Miért fontos a szezonalitás? A hazai áru nem csak egészségesebb, a környezetet sem terheled vele

importexport4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tényleg számít, hogy szezonális, hazai termékeket vagy import árut vásárolsz? Az egészséged, a környezet és a pénztárcád is meghálálja.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek idényszerűen teremnek, általában egy adott évszakhoz, gyakran hónapokhoz köthetőek. A Tudatos Vásárló oldalán találsz egy szuper táblázatot, érdemes átböngészni, minek mikor van szezonja.

Egészségesebb az idénygyümölcs/zöldség?

Bár a Föld szempontjából sem mindegy, hogy az import vagy a hazai terményt választod, a vitamintartalma is sokkal magasabb a magyar, szezonális árunak. Ennek egyik oka a fotoszintézis: a sok napsütés és a meleg járul hozzá ahhoz, hogy a zöldség vagy gyümölcs szerves anyagokat termeljen, mint a klorofill és a karotin. Ezáltal több vitamint, tápanyagot, antioxdiánst tartalmaz, mint a mesterségesen előállított társai, ráadásul kevesebb vegyszerre van szüksége, ha megfelelőek a körülmények a termesztéshez, így sokkal kevesebb káros anyag található benne.

importexport

Nemcsak a napsütéses órák száma és a kevesebb permetezés járul hozzá a magasabb vitamintartalomhoz, hanem a frissesség is. Minél frissebb egy gyümölcs, tehát minél kevesebb idő telik el a leszedése és az elfogyasztása között, annál több tápanyagot tartalmaz. Ebből a szempontból természetesen a saját termesztésű zöldség és gyümölcs a legjobb, de ha termelőtől, akár a piacon tudod beszerezni őket, az is jó választás, sőt, a nagyobb üzletekben is vehetsz szezonális, magyar árut, ezekkel is mindenképpen jobban jársz, mint az import termékekkel.

Arról nem is beszélve, hogyha szezonális termékeket fogyasztasz, változatosabb lesz az étrended, hiszen minden évszakban, sőt, akár havonta is változhat, mi kerül az asztalra, ezáltal az összes, a szervezet számára szükséges vitaminhoz és tápanyaghoz hozzájuthatsz.

importexport2

Az import termék viszont rengeteget utazik, majd sok időt tölt el az üzletek polcain is, így hetekbe is telhet, mire a fogyasztó asztalára kerül, addigra rengeteget veszíthet a vitamintartalmából. Ráadásul az import termékeket sokszor éretlenül szedik le, hogy kibírják a hosszú utat, így viszont már eleve kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a napon érett társaik, arról nem is beszélve, mennyi vegyszer éri őket. Érdemes mindig megvizsgálni az adott gyümölcsöt vagy zöldséget a boltok polcain, ha ISCC logót látsz rajta, az azt jelenti, hogy fenntartható gazdálkodásból származik.

A hazai a környezettudatos választás

Az import termékkel nem csak az a baj, hogy sokszor vízízűek, kevés bennük a vitamin, ráadásul drágák, de az ökológiai lábnyomuk is hatalmas. A világ más részeiből érkezett gyümölcsök, zöldségek rengeteget utaznak, a szállításuk környezeti terheléssel jár, az üvegházhatást okozó gázokról nem is beszélve. Sőt, nem csak a transzportjuk, az előállításuk is hatalmas terhet ró a környezetre. Az üvegházakban mesterségesen állítják elő a gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez szükséges fényt és meleget, ez pedig nagy mennyiségű energiafelhasználással jár. Ha viszont helyi termelőktől vásárolsz, akik természetes körülmények között, vegyszerek nélkül termesztenek és kis távokra szállítanak, sokat teszel a környezeted megóvásáért.

importexport3

Amellett, hogy a hazai gyümölcsök/zöldségek egészségesebbek és kevésbé terhelik a környezetet, még a pénztárcádat is kímélik, sokkal olcsóbban szerezhetőek be a szezonális termények, mint az import áruk, gondolj csak arra, mennyibe kerül télen az eper.

Tartósítás

Ha a szezonon kívül is élveznéd az idényzöldségeket/gyümölcsöket, de nem szeretnél importot vásárolni, tedd el őket későbbre. Le is fagyaszthatod a hazai terményeket, itt írtunk róla korábban, hogyan érdemes, illetve itt olvashatsz arról, hogy a tévhittel ellentétben a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek is rengeteg vitamint tartalmazhatnak. Lekvárként, befőttként vagy savanyúságként is elteheted őket, igaz, a hőkezelés során veszítenek a tápanyagaikból, de sokkal jobban jársz velük, mint a bolti változatokkal: itt találsz szuper befőzési tippeket. Ha pedig a saját magad által termesztett zöldségekben és gyümölcsökben bízol, itt írtunk róla korábban, hogyan érdemes kialakítani a saját kiskertedet, akár az erkélyeden is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük