11 isteni recept, amiben a sajt dominál: főétel és nassolnivaló is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha a sajtot is sajttal eszed, akkor mindenképpen érdemes ezek között a receptek között böngészned, mert biztosan találsz kedvedre valót akkor is, ha főételt, de akkor is, ha nassolnivalót keresel.
Én úgy vagyok a sajttal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, mindegyik fajtát szeretem. Még arra az ételre is teszek belőle, amely amúgy nem biztos, hogy megkívánná. Egy egyszerű tésztáról sem hiányozhat a sajt, ez a borsos-sajtos tészta pofonegyszerűen készül, de annál finomabb. A rakott krumpli, illetve az összes rakottas csak úgy finom, ha sajtot sütsz a tetejére.
Ha csak kiegészítőként használod a sajtot, érdemes zsíros, jól olvadó fajtát választani, amely nem túl karakteres. Mindenképpen jó, ha érzed az ételben, de nem szabad, hogy elnyomja az ízeket. Azt tudd, hogy a zsíros sajtok jelentősen megnövelik az ételek kalóriaértékét, de itt is, mint mindenben, a mérték a fontos. Választhatsz kevésbé zsíros fajtákat is, illetve sósakat is, ilyenkor mindenképpen ügyelj, hogy kevesebb sót adj az ételhez. Természetesen pizza sincs sajt nélkül, de mi most kicsit komplexebb fogásokból válogattunk.
Sajtos karfiolmuffin
Reggelire is tökéletes ez a nagyon sajtos karfiolmuffin, amely csak azért muffin, mert ebben a formában sül, de egyébként tojásos felfújtról van szó, amelybe még liszt sem kell, így diétázók is bátran ehetik. Csak össze kell keverned a hozzávalókat, a formába tölteni, és mehet is a sütőbe.
Sajtos brokkolifasírt
Csak arra vigyázz, hogy ne főzd túl a brokkolit, úgy nagyobb eséllyel fogod megszeretni. Ez az egészséges zöldség is kiváló fasírtalapanyag, amelyet sok sajttal dúsítva sütőben és olajban is kisüthetsz. A sajtos brokkolifasírt húsmentes napokra kiváló alternatíva.
Sajtos kifli leveles tésztából
A világ legegyszerűbb sós kiflijét leveles tésztából készítheted el, amelybe akár többféle sajtot is tölthetsz. A sajtos kiflibe reszelt vagy kockázott sajt kerüljön, alig lesz vele dolgod, és biztosan nagy sikered lesz vele.
Sajtos brokkolifelfújt
A húsevők is szeretni fogják ezt a sajtos brokkolifelfújtat, amelynek alapja ez az egészséges zöldség, mellé kápia paprika, vagy ha szereted a csípőset, hegyes-erős és hagyma is kerül. A zöldségeket ugyan elő kell készíteni, de még így sem túl időigényes ez a recept. Az étel lelke a kapor, úgyhogy kaporrajongóknak mindenképpen ajánlott.
Sajtos-sonkás bundás kenyér
A legfontosabb, hogy nem bő olajban, hanem tepsiben sül ez a sajtos-sonkás bundás kenyér, amely olyan, mint egy rakott melegszendvics. A felvert tojásban megmártózó kenyerek közé tedd a sonkát és a sajtot, majd ezt süsd meg tepsiben. Az biztos, hogy egy jó darabig nem leszel éhes utána.
Sajtos kukoricapite
Tészta nélkül készül az alábbi pite, a rengeteg sajt és a tojás fogja össze. A benne található zsemlemorzsa szépen összefogja, és laktatóvá is teszi. Használhatsz friss, de szezonon kívül konzerv- vagy mirelit kukoricát is, sajtból pedig félkemény fajtát, cheddart vagy goudát tegyél bele.
Baconbe tekert sajtos csirkemell
Sütőben készül ez a baconbe tekert sajtos csirkemell, amellyel az összeállítás után alig van munka, csak meg kell várni, amíg szépen megsül a tepsiben. A csirkemellet a bacon, a belsejében pedig a sajt tartja szaftosan.
Sajtos-karfiolos rakott tészta
Hús nélkül is laktató ez a csőben sült sajtos-karfiolos rakott tészta, amelyet ressre főzött, de nyers zöldséggel is elkészíthetsz. Ez a fogás a rengeteg sajttól egészen krémes lesz, a tészta pedig gondoskodik a szénhidrátbevitelről. Ha szeretnél, tehetsz bele más zöldséget is, de zöldfűszerekkel mindenképpen gazdagítsd.
Sajtos krumpligolyó
Ez a krumpligolyó majdnem olyan, mint a krokett, csak itt a kihűlt tört krumpli mellé sok sajt kerül, majd bepanírozva tudod kisütni. Nagyon érződik benne a sajt, és tökéletes feltét lesz főzelék mellé, de mártogatóssal is eheted.
Brazil sajtos puffancs
A brazil sajtos puffancs kívülről ropogós, belül levegős és picit lágy, és tele van olvadt sajttal. Egyfajta kelesztés nélküli pogácsa, amelyet nassolhatsz magában, de tökéletesen helyettesítheti a kenyeret is, felvágottak vagy zöldségek mellé is eheted. Ezek a kis golyók ráadásul gluténmentesek, mert tápiókalisztből készülnek.
Spenótos-sajtos csiga
Leveles tésztából, pofonegyszerűen készül ez a fetás-spenótos csiga, amit reggelire is kínálhatsz, de uzsonnásdobozba is tehetsz, vagy elviheted a munkába. A feta sajt kellemesen sóssá teszi ezt az ételt, a spenóttól pedig vitamindúsabb is lesz.
Fotó: cover: Getty Images, Getty Images, belső: Botos Claudia /Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors