A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
A sertéshús legértékesebb része a szűzpecsenye, amelyet egyben és szeletekben is meg lehet sütni, felcsíkozva pedig különböző ragukba kerülhet.
Vidéken gyakori a disznóvágás, ilyenkor hosszú időre feltöltik a családok az éléskamrájukat sertéshússal, gondosan ügyelve, hogy semmi ne vesszen kárba, az állat minden részét felhasználják.
A városban élők és az ifjabbak nagy része nem járt disznóvágáson, de talán hallottak róla. Ők a sertéshúst hentestől vagy boltban csomagolva szerzik be, nem biztos, hogy tudják, mit kezdjenek egy fél disznóval, melyik része milyen ételek készítésére alkalmas.
Cikkünkben ehhez adunk segítséget, képzeletben alkatrészeire szedjük, elmondjuk, mit érdemes készíteni karajból, combból vagy az állat nyakából.
Porcogós részek, fül, orr
Nem a legcsábítóbb részek, de nélkülözhetetlenek, ha például kocsonyát készítenél. Ezeket a részeket abálólében is használhatod. Az abálólé sóval, fokhagymával és fűszerekkel dúsított lé, amelyben a hurkához és disznósajthoz való részeket szokás főzni. Ebbe a lébe belsőségek és szalonna is kerülhet.
Köröm
Ez sem a legértékesebb rész, de ennek ellenére érdemes felhasználni. A köröm szintén kötelező a kocsonyába, tele van kollagénnel. A kocsonya mellett pörköltet is szoktak belőle készíteni.
Sertésháj, zsír
Sütésre, főzésre lehet használni, hűtőben sokáig tárolható. Ebből készül a legfinomabb hájas tészta.
Tarja, nyaka
Az állat ezen része kiváló sültek készítéséhez. A tarja jól fűszerezhető, csonttal és nélküle is a sütőbe kerülhet. A húsnak jól állnak a különböző pácok, grillalapanyagnak is tökéletes, sőt még tölteni is lehet. Van, aki rántja, klopfolva pedig cigánypecsenye is készülhet belőle.
Lapocka
A sertés legszaftosabb része, rengetegféle étel készítésére alkalmas. Darálva fasírt és rakottas fogások készülhetnek belőle. Kockázva vagy csíkokra vágva tartalmas levesekbe kerülhet, és ízletes pörkölt vagy tokány alapja is lehet.
Karaj
A hosszú vagy rövid karaj kiváló alapanyag, ha egyben sütnéd meg a húst vagy rántanád. A karajt csonttal és nélküle is használhatod. Ha egyben sütöd, töltelékkel is készülhet. A felszeletelt karajt is meg lehet tölteni, érdemes sajttal és sonkával megpakolni, majd panírozni.
A felszeletelt hús szaftos ételekbe is kerülhet, ilyen a temesvári szelet vagy a bakonyi sertésszelet. Ha pedig a szeleteket sütőbe tolva készítenéd el, akkor a sarkadi pecsenye a neked való recept, de dubarry is készülhet belőle.
Szűzpecsenye
A sertés legértékesebb része. Finom egyben és szeletekben sütve, valamint ragukban is felhasználható.
Dagadó
A dagadó tökéletes töltésre, húsos és zöldséges töltelékkel is készülhet. A húst érdemes darálva vagy kockázva is kipróbálni, ízletes pörkölt vagy tokány is készíthető belőle.
Comb
Egyben, szeletelve és darálva is használható, a sertéscomb kiváló alapanyaga a hagyományos magyar ételeknek. Ilyen a pörkölt, fasírt, töltött káposzta vagy a brassói. Nem árt tudni, hogy a sertéscomb négy részből áll, ezek a felsál, frikandó, dió és a fartő.
Oldalas, császárhús
Az oldalas és a császárhús sütve a legfinomabb. Nemcsak sütőben, hanem grillezve is érdemes kipróbálni. Az oldalasból pörkölt és szaftosabb ételek is összedobhatók.
Csontok
A sertés csontját érdemes feldarabolni, lefagyasztani. Alaplé és levesek készítésénél is jól jön.
Csülök
A sertés lábszára füstölten is beszerezhető. A csülök finom sütőben pirosra sütve, az egyik legismertebb hazai fogás a csülök pékné módra. A húsból leves is készülhet, ilyen a lencse- vagy a bableves, és még pörkölt készítésére is alkalmas.
Fotók: Getty Images