![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Te tudod, mi a különbség a camembert és a brie között?
Hogy néz ki, hogyan fogyasszuk, melyikkel kezdjük? Íme pár tanács, ha még nem próbáltad
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ugyan a brie és a camembert is tehéntejből készülő, penészes lágysajt, mégsem ugyanaz a kettő. Eleve más francia tájegységről is származnak eredetileg. A legtöbb nagyobb boltban könnyedén beszerezhetők, így érdemes tudni pár nagyon alapvető dolgot. Ne feledjük, a szuper- és hipermarketekben tömegterméket tudunk csak vásárolni, de ha valaki mélyebben meg szeretné ismerni ezeket a sajtokat, érdemes jobb szaküzletet felkeresnie. Ha pedig a nyaralásunk célpontja Franciaország, egy jó kis sajtüzem látogatás is férjen bele a programba!
A gyártás során a brie-hez sűrű tejszínt kevernek, így 60% körüli lesz a zsírtartalma, ezzel szemben a camembert-nek 45% körül mozog.
![coulommiers lait cru](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290876/29087689_3de421b7e65d3c5a8d604e925a4394e0_wm.jpg)
Kép forrása: Myrabella / Wikimedia Commons
Külsőre sem teljesen egyformák, a camembert általában 250 g-os , kb. 12 cm-es átmérőjű kiszerelésben kapható, a belseje inkább sárgás színű. Legtöbbször helyes fadobozban árulják. Az érettebb darabok közepe sokkal lágyabb, folyósabb, kissé be is süllyed.
A brie-nél egy nagyobb, kb. 35 cm-es átmérőjű gurigából vágnak szeleteket. A színe világosabb, stabilabb textúrájú, kevésbé folyós a közepe is. (Hozzáteszem, minőségibb daraboknál szépen el kell, hogy lágyuljon, de ezt ne várjuk egy 400-500 Ft-os terméktől.)
A camembert-hez erősebb tejsavbaktériumokat használnak, melyeket akár többször is beoltanak a sajtba, majd hosszabb ideig érlelik, így jóval erősebb, összetettebb gombás, földes, erdőre emlékeztető íze és illata lesz. Ezzel szemben a brie-t csak egyszer oltják, rövidebb ideig érlelik, így enyhébb aromájú, sós-vajas illatú és ízű, ezért a penészes sajtokkal ismerkedőknek első lépésként inkább ezt ajánljuk.
Hogyan fogyasszuk? Semmiképp sem hidegen!
Készítsük ki korábban, mert a legtöbb íz szobahőmérsékleten bújik elő belőle. Tálaljunk mellé fokhagymás baguette szeleteket megpirítva, olajbogyót, szárított sonkaszeleteket, gyümölcsöket, és csodás nyári vacsoránk lesz belőle. A camembert-t pedig meg is süthetjük. Csomagoljuk ki, majd helyezzük vissza a fadobozba (alufóliával kibélelhetjük), locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal a tetejét, és toljuk be a sütőbe, amíg kérgesre sül. Tovább fokozhatjuk az ízorgiát azzal, hogy késsel itt-ott belevágunk, és a vágásba dugunk egy-egy szál rozmaringot, kakukkfüvet. A megpirult sajtot csak ki kell tunkolnunk egy kenyérdarabbal a tálból.
Ha pedig már szeretjük a brie-t és a camembert, lépjünk tovább, és kóstoljunk további csodákat is!