![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készíts otthon savanyú káposztát: szuper probiotikum is
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Azt már biztosan tudja mindenki, hogy a probiotikumok mennyire fontosak, és azt is, hogy a joghurtban sok van belőlük, de hogy még jobb forrásuk a fermentált zöldségek, az talán még nem eléggé épült be a köztudatba.
Nem csak a joghurt
A probiotikumok jótékony baktériumok, amik a bélflórát védik, segítenek egyensúlyban tartani a bélrendszert és az általa fenntartott védekezőrendszert, amely így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen.
Probiotikum olyan ételekben található meg, amelyek valamilyen erjesztő folyamaton keresztül mentek, amelynek során a bomlást ezek a jó bacik kezdik el végezni. Így aztán nem csak a kefir és a joghurt van tele probiotikumokkal, de a fermentált zöldségek is, mint a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Az ecetes savanyúságok nem tartoznak ebbe a kategóriába, kizárólag a természetes érlelés útján savanyított zöldségekben található meg a kellő baktérium.
Csak a friss
Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen savanyúságot veszünk. A pasztőrözött termékekből éppen a lényeget ölik ki: a baktériumokat. A legjobb, ha kimérve, piacon vesszük meg: elég néhány hetente feltankolni, hiszen üvegekbe töltve sokáig eláll a hűtőben. Még így sem biztos, hogy teljesen természetesen savanyított káposztát kapunk.
![savanyu ka poszta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290928/29092891_968d1df1d116ac8f47f71dba75764836_wm.jpg)
Mivel mint minden terméket, a káposztát is szeretnék minél tovább eltarthatóvá varázsolni, adalékanyagokkal növelik a szavatosságukat, nátrium benzoát és borkén is van szinte mindegyikben. Tejsavval, ecettel dúsítják a káposzta levét, ezért lehetséges, hogy gyakran túl savanyúak a káposzták, amiket a boltban kapunk vagy éppen a mellékízük erős.
Fermentálj otthon
Ahogy nyáron uborkát kovászolunk, olyan lelkesedéssel kéne télen káposztát savanyítani, hiszen így biztosak lehetnénk benne, hogy csak természetes és jó baktériumok kerülnek a savanyúságunkba. Valójában egyáltalán nem bonyolult dolog: a káposzta torzsáját el kell távolítani, a leveleket vékonyra gyalulni vagy szeletelni, majd egy nagy üvegben sóval rétegezni. Végül alaposan le kell nyomkodni, lefedni, és állni hagyni. Elvileg ezzel a módszerrel néhány napon belül saját savanyúnk lehet, amiben semmilyen segédanyag nincs a káposztán és a jótékony bacikon kívül.