10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig

Tavaszi receptek cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Medvehagyma, retek, újkrumpli és még sok-sok finom tavaszi alapanyag, amiből isteni fogások készülhetnek.

A tavasz csodás évszak, örülünk a napsütésnek, a természet ébredésének és a rengeteg pompás szezonális alapanyagnak, amelyekből szuper finomságok kerülhetnek az asztalra.

Minden évszaknak megvannak a szezonális kedvencei. Tavasszal érkeznek az ellenállhatatlan friss zöldségek és gyümölcsök, ilyen a medvehagyma, spárga, eper. Ilyenkor jólesnek a könnyű fogások, a saláták, desszertből pedig a sütés nélkül készült receptek. Mutatjuk is kedvenceinket, amiket érdemes elkészíteni a következő hetekben.

Tojásos nokedli pirított hagymával

A tojásos nokedli az egyik legkedveltebb tavaszi étel, amely mellé kötelező az ecetes fejes saláta. Igen ám, de ahány ház, annyi szokás: a kiadós ételt sült hús mellé is kínálhatod, vagy próbáld ki túróval és pirított hagymával. A pirított hagymával készült változat ínycsiklandó, amely mellé még sült szalonnakockákat is adhatsz, így még finomabb és laktatóbb.

Tojásos nokedli.

Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal

A borsóleves a hazai konyha egyik kedvence, amit többféle változatban is kipróbálhatsz. A régi kedvenc galuskával is készülhet, tárkonnyal bolondítva. Ebbe a tanyasi változatba egy kisebb csibe kerül, amit a levesből kiszedve pirosra is süthetsz. Az elkészült ételt tejföllel is megkoronázhatod.

Tavaszi zöldborsóleves csirkével.

Kefires, medvehagymás pogácsa

A tavasz egyik első hírnöke a medvehagyma, ami nagyon izgalmasan használható fel a konyhában. Az enyhén fokhagymazamatú zöld a pogácsa tésztájába is kerülhet. A medvehagymás pogácsa finom puha, érdemes dupla adaggal gyártani. Hogy még ellenállhatatlanabb legyen, sajtot vagy krumplit is keverj a tésztába.

Medvehagymás pogácsa.

Tavaszi karalábéfőzelék

A karalábé egészséges és finom, nyersen, sütve és főzve is jólesik. A vitamindús zöldség egész évben beszerezhető, de tavasszal a legfinomabb, ilyenkor jó zsenge fejeket vihetsz haza. A zöld levele is felhasználható. Mivel a hazai konyhában kedveltek a főzelékek, így a karalábéból készültet is próbáld ki: a karalábéfőzelék finom, selymes, tejszínnel készül, és kedvedre tehetsz bele zöldfűszereket.

Karalábéfőzelék.

Tavaszi, zöldséges tészta

A tavaszi, zöldséges tészta könnyen elkészíthető, pompás húsmentes fogás. A gazdag tésztás ételbe rengeteg friss, lédús zöldség kerül: cukkini, paprika, zöldborsó, répa és paradicsom. Hogy igazán krémes és sűrű legyen, reszelt parmezánt is keverj bele, így aztán tényleg nincs párja!

Tavaszi-zöldséges tészta.

Tavaszi krémleves retekkel

A retek is kedvelt tavaszi zöldség, amit a legtöbben nyers állapotában fogyasztanak, pedig sütőbe tolva isteni köret is összedobható belőle, és még más finomság is, köztük ez a különleges krémleves. A levesbe a retek és az uborka nyers állapotában, hajszálvékonyra szeletelve kerül. A fő ízesítő a kapor, ami helyett más zöldfűszernövényt is kipróbálhatsz. A tavaszi retekkrémleves melegen és hidegen kínálva is jólesik.

Tavaszi krémleves retekkel.

Zöldborsós-spárgás rizottó

A krémes rizottóban két csodás tavaszi zöldség is helyet kap, ezek a zöldborsó és a spárga. A rizottó készítésétől sokan félnek, pedig csak néhány szabályt kell betartani, és akkor nem lesz gond! Az első és a legfontosabb, hogy kifejezetten rizottónak való rizsből készüljön a fogás. A másik, az a folyadék hozzáadása, amit mindig fokozatosan adj az ételhez, várd meg, míg a rizs teljesen magába szívja a folyadékot.

Zöldborsós-spárgás rizottó.

Majonézes krumpli

A majonézes krumpli kedvelt köret, ami akkor lesz tavaszi, ha újburgonyából készül! A finom krumplisaláta önmagában is kínálható, az pedig rád van bízva, hogy kerül-e bele hagyma, és milyen. De ha már tavasz, akkor medvehagymát vagy újhagymát válassz, vagy adj hozzá zöldborsót!

Majonézes krumpli.

Fokhagymás spenótgolyó

A spenótgolyó egy ízletes zöldségfasírt, amit majonézes krumpli mellé is kínálhatsz. A recept vegán, tojás helyett lenmagliszt fogja össze. A golyó masszájába sajt is kerülhet, ha viszont maradnál a vegán vonalnál, akkor sajt helyett sörélesztőpelyhet használj.

Fokhagymás spenótgolyó.

Hűsítő citromos sajttorta

Az izgalmas receptválogatás végére egy sütés nélkül készült édességet ajánlunk. A hűsítő sajttorta zabkekszalappal készül, ezen terül el a citromos, krémsajtos töltelék. A torta mindenféle plusz nélkül is csodás, de ha már tavasz, dobd fel bogyós gyümölcsökkel. Kínálhatsz mellé citromkrémet vagy karamellöntetet.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon