Gyulladásgátló, vízhajtó, kevés benne a kalória: a finom sárgadinnyét érdemes gyakran fogyasztani

sárgdinnye cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A sárgadinnye nemcsak az illatával és ízével csábít el, hanem annyiféle egészségre gyakorolt jó hatása van, hogy érdemes akár mindennap enni belőle.

A sárgadinnye jellegzetes illatát már messziről érezhetjük, ha zöldségesnél járunk. Érdemes sokat enni belőle, amíg szezonja van, mert nemcsak finom, hanem az egészségünknek is jót tesz. Kánikulában, amikor amúgy sem kívánunk nehéz ételeket, a dinnye azért is tökéletes választás, mert tele van vízzel, így a szomjunkat is oltja. 

A sárgadinnyét, ezt a kívülről kézilabdára hasonlító, bordázott, belül élénk narancssárga gyümölcsöt már az időszámításunk előtt is termesztették. A legismertebb a sárga húsú, de létezik zöld húsú fajta is. 

Tele van vitaminnal

A sárgadinnyében annyi C-vitamin van, ami bőven fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Ezen kívül B1- és B2-vitamint, valamint B9-et, vagyis folsavat is tartalmaz. A sárgadinnyében ezen kívül foszfor, vas és nátrium is található. Aki kicsit támogatni szeretné a nyári barnaságát, annak is érdemes rendszeresen fogyasztania, mert béta-karotint is tartalmaz, körülbelül ugyanannyit, mint a sárgarépa. A béta-karotin  a szervezetben A-vitaminná alakul, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos vitamin. 

sárgdinnye 1 belső

Magas a víztartalma

Ahogy már említettük, a sárgadinnye azért is remek frissítő, mert körülbelül 90 százaléka víz, így remek alternatíva a folyadékpótlásra, ha már unjuk a sima vizet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő folyadékmennyiség az emésztésnek, a szívünknek és a veséknek is jót tesz, nem beszélve a bőr szépségéről. 

Segíti az emésztést

A magas rosttartalom nemcsak az emésztést segíti, hanem a gyomor- és bélproblémákra is segítséget nyújt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként megfelelő mennyiségű rostot vigyünk be a szervezetünkbe. Alacsony energiatartalma miatt a sárgadinnye a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. 

Hogyan tároljuk?

A sárgadinnyét érdemes jól lezárva tárolni a hűtőszekrényben, mert az intenzív illatát más élelmiszerek is gyorsan átveszik. Ha pedig nem szeretnénk magában enni, akkor próbáljuk ki ezeket a sárgadinnyés előételeket, mert ez a gyümölcs sós ételekkel is tökéletesen passzol. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük