10 pénztárcabarát fogás spórolós napokra: szerény receptek, amiket mindenki szeret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mindennapos főzés nem egyszerű, nemcsak az jelenti a kihívást, hogy mi legyen a menü, hanem a pénztárca tartalmához is igazodni kell.
Szerintem senkinek sem ismeretlen a spórolás fogalma, legyen szó arról, hogy épp gyűjt valamire a család vagy csak hóvége van. Lassan aktuálissá válik az iskolakezdés is, ilyenkor pedig jó megfogni a garast ott, ahol csak lehet.
Így még nehezebb feladat a főzés, de nem lehetetlen. Tápláló reggelit, ebédet, vacsorát és édességet is készíthetsz fillérekből, ha megtervezed, mit hol veszel meg - érdemes heti menüt is összeállítani, mikor, mit, mekkora adagban főznél.
A nap indulhat turmixszal, bundás kenyérrel, ebédre jöhet egy tartalmasabb leves, utána palacsinta, vacsorának valamilyen egytálétel. Mutatjuk, nekünk jelenleg melyek a kedvenc spórolós receptjeink.
Ragacsos, csípős csirkeszárny
A csirkeszárny szerény alapanyag, csont és némi hús, sokan nem szívesen dolgoznak vele, pedig nagyon izgalmas alapanyaggá válhat hozzáértő kezekben. A szárnyát ránthatod különböző panírokban, leves és pörkölt is készülhet belőle, de az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőben pirosra sütöd. Nehogy azt gondold, a tepsis módszer unalmas, rengetegféle ízesítéssel alkothatsz finom főételt. Az egyik legjobb megoldás, ha ragacsos mázban forgatod meg a húst, a végeredmény fantasztikus lesz.
Újhagymás tojásleves
A tojáslevesnek sok arca ismert, a maga módján mindegyik finom. A filléres leves Kínában is népszerű, igaz, ők teljesen másképp készítik, náluk kömény helyett alaplé és újhagyma gondoskodik a tökéletes ízélményről. Ez a leves csak melegen és frissen finom, mindig annyit főzz belőle, amennyi egy étkezés alatt elfogy.
Sűrű krumplileves virslivel
A krumplilevesnek nagy hagyománya van itthon, minden nagymama büszke a saját, legtöbb esetben egyszerű, ám ennek ellenére mennyei burgonyaleves receptjére. Készülhet kolbásszal vagy zellerrel dúsítva, bárhogy is legyen, biztos a siker. Ha krumplilevest készítenél, de szeretnéd új köntösbe öltöztetni, főzz krémlevest virslivel dúsítva.
Arancini
Az arancini, vagyis az olasz rizsgolyó akár maradék rizsből vagy rizottóból is készülhet. Igazán finom azonban friss rizsből készítve lesz: az ízek kialakításával bátran lehet játszani. Sajtrajongóknak kötelező kipróbálniuk a többféle sajttal dúsított rizsgolyót, amely kívül ropogós, belül pedig lágy. Az aranybarna arancinit kínálhatod mártogatóssal vagy köretként.
Héjában sült krumpli
A héjában sült burgonya szerény finomság. Egyszerűsége ellenére isteni, egy kis fantáziával pedig sokféleképpen lehet elkészíteni. A legegyszerűbb módja, ha villával megszurkálod a krumplit és olajat locsolsz rá, de használhatsz karakteres fűszereket is, sőt, akár még baconnel is körbetekerheted. Ha kíváncsi vagy rá, hogy az amerikaiak kedvenc háziasszonya, Martha Stewart hogyan süti a héjában sült krumplit, ne keresgélj tovább.
Selmeczi krumpli
A Selmeczi krumpli régi recept, köretként szokták kínálni. Tulajdonképpen hagymás krumpli, amit felturbóztak az ügyes kezű asszonyok. A főtt krumpli és a dinsztelt hagyma tejföllel egybeforgatva készül. Kis újítás, de valósággal csodát tesz a körettel.
Répatócsni
A tócsni igazi régi kedvenc, amit magában, mártogatóssal kínálva, köretként vagy hamburgertoronyba csempészve is öröm fogyasztani. Hagyományosan krumpliból készül zsiradékon sütve, ha azonban kipróbálnál valami újat, akkor ropogós sárgarépából készítsd római köménnyel ízesítve. A legjobb, hogy sütőben sül készre, így diétásabb és nem fog olajszagban úszni a lakás.
Kelesztés nélküli krumplis pogácsa
Pogácsa vagy lepénykenyér, bárhogy is ismeri az ember, annyi biztos, hogy dupla, sőt, tripla adaggal kell készíteni, mivel eteti magát, annyira finom. A tészta liba- vagy sertészsírtól lesz omlós - nem alakbarát recept, ennek ellenére érdemes kipróbálni. Készítsd el a családnak második fogásként, tartalmas leves után is kínálhatod, de szaftosabb ragu kísérője is lehet.
Mogyoróvaj
Jöjjön két desszert is a lista végére: a mogyoróvaj kedvelt kence, de nem összekeverendő a nutellával. A világosabb színű krémet boltban is meg lehet vásárolni, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy elég borsos az ára, úgyhogy sokkal jobban jársz, ha te magad készíted el. Az összeállítása nagyon egyszerű, használj földi- vagy pörkölt mogyorót, szórj rá egy nagy csipet sót, majd késes darálóban indulhat a textúra kialakítása. A házi mogyoróvaj jól jön otthon, ha kicsit bűnöznél, simán kenyérre kenve is isteni.
Svéd tejberizs
A tejberizsre azt szokták mondani, lelki étel. Egyszerű édesség, minden nemzetnek megvan a maga receptje, de fűszerezésben, textúrában különböznek a megszokottól. Itt van rögtön a svédek büszkesége, amely tepsibe simítva sül készre: kicsit hasonlít a rizskochra, mégis más, a vaníliás pudingtól lesz különlegesebb.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors