Száraz vagy friss élesztőt válasszak: van egyáltalán köztük különbség?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legtöbb alapanyagból a friss a legjobb választás, de vannak szokatlan kivételek, mikor praktikusabb döntés a tartós változat.
A legtöbb dologból a friss a jobb, így sokáig én is ragaszkodtam a friss élesztőhöz, és gyakran veszem most is, ha biztosan tudom, hogy keleszteni fogok valamit. Mégis mindig tartok otthon száraz élesztőt, rengeteget.
Sokan a benzinszagot szeretik, vagy a körömlakklemosót szagolgatják, én imádom a friss élesztő illatát, furcsa dolgok ezek. Talán ez az egyik indok, hogy még mindig veszek néha, máskülönben sokkal praktikusabb a száraz, és tulajdonképpen nem tapasztalni különbséget a kettő között.
A friss hamar lejár
A kis illatos kockák hűtést igényelnek és csupán néhány hétig állnak el. Ráadásul nem tudhatjuk, hogy egyenletesen hűtötték-e a boltban, ahol vettük, így simán lehet, hogy egyszer már hőgutát kapott és megromlott. Annál pedig a világon nagyobb méreg nincs, mint várni, hogy a tészta megkeljen, de csak nem akar csinálni semmit.
Ilyenkor persze az óvatos konyhatündér előbb felfuttatja az élesztőt, és abból kiderül, működik-e. Na de ha nem fut fel, akkor megint ugyanott vagyunk, szaladgálhatunk a boltba új adagért.
Csak a fele kell
Nem praktikus tulajdonsága a friss élesztőnek az sem, hogy miután a kocka felét felhasználtuk - hiszen általában egyszerre fél kiló liszttel sütünk, amihez fél kocka élesztőre van szükség - és visszatettük a hűtőbe, megbarnul, kiszárad, nem lesz ugyanolyan. Ha pedig becsomagoljuk alaposan, akkor meg megpenészedni lesz hajlamos.
A száraznál is olvass
Sokáig eláll a polcon és sokkal kevésbé rizikós beruházás, mint a friss. Az utóbbi tíz évben talán egyetlen egyszer futottam bele nem működő száraz élesztőbe, aztán kiderült róla, hogy már a boltban lejártan árulták, ez volt a baj. A dátumot tehát, hiába hosszú az eltarthatósága, muszáj figyelni itt is. Ami még fontos, hogy tudjuk: egy zacskó élesztő fél kocka frissnek felel meg, eszerint kell átszámolni, ha a receptben frisset adnak meg.
A helyes használat
Míg a friss élesztőt, ha biztosak vagyunk benne, hogy nagyon friss, simán lehet egyszerűen a liszthez morzsolni, addig a szárazat előbb érdemes kevés langyos vízbe szórni és pár percig várni, míg feloldódik, hogy legyen idejük felébredni az aktív anyagoknak. Ezt követően minden mehet a maga útján a megszokott módon.
Vitás kérdések
Komoly pékfórumokon és tapasztalt sütők között is nagy viták alakulnak ki a témában. Sokan kötik az ebet a karóhoz és ragaszkodnak a friss élesztőhöz, mondván, hogy gyorsabban kelnek vele a kenyerek és kelt tészták, valamint sokkal finomabb ízük lesz. Olyan véleményről is hallottam, ami szerint a francia friss élesztő minden másnál jobb - van, aki nagy tételben veszi és a fagyasztóban tárolja.
Fotók: Getty Images