A 10 legjobb spárgás recept tavaszra: változatosan használhatod fel a zöldséget
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A spárga szezonja rövid ideig tart, úgyhogy érdemes kihasználni a zsenge zöldség adta lehetőségeket, amíg lehet.
A spárga egy méltatlanul mellőzött zöldség, sokkal több és nagyobb figyelmet érdemelne, mint amennyit jelenleg kap. Sütve és párolva is isteni, és akkor a legfinomabb, ha picit roppanós marad. Itt olvashatsz róla bővebben, mire kell figyelni az előkészítésénél. Az alábbi válogatásban kedvenc receptjeinket gyűjtöttük össze, meglátod, nagyon változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget.
Spárgás lasagne
Ha szereted a spárgát, és nemcsak előételként, hanem főfogásként tálalnád, készíts belőle lasagnét, a tésztalapok közé selymes sajtmártás és roppanós zöldségek kerülnek. Minél többféle sajttal készíted, annál finomabb lesz az olasz fogás, de friss zöldfűszerekkel is érdemes feldobni, a petrezselyem és a bazsalikom jól passzolnak a spárgához.
Baconbe tekert spárga
Ha valamilyen különleges és mutatós ételt készítenél, süss baconbe tekert spárgát, alig lesz vele munkád, de isteni a végeredmény. Hogy még finomabb legyen, öntsd nyakon hollandi mártással, amelyet ha turmixgépben készítesz, nem lehet elrontani. Amennyire egyszerű, annyira ízletes ez az étel, mindenképp próbáld ki.
Spárgasaláta eperrel, feta sajttal
A spárga nem csak sós, édes ízekkel párba állítva is jól működik, ha lédús epret keversz mellé, és meglocsolod mézzel, mennyei lesz. Hogy mégse legyen belőle desszert, sós feta sajt és balzsamecet ellensúlyozza az ízeket, érdemes kipróbálni ezt a salátát, ha igazán különleges élményre vágysz.
Spárga ropogós bundában
A sült spárga önmagában is mennyei, de ha a puha zöldséget ropogós morzsába forgatod, még sokkal finomabb lesz. Érdemes pankomorzsát használni, amelyet bátran fűszerezz, mehet bele chili, fokhagymapor, szárított zöldfűszerek. Ha valamilyen könnyed, joghurtos mártogatóst is készítesz mellé, szuper vendégváró nasi lehet belőle.
Spárgás tészta
Nincs olyan, aki ne szeretné a tésztaételeket, amelyeket nagyon változatosan tudsz elkészíteni. A szósz lehet paradicsomos vagy tejszínes, amelybe szinte bármit keverhetsz a zöldségektől kezdve a húsokig. Ha a spárga mellett döntesz, tejszínnel, fokhagymával és citromlével főzd össze, majd forgasd össze az al dentére főtt tésztával, mennyei lesz.
Spárga és újburgonya
A sült spárga mennyei köret, de ha újkrumplit is keversz mellé, laktató is lesz. A zsenge zöldségek pillanatok alatt elkészülnek, vajon megpirítva nagyon finomak lesznek. A fűszerezés rád van bízva, de érdemes kipróbálni Cayenne-borssal és balzsamecettel, nagyon különleges lesz.
Spárgás omlett
Nemcsak elő-, főétel és köret készülhet a zsenge spárgából, hanem reggeli is, a fehérjében gazdag omlettet feldobja a tavaszi zöldség, valódi vitaminbomba lesz. A tojást egy kevés tejszínnel érdemes kikeverni, hogy krémesebb legyen, de sajtot is szórhatsz bele, úgy még finomabb lesz. Egy kevés vajon futtasd meg a spárgát, mielőtt az omlettre szórod, de még legyen picit roppanós.
Spárgás kuszkuszsaláta
A saláta is lehet laktató, ha a zöldségeket kuszkusszal kevered, tartalmas, mégis könnyed főételt tehetsz az asztalra. Ebben a receptben a spárga a főszereplő, de mellé koktélparadicsomot és római salátát is érdemes keverni, majd öntsd nyakon az egészet tökmagolajjal.
Spárgás pite
Mutatós és isteni finom a spárgás pite: az alapja omlós, vajas tészta, amelyen roppanós spárga, tojásos-tejfölös szósz és rengeteg sajt terül el. Ha még laktatóbb fogást készítenél, a tejfölös alapba tört krumplit is keverj, sokkal tartalmasabb lesz. A pite tetejét borítsd be erdei sonkával, hogy picit füstösebb és karakteresebb legyen a végeredmény.
Spárgabefőtt
Ha nem csak tavasszal szeretnéd élvezni a spárga zamatát, el is teheted. Öntsd fel sós-cukros vízzel, melegítsd vele össze, tedd dunsztba, úgy sokáig eláll. A hideg napokon jó érzés lesz levenni a polcról a zamatos spárgát, amelyet rengetegféleképpen használhatsz majd fel. Ha önmagában fogyasztanád, a felöntőlevet fűszerezheted is, egész borsot, babérlevelet, chilit is tehetsz bele.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors