Te tudod, mi a különbség a camembert és a brie között?
Hogy néz ki, hogyan fogyasszuk, melyikkel kezdjük? Íme pár tanács, ha még nem próbáltad

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ugyan a brie és a camembert is tehéntejből készülő, penészes lágysajt, mégsem ugyanaz a kettő. Eleve más francia tájegységről is származnak eredetileg. A legtöbb nagyobb boltban könnyedén beszerezhetők, így érdemes tudni pár nagyon alapvető dolgot. Ne feledjük, a szuper- és hipermarketekben tömegterméket tudunk csak vásárolni, de ha valaki mélyebben meg szeretné ismerni ezeket a sajtokat, érdemes jobb szaküzletet felkeresnie. Ha pedig a nyaralásunk célpontja Franciaország, egy jó kis sajtüzem látogatás is férjen bele a programba!

A gyártás során a brie-hez sűrű tejszínt kevernek, így 60% körüli lesz a zsírtartalma, ezzel szemben a camembert-nek 45% körül mozog.

coulommiers lait cru

Kép forrása: Myrabella / Wikimedia Commons

Külsőre sem teljesen egyformák, a camembert általában 250 g-os , kb. 12 cm-es átmérőjű kiszerelésben kapható, a belseje inkább sárgás színű. Legtöbbször helyes fadobozban árulják. Az érettebb darabok közepe sokkal lágyabb, folyósabb, kissé be is süllyed.

A brie-nél egy nagyobb, kb. 35 cm-es átmérőjű gurigából vágnak szeleteket. A színe világosabb, stabilabb textúrájú, kevésbé folyós a közepe is.  (Hozzáteszem, minőségibb daraboknál szépen el kell, hogy lágyuljon, de ezt ne várjuk egy 400-500 Ft-os terméktől.)

A camembert-hez erősebb tejsavbaktériumokat használnak, melyeket akár többször is beoltanak a sajtba, majd hosszabb ideig érlelik, így jóval erősebb, összetettebb gombás, földes, erdőre emlékeztető íze és illata lesz. Ezzel szemben a brie-t csak egyszer oltják, rövidebb ideig érlelik, így enyhébb aromájú, sós-vajas illatú és ízű, ezért a penészes sajtokkal ismerkedőknek első lépésként inkább ezt ajánljuk.

Hogyan fogyasszuk? Semmiképp sem hidegen!

Készítsük ki korábban, mert a legtöbb íz szobahőmérsékleten bújik elő belőle. Tálaljunk mellé fokhagymás baguette szeleteket megpirítva, olajbogyót, szárított sonkaszeleteket, gyümölcsöket, és csodás nyári vacsoránk lesz belőle. A camembert-t pedig meg is süthetjük. Csomagoljuk ki, majd helyezzük vissza a fadobozba (alufóliával kibélelhetjük), locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal a tetejét, és toljuk be a sütőbe, amíg kérgesre sül. Tovább fokozhatjuk az ízorgiát azzal, hogy késsel itt-ott belevágunk, és a vágásba dugunk egy-egy szál rozmaringot, kakukkfüvet. A megpirult sajtot csak ki kell tunkolnunk egy kenyérdarabbal a tálból.

Ha pedig már szeretjük a brie-t és a camembert, lépjünk tovább, és kóstoljunk további csodákat is!

Ezt is szeretjük