10 finomság, amit megsüthetsz karantén idején – A kenyérféléktől a csodás süteményekig

sütés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mióta be vagyunk zárva a lakásba, legalábbis a lehető legkevesebbet mozdulunk ki, mindenkiből előbújt az amatőr cukrász és szakács, és akár kényszerből, akár örömből, elkezdett sütni-főzni.

A karantén, illetve a bezártság a legrejtettebb képességeinket is felszínre hozza. Az egyik ilyen a sütés-főzés, hiszen most van időnk olyan ételeket, süteményeket is elkészíteni, amiket eddig nem tudtunk belezsúfolni a napunkba.

Ha okosan, előrelátóan spájzolunk be, akkor változatos ételeket tudunk készíteni hosszú időn keresztül is. Én eléggé édesszájú vagyok, így most inkább a péksütemények és a sütemények következnek, elvégre kényeztetni is kell magunkat. 

Sós péksütemények

Bagett

A bagett nagyon népszerű a családban, mert szeretjük a ropogós héjú, puha belsejű péksüteményeket. Egy gond van vele, ha nem aznap esszük meg, akkor nagy eséllyel gumissá válik. Ezért is érdemes otthon megsütni, amivel nemcsak magunkat, hanem a gyerekeket is le tudjuk kötni. És milyen finom a friss kenyér egy kis lekvárral vagy vajjal, esetleg kakaóval vagy tejeskávéval. 

Bagel

A bagel a másik nagy kedvencem, de azt gondoltam, hogy hiába enném minden reggelire mondjuk sajtkrémmel és füstölt lazaccal, én bizony nem állok neki megsütni. Amikor viszont hirtelen több időnk van a konyhában, érdemes olyan ételekkel kísérletezni, amelyeket máskor biztos nem készítenénk el. Az az igazság, hogy a saját készítésű változat után már nem lesz kedvünk a készet megvenni.

Croissant

Alig várom, hogy a kedvenc kávézómban megigyak egy tejeskávét és egyek hozzá egy langyos croissant-t. Otthon tényleg nem ez a legegyszerűbben elkészíthető péksütemény - nem is azért, mert bonyolult, hanem mert időigényes, de abból meg most tengernyi van ugyebár. Még csak különleges liszt sem kell hozzá, így irány a konyha, lepjük meg a családot.

Pita

Lassan már mindenki megtanul kenyeret sütni, mi is nagyon sokféle receptet megosztottunk már. Itt az ideje pitát sütni, amivel az olyan mártogatósok, mint a hummusz, teljesen más értelmet nyernek. 

Édességek

Baklava

A baklava készítése csak első hallásra tűnik bonyolultnak. A kedvenc görög gyorséttermemben szinte mindig eszem a gyros után egyet, de eddig nem gondoltam rá, hogy itthon is megsüssem. Teljesen jó hozzá az előre elkészített réteslap, nem kell azt is meggyúrni. Az elkészítése csak annyiban időigényes, hogy minden egyes réteslapot szépen egyenletesen kell megkenni vajjal, ezen nem lehet spórolni. Az biztos, hogy nem diétás desszert, de érdemes kipróbálni. 

Palacsinta

Palacsinta nélkül lehet élni, de minek, ezzel szerintem mindannyian egyetértünk. Az iskola bezárása utáni első reggelen a lányom azonnal palacsintát szeretett volna reggelizni, kihasználva, hogy végre nem sietünk sehova. Akkor már legyünk egy kicsit kreatívabbak és készítsünk csúsztatottat, ami már egy ebéd utáni desszertnek vagy akár második fogásnak is megfelel. 

csúsztatott palacsinta

Babka

Most, hogy mindenki hirtelen elkezdett sütögetni, többek között a felhalmozott lisztnek köszönhetően, próbáljuk ki a babkát. A babka nem egy sima csokis kalács, a formázásában és a rengeteg töltelékben különbözik tőle. Ha megsütjük, mást nem is fogunk kívánni a reggeli kávé mellé. 

Fahéjas tekercs

A fahéjjal készült sütemények is nagyon népszerűek a családban, olyan fűszer, amiből egy egészen kevés is elég, és a sütemény csodás ízt kap. Ebben a fahéjas tekercsben az elkészítési idő és az egyszerűség a barátunk.  

Napközis piskóta

Nagyon sok szülőtől hallom, hogy a gyerekeknek az a legnagyobb boldogság, ha reprodukálják az óvodai vagy az iskolai menzát. Mi sem tökéletesebb erre, mint a klasszikus napközis piskóta csokiöntettel. Biztos vagyok benne, hogy óriási sikerünk lesz. 

napközis piskóta

Kuglóf

A kuglóf se maradjon ki a sorból. Bár ez a sütemény inkább ünnepi, szerintem hétköznapokon is megállja a helyét, pláne, hogy gyerekjáték elkészíteni. A legújabb kedvencem a fahéjas kuglóf, amelynek ugyan kicsit karácsonyi illata van, de ezt azért elviseljük, ugye?

Fotó: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük