![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mire figyeljünk, ha szilikon sütőformát választunk? Fontos a minőség
![szilikonos muffinforma](https://kep.index.hu/1/0/3029/30293/302930/30293059_2325675_396cfc10a17bc8cb9eddf155e70d77b9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Praktikusak, kis helyen elférnek, sokfélék és szép színesek - A szilikonos sütőformák nagyon népszerűek, de sokan fenntartásokkal fogadják a hagyományosakkal szemben.
Amikor a szilikon sütőformák megjelentek a háztartási üzletek polcain, gyorsan vennem kellett belőlük, de csak a színük miatt. Először muffinformákat szereztem be, mert abból sütöttem a legtöbbet. A szilikon azért volt nagyon szimpatikus, mert örültem, hogy a muffinpapír kiiktatásával kevesebb szemetet termelek. Később egy kuglófforma is a háztartás része lett, amit szintén sokat használok.
Szilikont a háztartásba?
A szilikon sütőformának rengeteg előnye van a hagyományoshoz képest. A formák rugalmasak, hajlékonyak, nem törnek és megőrzik az alakjukat. Nem kell őket zsiradékkal kikenni sütés előtt. Ha megsült az étel, nincs szükségünk lapátra, mert egy mozdulattal kifordíthatjuk belőle. A forma sem az ízeket, sem az illatokat nem szívja magába, könnyen tisztítható.
Használat előtt
A sütőformák száz százalék tisztaságú szilikonból készülnek, így nagyon biztonságosak. Arra figyeljünk, hogy csak megbízható helyről, használati útmutatóval ellátott formát vásároljunk. Ez nemcsak a hosszabb minőségmegőrzési idő miatt fontos, hanem azért is, mert a silány minőségnél előfordulhat, hogy sütés közben az emberi egészséget veszélyeztető káros anyag oldódik ki a formából.
A minőségi forma jól tűri az igen szélsőséges hőmérsékletet, hisz akár -60 fokig is tartható benne az étel, de a 220 fokon sütés sem tesz benne kárt. Mint minden új edényt, a szilikonos formát is mossuk el alaposan mosószerrel első használat előtt, töröljük szárazra és zsírozzuk be. Ha megfelelően használjuk, akkor többet nem lesz szükségünk zsiradékra.
A szilikon sütőformát egyformán használhatjuk mikrohullámú, gáz és elektromos sütőben is. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne használjuk a megadott maximális hőmérsékletél magasabban, ne érje közvetlenül a gázláng, és se a sütő, se a mikrohullámú ne legyen grillfunkción. A szilikonforma nemcsak sütéshez, hanem hűtött és fagyasztott ételek tárolására is kiváló.
A sütőformák használata
Ha kész a nyers tésztánk, az üres formát tegyük a sütőrácsra, és úgy töltsük bele, hogy az étel ne boruljon ki. A szilikonformában gyorsabban sül az étel, így többször ellenőrizzük. Ha gázsütőben sütünk, figyeljünk, hogy a formát ne a láng közvetlen közelébe tegyük. A formákban van egy speciális merevítő gyűrű, aminek segítségével megőrzik az alakjukat. Sütés után ezt a gyűrűt kell eltávolítani, és úgy kivenni a megsült ételt. Ha hűteni szeretnénk a szilikonformában, akkor előtte öblítsük ki hideg vízzel.
Fotó: Getty Images