Így készíts otthon savanyú káposztát: szuper probiotikum is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt már biztosan tudja mindenki, hogy a probiotikumok mennyire fontosak, és azt is, hogy a joghurtban sok van belőlük, de hogy még jobb forrásuk a fermentált zöldségek, az talán még nem eléggé épült be a köztudatba.

Nem csak a joghurt

A probiotikumok jótékony baktériumok, amik a bélflórát védik, segítenek egyensúlyban tartani a bélrendszert és az általa fenntartott védekezőrendszert, amely így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen.

Probiotikum olyan ételekben található meg, amelyek valamilyen erjesztő folyamaton keresztül mentek, amelynek során a bomlást ezek a jó bacik kezdik el végezni. Így aztán nem csak a kefir és a joghurt van tele probiotikumokkal, de a fermentált zöldségek is, mint a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Az ecetes savanyúságok nem tartoznak ebbe a kategóriába, kizárólag a természetes érlelés útján savanyított zöldségekben található meg a kellő baktérium.

Csak a friss

Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen savanyúságot veszünk. A pasztőrözött termékekből éppen a lényeget ölik ki: a baktériumokat. A legjobb, ha kimérve, piacon vesszük meg: elég néhány hetente feltankolni, hiszen üvegekbe töltve sokáig eláll a hűtőben. Még így sem biztos, hogy teljesen természetesen savanyított káposztát kapunk.

savanyu ka poszta

Mivel mint minden terméket, a káposztát is szeretnék minél tovább eltarthatóvá varázsolni, adalékanyagokkal növelik a szavatosságukat, nátrium benzoát és borkén is van szinte mindegyikben. Tejsavval, ecettel dúsítják a káposzta levét, ezért lehetséges, hogy gyakran túl savanyúak a káposzták, amiket a boltban kapunk vagy éppen a mellékízük erős.

Fermentálj otthon

Ahogy nyáron uborkát kovászolunk, olyan lelkesedéssel kéne télen káposztát savanyítani, hiszen így biztosak lehetnénk benne, hogy csak természetes és jó baktériumok kerülnek a savanyúságunkba. Valójában egyáltalán nem bonyolult dolog: a káposzta torzsáját el kell távolítani, a leveleket vékonyra gyalulni vagy szeletelni, majd egy nagy üvegben sóval rétegezni. Végül alaposan le kell nyomkodni, lefedni, és állni hagyni. Elvileg ezzel a módszerrel néhány napon belül saját savanyúnk lehet, amiben semmilyen segédanyag nincs a káposztán és a jótékony bacikon kívül.

Ezt is szeretjük