Pogácsa, stangli és még 6 sós süti a húsvéti asztalra: kedvenc receptjeinkből válogattunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ünnepnapokon legyen változatos az étkezőasztal, az édes sütemények mellett sós harapnivalóknak is jusson hely!
A húsvéti sütigyártás során ne csak édes finomságokkal készülj, lepd meg magad és a szeretteid sós falatokkal is, amelyek ugyanolyan jól tudnak esni, mint az édes társaik.
Minden családban megvannak a kedvenc sütemények, amelyek ünnepnapokon ismétlődően, újra és újra elkészülnek. Fontos azonban, ha már sütiüzemet nyitsz a konyhádban, ne csak édes finomságok készüljenek, legyen sós is, fő a változatosság!
A sós vendégvárók a legtöbb esetben egyszerűen készülnek, pénztárcabarátok és nagyon finomak, öröm őket falatozni. Húsvétkor akár villásreggelivel, egyszerű leveles tésztából készült sós harapnivalóval, sós rétessel vagy pizzás falatkákkal is kedveskedhetsz a családnak, amiket a gyerekek és a felnőttek is imádnak. A most következő receptválogatásban 8 kedvenc sós vendégvárónkat gyűjtöttük össze, érdemes őket kipróbálni, mindegyik nagyon finom.
Túrós tésztájú sajtos pogácsa
A pogácsa igazi régi kedvenc, a sós vendégváró rengeteg variációban készülhet, a tésztába mindig érdemes valami plusz, titkos, esetleg szokatlan alapanyagot rejteni. Magyarországon népszerű a sima sós, krumplis, káposztás, tökmagos vagy a sajtos pogácsa, amelynek többféle változatát is érdemes kipróbálni. Ha időd engedi, kelt tésztából süsd meg, de a hajtogatott is isteni, ha azonban nem szeretnél sok időt tölteni a készítésével, akkor ez a túrós-sajtos pogácsa lesz a neked való.
Pizzás háromszög
A pizzát mindenki szereti, a fűszeres paradicsomszószt különböző vendégvárók készítésénél is érdemes felhasználni. A pizzaszósz és a leveles tészta tökéletesen passzolnak egymáshoz, épp ezért a legtöbben pizzás csigákat szoktak gyártani a levelesből, pedig háromszögeket is érdemes, amelyek gyorsan és egyszerűen készülnek el. A pizzás háromszögekből dupla adagot készíts, hihetetlenül gyorsan fognak fogyni, a család összes tagja rá fog járni.
Ropogós sajtos tekercs
Leveles tésztából mindig érdemes néhány csomaggal a hűtőben tartani, hisz tényleg rengeteg minden készülhet belőle. Ráadásul, ha előre kinyújtva vásárolod, elég lesz csak kicsomagolnod, kitekerned és eldönteni, mivel is gazdagítsd a vajas tésztát. Nemcsak édes, hanem sós alapanyagok is kerülhetnek a tésztára, a sajt és a szárított paradicsom nagyon ízletesek levelesbe tekerve.
Leveles tésztás virsli
A leveles tésztába csomagolt virslik nem csak vendégvárónak nagyszerűek, piknikre is érdemes őket elcsomagolni. Az egyszerű alapanyagokból készült, villámgyors finomság sok lehetőséget rejt magában. A virsli mellé sajt is kerülhet, de az is bőven elég, ha a kis csomagok tetejére szezámmagot szórsz. Az aranybarnára sült finomság nagyon kapós harapnivaló, ha szeretnéd, még kaszinótojást vagy tojássalátát is falatozhatsz mellé.
Kolbászkarikák leveles tésztába csomagolva
Egy újabb leveles tésztás, villámgyors finomság. A vajas tészta látványban hasonlít a pogácsára, de ha beleharapsz, akkor jön a felismerés, hogy a ropogósra sült tészta fűszeres kolbászkarikát rejt, amelytől nemcsak ízletes, hanem szaftos is lesz. A finomság tetejére reszelt sajt sül, de ha szeretnéd, akkor a kolbászos töltelék mellé is csempészhetsz egy kis sajtot, úgy sokkal gazdagabb a nassolnivaló.
Tojásos-baconös leveles tészta
El sem lehet képzelni jobb napindítót egy ínycsiklandó villásreggelinél. A tojásos-baconös leveles tészta hihetetlenül látványos harapnivaló, bár ránézésre úgy tűnik, nagy kézügyességre van szükség a készítéséhez, ez egyáltalán nincs így. A finomság nagyon egyszerűen kivitelezhető, arra azonban figyelni kell, hogy a töltelék összetevőit elő kell sütni, hogy tökéletesen puha legyen benne a zöldség is.
Zöldséges rétes
Nem kell megijedni, nem házi rétestésztát kell megtölteni a bőséges finomságokkal. Két tészta közül is választhatsz, leveles- vagy bolti réteslapokba kerülhet a töltelék. A finomságokat, mielőtt a tésztába pakolnád, le kell pirítani jó sok fűszerrel. A legjobb, ha friss fűszernövényeket használsz, de ha erre nincs lehetőséged, akkor olasz fűszerkeverékkel dolgozz.
Sajtos-joghurtos rudak
A sajtos stangli akkor a legfinomabb, ha a tésztája puha, ezért joghurt is kerül bele, így lesz meg a tökéletes textúrája. A finomság szerény alapanyagokból készül, a tésztába nem kell élesztő vagy sütőpor, nélkülük is szépre sül. Ami viszont elengedhetetlen, hogy miután a tésztát begyúrtad, hűtőben pihentesd legalább fél órát.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter / Sóbors, Botos Claudia/Sóbors