Ezeket a sajtokat nyugodtan lefagyaszthatod – Néhány szabályt kell csak betartanod

sajt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fagyasztó minden háztartás megmentője, még akkor is akad benne főzni vagy sütni való alapanyag, ha biztos vagy abban, hogy semmi nincs otthon.

A fagyasztás nemcsak a kényelmedet szolgálja, hanem jelentősen megnöveli az élelmiszerek eltarthatóságát. Így ha nem szeretnél túl gyakran a boltba rohangálni, érdemes eleve úgy bevásárolni, hogy egy részüket le fogod fagyasztani. 

Nemcsak az alapanyagokat teheted a mélyhűtőbe, hanem a készételeket is. Ki ne örülne egy lusta vasárnapon annak, ha csak ki kell olvasztania az előző hétről megmaradt főételt, és nem kell főznie. Nem mindent lehet lefagyasztani, de ezeket az élelmiszereket nyugodtan tedd a mélyhűtőbe.

A fagyasztáshoz érdemes beszerezned megfelelő dobozokat, amelyekre mindenképpen írd rá, hogy mikor tetted be őket a fagyasztóba. A zöldségekből és a gyümölcsökből is érdemes elrakni, hiszen így szezonon kívül is hozzájuthatsz a vitaminokhoz. Ebben a cikkben leírtuk, hogy hogyan és melyik fajtákat tudod minőségromlás nélkül lefagyasztani. A sajtokat a hűtőben tároljuk, így érdemes tartani, hogy ne romoljanak meg.

Előfordulhat, hogy mégis túl sokat vettél belőle, mert egész egyszerűen sajtimádó vagy. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a sajtok vajon fagyaszthatók-e minőségromlás nélkül. A jó hír, hogy vannak bizonyos fajták, amelyek igen.

sajtocskák álló

A sajt fagyasztható

A sajt lefagyasztható, de vigyázni kell, mert a minősége megváltozhat a felengedést követően. Amikor a sajt a mélyhűtőbe kerül, a belsejében apró jégkristályok képződnek. Amikor felenged, a vizet kiadja magából, így a sajt szárazabb, könnyebben porladó lesz. Emiatt a lágy sajtoknak nem tesz jót a fagyasztás a magasabb víztartalmuk miatt, de a keményebbeket bátran tárolhatod a mélyhűtőben.

Jól és kevésbé jól fagyasztható sajtok

A sajtok közül az alacsonyabb nedvességtartalmú és magasabb zsírtartalmú, kemény és félkemény sajtok a legalkalmasabbak a fagyasztásra. A legjobb, ha az olyan sajtokat teszed mélyhűtőbe, amelyeket alapanyagként használsz majd főtt, grillezett vagy sült ételekhez, ne olyanokat, amelyeket frissen szeretnél megenni. Ha olyan sajtokat szeretnél lefagyasztani, amelyeket utána akár egy szendvicsen szeretnél megenni, akkor előfordulhat, hogy az állaga omlós, sőt lisztes lesz.

A reszelt kemény sajt, mint például a parmezán és a romano, akár 12 hónapig is eláll a hűtőszekrényben. Ezeket felesleges is lefagyasztani, hiszen ennyi idő alatt biztosan elfogyasztod, és biztosan nem fog romlani a minőségük sem.

sajtipajtika álló

Fagyasztható sajtok

Cheddar, edami, gouda, Limburger, Monterrey Jack sajt, mozzarella, provolone, pizza mozzarella.

Ezeket a sajtokat ne fagyaszd le

Brie, camembert, túrófélék, cottage cheese, parmezán, paneer, ricotta.

Nem áll el a végtelenségig

A fagyasztott sajtot a fagyasztástól számított hat-kilenc hónapon belül fel kell használni. A korábban lefagyasztott és felengedett sajtot nem szabad újra lefagyasztani.

nyúlós sajtos pizza álló

Fagyasztási módszerek

A sajttömböket hagyd az eredeti csomagolásban, majd tekerd be sütőpapírba és fedd lazán alufóliával. Rakd légmentesen záródó fagyasztózsákba vagy edénybe, majd írd rá a fagyasztás dátumát. Ahogy már írtuk, legfeljebb 9 hónapig tárolhatod így. A reszelt sajtot tedd fagyasztózacskóba, és nyomd ki belőle a levegőt. A sajtot szeletelve is fagyaszthatod, ugyanúgy légmentesen záródó edénybe vagy zacskóba téve. 

A sajt kiolvasztása

Minden típusú fagyasztott sajt darabonként hét-nyolc órán belül olvad fel a hűtőszekrényben. A pizzákhoz vagy rakott ételekhez való reszelt sajtot fagyasztottként is használhatod. Ami nagyon fontos, hogy a felengedett sajtot legfeljebb 3 nap után mindenképpen használd fel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon