igazán jó főzeléket sem, de itt az is szerepel az étlapon. A klasszikus menzai paradicsomlevest betűtésztával is kifejezetten keresték.

Sokan heti többször is járnak a Rómába, ezért is vannak az étlapon olyan ételek, amelyek könnyedebbek. Ezekre 2020-ban már figyelni kell. Ahogy a törzsközönségre is, mert amellett, hogy rengeteg az új vendég, a törzsközönség is megmaradt. Aki megadta a bizalmat és visszatért az újranyitás után, nem csalódott. Andrusch Dánielék még csak az árakat sem emelték nagy mértékben, és bár a Róma nem kifejezetten olcsó hely, az adagokat és a minőséget látva mégsem érezhető túlzásnak. A rántott csirkemell krumplipürével 2400 forintba kerül, a levesek árai 450 és 650 forint között mozognak, az aktuális étlapon a legdrágább étel a vadas marha zsemlegombóccal és a mangalica szűz rukkolás krumplipürével volt. A desszertek kicsit kevesebb mint 1000 forintba kerülnek. 

túrógombóc Róma belső

Cica nélkül ma sincs Róma

Cica bár már nem tulajdonos, mindennap benéz az étterembe. Ahhoz, hogy ugyanezzel a névvel és koncepcióval újranyissanak, kellett az ő engedélye is. Andrusch Dániel azt is elmondta, hogy üzleti szempontból is fontos, hogy Cica szeressen visszajárni, hiszen ez a vendégeknek egyfajta visszacsatolásként működik, hogyha "itt a Cica, akkor a Róma ugyanaz a hely és nem valami koppintás". Cica pedig nagyon boldog ettől, neki ez az étterem volt az élete, és azóta mindennap bejár. Attól is működik, hogy a régi és az új tulajdonosok együtt tudnak dolgozni, és Dánielék felismerték, hogy nemcsak egy hamburgerezőben van potenciál, hanem a hagyományokat is érdemes továbbvinni. Cica ma már csak háziasszonyszerepben van ott, beszélget, leszed egy-két tányért, szeret bent lenni.

A kínálat meghatározásához segítségül hívták a régi étlapokat is, Cica leírt 50-60 ételt, amit az elmúlt 32 évben akár egyszer is megfőztek. Ezek most a sorvezetők, de a tulajdonosok igyekeznek a régi és az új ételeket kombinálni. Stílusában a laminált papír étlap is megmaradt, ami egyébként hetente minden pénteken változik úgy, hogy a klasszikusokon kívül minden héten 5-6 fogást cserélnek rajta. Most már a szezonális ételek is bekerültek a kínálatba, régen ez nem volt annyira jellemző. A jövőben tervezik a sóletet és a gőzgombócot is betenni a kínálatba. 

A közönség egyébként nagyon vegyes, az egészen fiataloktól kezdve a tárgyalásról beugró öltönyös menedzsereken át az ételhordóval érkező idősebb korosztályig mindenki megtalálható itt. 

Télen is megmarad a terasz

A Róma egyik nagy vonzereje a terasz, ami tulajdonképpen a Csalogány utca kicsit csendesebb, árnyasabb részét jelenti. Itt egyszerre 32 ember tud ebédelni, a benti viszonylag kicsi helyiségben pedig 24. A tulajdonosok azt tervezik, hogy kint a fedett részt télen is megtartják, és a hideg ellen nagy teljesítményű hősugárzókat fognak üzemeltetni. A Róma berendezéséért az Alioth Architect Consultancy és Hitka Viktória felelt, úgy szerettek volna az újban régit találni, hogy az ne legyen se erőltetett, se giccses. 

Róma Ételbár: 1015 Csalogány utca 20. 

Nyitvatartás: H-V: 11-16ig

Fotó: cover: Andrusch Virág, belső: Andrusch Virág, Szász Eszter / Sóbors, Róma Ételbár Facebook-oldal

Ezt is szeretjük