7 ismert ember, akik a húsmentes étrendre tértek át – Mégis miért váltottak életmódot?

vhcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Napjainkban egyre népszerűbb a vegetáriánus és a vegán étrend, egyre többen gondolják úgy, hogy szebb az élet húsmentesen.

Fontos az egészség, ahogy az is, hogy vigyázz a bolygóra, tiszteld az élőlényeket. Sokan ezt az értékrendet szem előtt tartva gondolják úgy, itt az ideje változtatni és elhagyni az állati étrendet.

Sokan viszont elképzelni sem tudják, mit ehetnek azok, akik a váltás mellett döntenek, pedig elég egy kicsit utánajárni, hogy megbizonyosodj róla, mennyire változatosan lehet táplálkozni akkor is, ha a húsmentes életmódot választja az ember. Rengeteg izgalmas, csak zöldségekre fókuszáló recept közül lehet válogatni, az állati tejtermékeket, például a tejet növényi italra lehet váltani, amiből rengeteg változat található a boltok polcain.

vega

Amikor valaki rászánja magát az állati étrend elhagyására, sok indok szerepelhet a listáján. Van, aki az egészsége vagy a bolygó érdekében dönt így, míg mást az állatok iránt érzett szeretet vezényli, de olyan is akad, aki kedvenc híressége példáját követve lép erre az útra.

A vegetáriánus vagy vegán étrendet követő világsztárok közül többen az állatok iránt érzet tiszteletből és a Föld megóvása végett váltottak húsmentes életmódra. Többek közülük annyira elhivatottak, hogy tüntetéseken vesznek részt, harcolnak az állatok jogaiért, tetteikkel pedig másokat is arra ösztökélnek, kövessék a példájukat. Persze akadnak olyanok is, akik nem bírják hús nélkül, Samuel L. Jackson 7 hónapig bírta a vegán életmódot, majd egy shake-bárba betérve búcsút intett neki.

Joaquin Phoenix

Az egyik legelhivatottabb aktivista, a színész 3 éves kora óta nem fogyaszt húst, régi veterán, mára már vegán étrendet követ. Növényi táplálkozásának oka az állatok iránt érzett szeretete, állatvédőként többször kampányolt már a jogaikért. Szenzációs filmes alakításai mellett olyan dokumentumfilmekben vállalt narrátori szerepet, amelyek az állatok ellen elkövetett kegyetlenségekről szólnak.

jpct

Fotó: Toni Anne Barson / Getty Images Hungary

Brad Pitt

A hollywoodi szívtipró évekkel ezelőtt tért át a húsmentes életmódra, mivel nagy állatbarát, de a környezettudatosság is motiválta. A színész nagyon szereti a hasát, a 2001-ben bemutatott Ocean’s Eleven forgatásán örömmel vállalta be, hogy Rusty Ryan bőrében mindig jóízűen falatozik valamit. Mára már ironikus, de mielőtt ismert színész lett, az El Pollo Loco étteremláncot népszerűsítette csirkének öltözve.

Brad annyira belejött a húsmentes táplálkozásba, hogy Angelina Jolie-val történő házassága alatt többször is próbálta rávenni a színésznőt és gyerekeiket, hogy csatlakozzanak hozzá, de ezért az ötletért nem rajongott a család. Érdekes, hogy régebben Angelina Jolie is kipróbálta a növényi táplálkozást, egy idő után azonban visszatért a húsevéshez.

bpct

Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary

Kate Winslet

Az Oscar-díjas angol színésznő évekkel ezelőtt tért át a húsmentes életmódra, döntése annak volt köszönhető, hogy lelkes állatbarát és -védő, aktívan harcol az állatok jogaiért, a PETA állatvédő szervezet támogatója. Kate több olyan kisfilmet is narrált, amelyben az emberek a tiltakozásukat fejezik ki az ellen, hogy az éttermekben liba- és kacsamájat szolgálnak fel, mivel az állatokat addig tömik, míg a májuk a normál mérettől nagyobb nem lesz, ez pedig állatkínzás. A színésznő kedvenc étele a pizza húsos feltét nélkül.

kwct

Fotó: C Flanigan / Getty Images Hungary

Leonardo Di Caprio

A tehetséges színész elhivatottan harcol a globális felmelegedés ellen. Leo a növényi eredetű húsok fogyasztása mellett is kampányol, az egyik fő támogatója a Beyond Meat gyártó, a cég növényi, mesterséges húsokat állít elő. A színész szívügye, hogy minél több ember hagyjon fel a húsfogyasztással. Kedvenc ételei a tésztás fogások.

ldct

Fotó: Michael Kovac / Getty Images Hungary

Tobey Maguire

Mindenki kedvenc pókembere, Tobey Maguire Leonardo Di Caprio legjobb barátja, azt gondolhatná a nagyérdemű, hogy biztos Leo elhivatottsága térítette meg a színészt. Tobey elmondása szerint azért változtatott az étrendjén, mert tiszteli az állatokat, mára pedig nem csak vegetáriánus, vegán életmódra tért át.

tmct

Fotó: Donato Sardella / Getty Images Hungary

James Cameron

A Titanic Oscar-díjas rendezője, James Cameron feleségével együtt tért át a növényi táplálkozásra. A zseniális rendező nem csak nagyszabású filmjei miatt ismert, a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységei miatt is hangosak a lapok a nevétől. Cameron azért váltott életmódot, hogy megóvja a Földet, illetve mivel nagy állatbarát, húsmentes étrendjével nem vesz részt az állatok kihasználásában. Cameron több interjújában is elmondta, mennyivel egészségesebbnek és fittebbnek érzi magát, mióta életmódot váltott.

jcct

Fotó: Gabriel Olsen / Getty Images Hungary

Lewis Hamilton

A Formula-pályák fenegyereke, Lewis Hamilton csupán néhány éve váltott életmódot, döntésének fő oka, hogy nagyon tiszteli az állatokat. A bajnok, mielőtt belevágott az életmódváltásba, több évig tanulmányozta a növényi táplálkozás előnyeit, mára büszkén vallja, hogy semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt, sőt, olyan éttermek közelébe se megy, ahol húst szolgálnak fel.

A nagy állatbarát annyira megszállottja lett a vegán életmódnak, hogy beteg ebét is ráállította a növényi táplálkozásra. Hamilton többször posztolt a kutyusról, azt állítva, sokkal egészségesebb, szebb a bundája és nagyon jól érzi magát a négylábú. Több rajongó felháborodását fejezte ki a kutya életmódváltása miatt, egyenesen állatkínzással vádolták. Sajnos a beteg kutyus azóta elpusztult, az életmódváltás után 4 hónapig élt még. 

Cover: Fényképezte: Kevin Mazur / Ügynökség: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon