![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ha így tárolod a szőlőt, sokáig friss marad - Biztos nem fog a kukában landolni
![szőlő cover](https://kep.index.hu/1/0/3540/35405/354050/35405013_2708613_4206435d8202b773b32b756175646a68_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Javában tart, sőt, már lassan vége is a szőlőszezonnak, de szerencsére még lehet kapni zamatos fürtöket. Érdemes figyelni a helyes tárolásukra, hogy sokáig bírják.
Bár sok helyen egész évben kaphatsz szőlőt, az igazi szezonja mégiscsak ősszel van. A szőlő - legyen piros vagy fehér - nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Áldásos hatásairól itt olvashatsz bővebben. Ahhoz, hogy sokáig élvezd az ízét és a zamatát, megfelelően kell tárolnod, hiszen elég kényes gyümölcsről van szó.
Hogyan válaszd ki a fürtöket?
Ahhoz, hogy a legszebb fürtöket vidd haza, érdemes alaposan megvizsgálnod őket vásárlás előtt. Először nézd meg a szárát. Zöldnek és rugalmasnak kell lennie, a szemek pedig erősen kapaszkodjanak a száron, nem szabad sem összezsugorodottnak, sem penészesnek sem lenniük.
A szőlő legyen szép fényes, a zöld szőlő sárgás, a piros pedig sötét árnyalatú. A színük kicsit olyan, mintha finom és ezüstös porba lennének mártva, ez védi meg a szemeket a rovaroktól és baktériumoktól. Ahogy hazavitted a gyümölcsöt, az épp leesni vágyó szemeket szedd le a fürtről, hogy a többi szemet ne tegyék tönkre.
![szőlőfürt álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3540/35408/354088/35408829_d54056108747963069fb0b087c4f7710_wm.jpg)
Hogyan tárold őket?
A legtöbb szőlőt jól szellőző zsákokban árulják, amelyek tökéletesek a tárolásra. Ha műanyag vagy papírzacskóban vásároltad, ahogy hazavitted, vedd ki belőle és tedd egy jól szellőző zsákba vagy tárolóba. A szőlőt párás, de ne nedves helyen tartsd, teheted akár a hűtőszekrény legalsó fiókjába is. Arra figyelj, hogy akárhol is tárolod, ne tegyél a közelébe erős illatot árasztó zöldséget, például hagymát.
A szőlőnek nem a pára az ellensége, hanem a víz, így csak közvetlenül evés előtt mosd meg a szemeket, ellenkező esetben elkezdenek penészedni, rohadni. Ezután tedd papírtörlőre, hogy az a felesleges nedvességet felitassa róla. Ha megfelelően tárolod, a szőlő akár két hetet is kibír.
![szőlő és sajt belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3540/35408/354088/35408841_89ff7c60ad648a36a74085e4f8e5b5c3_wm.jpg)
Hogyan fogyaszd?
A legegyszerűbb, ha csak szemezgeted és élvezed az ízét. Sajtokhoz is illik, akár nassolnivalónak is kiváló. A szőlő az a gyümölcs, amelyet süteményekbe is tehetsz, de húsok mellé is szuperül illik. Próbáld ki a csirkecombokat szőlővel sütve vagy a szőlős túrógombócot.
Fotó: Getty Images