
Hogyan helyettesíthető a tojás a süteményekben? Nem kell rögtön a boltba rohanni, ha elfogyott

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A tojás olyan alapvető alapanyag a legtöbb süteményben, hogy eszünkbe sem jut, mi van akkor, ha akár allergia vagy egyéb ok miatt helyettesítenünk kell.
Ha allergiásak vagyunk a tojásra, már egy darab is gondot okozhat. Minden egyes sütemény elfogyasztása előtt rá kell kérdezni, hogy tartalmaz-e tojást az elénk tálalt finomság, és ha igen, bizony nemet kell rá mondanunk. Aki pedig vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, neki végképp figyelnie kell az összetevőkre. Ezek a helyettesítők tökéletesen használhatók tojás helyett bármilyen indokunk is van rá, hogy így süssünk.
Almaszósz
Használjunk 60 gramm cukrozatlan almaszószt tojásonként a süteményreceptekben. Van, amelyik recept azt írja, hogy a szószhoz keverjünk egy fél teáskanál sütőport is. Ha csak édesített almaszószt kapunk, akkor a receptben csökkentsük a cukor mennyiségét. Az almaszósz egyébként több receptben az olaj helyettesítésére is kiváló, ha egészségesebb változatot szeretnénk.

Banán
Használjunk egy fél banánt minden tojás helyett sütéskor. Azt azért ne feledjük, hogy így a süteményeknek enyhe banáníze lesz, ami egyébként nem baj. Hasonló, mintha kókusztejjel sütnénk, akkor a kókusz íze lesz domináns.
Csicseriborsóliszt
A csicseriborsóliszt kötőanyagként és lazítóanyagként is működik. Három evőkanál csicseriborsólisztet keverjünk össze ugyanennyi evőkanál vízzel, amíg krémes nem lesz. Ez az adag egy tojást helyettesít.
Lenmag
Hisszük vagy sem, az amúgy is nagyon egészséges lenmag is helyettesíti a tojást. Csak keverjünk össze egy evőkanál lenmagot három evőkanál vízzel, amíg az teljesen be nem szívja azt és nyúlóssá nem válik. Ez a massza egy tojást helyettesít.

Olaj
Általában 60 milliliter olaj helyettesít egy darab tojást a süteményreceptben. Ha a receptbe egynél több tojás kell, érdemes másik módszert alkalmazni, különben túl olajos, zsíros lesz a süteményünk.
Víz, olaj és sütőpor
Ez a hármas is tökéletesen működik tojáshelyettesítőként. Keverjünk össze két evőkanál vizet, egy teáskanál olajat (kukorica- vagy étolajat) és két teáskanál sütőport. Ez a mix is egy tojást helyettesít. Kekszekben és egyéb süteményekben is tökéletesen működik.
Fotó: Getty Images