
Gyümölcsös, könnyed borok: a tavasz ízei az italokban is fellelhetőek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
Ropogós

Ízletes tonhalpástétom: könnyen elkészíthető és egészséges is

Tavaszi, mamaféle karalábéleves: mutatjuk, hogy lehet kiadósabb

Extrán puha citromos süti: fényes cukormáz borítja

Egyedényes paradicsomos húsgombóc krumplival: másnap is isteni

Karamellizált tofu gazdag chilis szószban: aromákban nem lesz hiány
Májusban a tavaszi életérzés a tetőfokán van. Minden zöld és virágzik, a nap süt, szívesebben vagyunk a szabadban, mint a négy fal között, szorgalmasan járunk piacra a legfrissebb zöldségekért és gyümölcsökért, és könnyed borokat keresünk a polcokon.
Szerencsére évek óta trend, hogy a pincészetek egyszerűen nyitható, csavarzáras, színes és egyedi címkékkel ellátott, friss évjáratú borokkal örvendeztetnek meg minket. A főként fehérek és rozék – akár csendesek, akár habzók – jól illenek a tavaszi hangulathoz.
Ilyenkor több egészséges, szezonális zöldséggel és gyümölccsel teli ételt készítünk, hétvégente piknikezünk a barátokkal vagy a családdal, és ezek a jó ivású, mindennapokra szánt tételek előbb landolnak a bevásárlószatyrokban, mint egy magas alkoholtartalmú, sokáig hordóban érlelt bor.
A 2018-as szüret borai közül válogattunk ötöt úgy, hogy mindenki megtalálja a kedvencét közülük, akár a fehér-, a rozé vagy a vörösbor áll hozzá közel.
Miklóscsabi Füligér Királyleányka 2018
A móri borász az elsők között mutatta meg nekünk, hogy nem kell mindig olyan komolyan venni a borozást. Lehet játékosságot, színes címkéket, vicces neveket belevinni, fröccsnek felhúzni szódával, leülni a fűbe egy palackkal, a szabályok nála nem léteznek. A Királyleányka 2018-ban igazán könnyedre sikerült, tele virágokkal és édes gyümölcsökkel, szőlővel. Élénk savaival és vidámságával meghódítja az idei tavaszt és a nyarat.

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2018
Új arculattal kerültek piacra a balatoni pincészet borai, az „egycsillagos” palackok a mindennapokra készültek. A Fekete-Bács-hegy oldaláról szüretelték az alapanyagot, ahonnan teljes kilátás nyílik a Tapolcai medencére. A népszerű szőlőfajta spontán erjedt a pincészetnél, és a külön hordós, valamint külön reduktív módon készült borokat házasították végül. A zöldes, vibráló aromák, a lime, az egres és a zöldalma ízei a friss savakkal együtt azt eredményezik, hogy nemcsak magában fogyasztva, hanem tavaszi saláták, spárgaételek mellé is tökéletes.
Martinus Kékfrankos Rosé 2018
Balatoni kékfrankos rozé, erre van szükségünk tavasszal. Az organikusan művelt szőlő jót tesz a természetnek, ez a bor pedig nekünk. Letisztult és kedves címke, a mögötte lévő rozé pedig tele van gyümölccsel, cseresznyével, málnával, mellette ott a fanyar rebarbara, a lecsengésben pedig a zöldfűszerek. Naplemente, piknik, kirándulás, biciklizés a vízpartra, olvasás a teraszon, egy gyors vacsora… Ha rozérajongók vagyunk, akkor feltétlenül szerezzünk be belőle egy palackkal!

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Rosé 2018
Ebben az évjáratban a fehér és a vörös Tricollisok mellett már a rozé is ezt a nevet viseli. A címkén a Főapátság épülete látszik, a latin nyelvű szöveg – „és bort, amely felvidítja az ember szívét” – pedig a szerzetesek zsoltárgyűjteményből származik. Ahogyan a bor neve is mutatja, három szőlőfajtából házasították: pinot noirból, merlot-ból és cabernet franc-ból. Ezek együtt adják a piros bogyós, meggyes aromákat, a kerekséget és a fűszeres karaktert. Nem egy laza rozé, de a hűvösebb tavaszi estékhez pont jól illik.
Kiss Gábor, 364 Rouge 2018
Tíz hektárral kis birtoknak számít a Villányi borvidéken, ezt azonban Kiss Gábor előnyként éli meg. A borait a saját ízlése szerint, de a borvilág változásainak figyelembevételével készíti. A gyümölcsös, alacsony tanninú vöröseiről ismert borász házasítása 2018-ban franc, merlot, sauvignon és kékfrankos fajtákból készült. A piros bogyós gyümölcsök fanyarsága, mellette a fajták és a hordók adta fűszeresség igazi lendületes, jó ivású bort ad.
Fotók: Miklóscsabi pincéje Facebook-oldal/Martinus Birtok Facebook-oldal