Tényleg kioldódnak a vegyszerek a citromhéjból? A NÉBIH megmondja
A józan ész diadala

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Habár nagyanyáink és anyáink még vidáman reszelték a süteményekbe a citromhéjat, egy ideje azon kaptuk magunkat, hogy a citrom héja nagyjából a patás ördög szinonimája lett, és már-már ott tartunk, hogy aki nem kezeletlen, bio citromot használ, az biztosan igénytelen, vagy egyenesen ki akarja irtani a családját.

Engem személy szerint mindig érdekelt, hogy mi ebből az igazság, tényleg akkora gáz-e a citromhéj, valóban végleg és lemoshatatlanul rátapad-e a sok vegyszer, vagy lehet, hogy egy kissé túlreagálják a dolgot manapság? Én az utóbbira tippeltem, ennek ellenére, biztos ami biztos, mindig vegyszer helyett viasszal kezelt citromot vásároltam a német diszkontban, amit felhasználás előtt jól megmosok, és onnantól kezdve lezártnak tekintem a kérdést.

Annyira érdekelt egyébként a téma, hogy egyszer meg is kérdeztem a zöldségest, akinél vásárolni szoktam, hogy mit tud róla. Megköszönte a kérdésemet, és kibukott belőle az őszinte válasz: el ne higgyem már, hogy létezik kezeletlen citrom, mert ha létezne, rég megrohadna a ládában, mire ideér a világ másik végéről. Ez azért egy kissé elbizonytalanított.


Fotó: Shutterstock

Az azonban biztos, hogy a vegyszermentes, felirata szerint viasszal kezelt citrom rendkívül lelkesen penészedett még a hűtőszekrényben is, úgyhogy valami mégiscsak lehet a dologban.

Mit mond a tudomány és a NÉBIH?

Nos, ilyen kétségek között hányódtam, egészen addig, amíg meg nem érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta programjának a vizsgálati eredménye. Róluk azt kell tudni, hogy amit ők mondanak, az a hivatalos és tudományos álláspont, nem a véleményüket, az elképzeléseiket meg a szokásaikat mesélik el, hanem vizsgálnak, mérnek, és egzakt eredményeket közölnek. Ezt jó tudni.

Igaz, nem azt vizsgálták, hogy a sütiben hogy viselkedik a belereszelt citromhéj, hanem azt, hogy a limonádéban, és az egyéb italokban csinál-e gazságokat. A kérdés pedig konkrétan az volt, hogy a vegyszerekkel kezelt citrom héjából kioldódik-e bármi az italba, vagyis szabad-e ilyet beletenni.

Szabad

A citromok először teljes szűrővizsgálaton estek át, és a véletlenszerűen kiválasztott gyümölcsök egyikében sem találtak egészségügyi határérték felett növényvédőszer-maradványt. Sem belül, sem pedig a héjon.

Ezután a mintákat háromfelé választották, az egyik csoport citromot sima vízzel mosták le, a másik csapatot mosogatószerrel dörzsölték át, a legkeményebb procedúrának pedig azokat a gyümölcsöket vetették alá, amiket almaecetben áztattak a cél érdekében.


Fotó: Shutterstock

Az eredmény pedig az lett, hogy bármelyik módszerrel mossák, ugyanannyi vegyszer oldódik, vagyis pontosan nem oldódik ki belőlük. Sima és szénsavas vízben, kólában, és alkoholos italban is áztatták a különböző tisztítási eljárásokon átesett citromkarikákat,

és azt találták, hogy sem húsz perc, sem másfél óra alatt nem oldódott ki annyi vegyszer a citromhéjból, ami bármiféle egészségügyi kockázatot jelentene.

Egy nap alatt 75 liter limonádét kellene meginni az "akut kockázat eléréséhez", akármit is jelentsen ez. Ez pedig nem túl valószínű, hogy valaha is megtörténne.

Minden egybevetve, nyugodtan vásároljatok kezelt citromot, de felhasználás előtt mindig mossátok meg alaposan. Hurrá, győzött a józan ész.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon