Vegetáriánus húsvéti menü: mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha nem eszel húst?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak főtt sonka díszítheti a húsvéti asztalt, húsmentesen is készíthetsz laktató és finom fogásokat, az alábbiakban erre mutatunk ötleteket.
Ha húsmentesen étkezel, akkor is lehet színes és változatos a húsvéti menü, rengeteg vega finomságot készíthetsz, és most nem csak az untig ismert salátákra gondolunk. Az alábbiakban összeszedtük kedvenc vega receptjeinket, amelyeket húsevőként is érdemes elkészíteni, legyen szó könnyed előételről, köretről vagy főételről, mindenre van ötletünk.
Sárgatúró
Hagyományos húsvéti étel, mégis kevesen ismerik és készítik el, pedig a lecsepegtetett, édes sárgatúró isteni finom, nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Gazdagíthatod mazsolával, de el is hagyhatod belőle az aszalványt, a szép sárga színét pedig a sok tojástól kapja. Mivel enyhén édeskés, jól passzol fonott kalács mellé, de sós kiegészítőkkel is mennyei.
Tojáskrém
Ha igazán gyors és egyszerű fogást készítenél, nincs sok időd az ünnepi készülődésben, tálalj tojáskrémet. Lila hagymával és vajkrémmel keverve isteni lesz, de érdemes egy kevés mustárt vagy tormát is adni hozzá, hogy még finomabb legyen. Az ízletes krémet tálalhatod kaláccsal, bagettel, kenyérrel, jópofa vendégváró falatokat is készíthetsz belőle.
Töltött tojás
Húsvétkor nem hiányozhat a töltött tojás az asztalról, legyen szó a klasszikus kaszinóról, vagy a különböző ízesített változatokról. Ha igazán látványos vega fogást tálalnál, avokádóval töltsd meg a tojásfehérjét, amelyet keverj tojássárgájával, citromlével és sóval, borssal. Ha túl töménynek érzed, tejföllel, joghurttal is lágyíthatsz az ízén.
Szójában pácolt tojás
A klasszikus főtt tojást érdemes többféle formában az asztalra tenni, a töltött változat mellé kínálj szójában pácolt verziót. Utóbbinak nemcsak a színén fog látszódni a szója, hanem az ízén is érződni fog, intenzív aromája lesz, egy sima zöldsalátát is megkoronáz majd. Hogy még különlegesebb legyen a pác, a szójaszószt keverd mirinnel, az édes bor felteszi az i-re a pontot.
Majonézes krumplisaláta
A saláta sosem hiányozhat az ünnepi asztalról, de ha picit laktatóbb változatban készítenéd el, próbáld ki ezt a majonézes krumplisalátát. A burgonya mellé ropogós retek, szárzeller, zöldborsó és tojás kerül, a picit tömény majonézt pedig tejföl lágyítja. Sima só, bors fűszerezéssel is mennyei lesz, de keverhetsz bele friss snidlinget vagy petrezselymet is.
Tudatos táplálkozás húsvétkor is!
Ha odafigyelsz étkezési szokásaidra, akkor húsvétkor is fontos, hogy minden speciális hozzávalót egy helyen megtalálj. Éppen ezért a Tescónál arra törekszünk, hogy minden egészséges és különleges hozzávaló készen álljon az ünnepi ebédhez. Keresd termékeinket online és áruházi kínálatunkban egyaránt! Fedezd fel a Free from, speciális és organikus termékcsaládot, valamint a bio és mentes kínálatunkat is!
Tormával sült répa
Kevésbé hagyományos, viszont nagyon finom és gyors köret a sült répa, majonézzel és tormával egybeforgatva, krékerrel megszórva tökéletes lesz. A répa íze a sütőben koncentrálódik, még édesebb lesz, egészen krémesre sül, így szuper kontrasztot képez vele a ropogós keksz.
Spárgás-paradicsomos quiche
Általában a főtt sonka a húsvéti asztal éke, pedig húsmentes főfogást is tálalhatsz. Készíts például francia pitét, vagyis quiche-t, amelynek omlós, vajas tészta az alapja, és tojásos-tejszínes krém borítja, illetve szabadon választott zöldségek színesítik. Szezonjában spárgás változatot érdemes sütni, de dúsíthatod paradicsommal, spenóttal, ízlés szerint gazdagítsd.
Répás galette
Hasonló a pitéhez, mégis más ez a répás galette, bár ennek is omlós, vajas a tésztája, zöldfűszeres fetakrém és zsenge répa kerül rá. Mivel a feta önmagában elég tömény, olívaolaj és citromlé lágyítja, illetve petrezselyem, medvehagyma és fokhagyma teszi frissebbé az összhatást. Répából érdemes kisebb, zsengébb darabokat választani, de fehéret, lilát is tehetsz a tésztára, hogy mutatósabb legyen. Ha gyorsabb megoldást keresel, leveles tésztából is összedobhatod.
Répatorta
Nincs húsvét répatorta nélkül, nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Akkor az igazi, ha szaftos és puha, a tetejét pedig mascarpone borítja. A tésztába a répa mellé diót és mazsolát szokás keverni, a karakterét pedig az illatos fahéj adja meg. A zsiradékot se felejtsd ki belőle, attól lesz omlós, napokig megőrzi a puhaságát.
Gyümölcskenyér
Ha idén újítanál, és a hagyományos répatorta helyett mással lepnéd meg a családod, akkor készíts húsvéti gyümölcskenyeret, amelyet számtalan módon feldobhatsz. Keverj bele minél többféle aszalványt: áfonyát, mazsolát, ananászt, barackot, kandírozott narancshéjat, amit csak szeretnél. A gyümölcskenyér tésztája nagyon puha, ezt a vajnak és a cottage cheese-nek köszönheti, mennyei lesz a végeredmény.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Ács Bori, P. Szabó Fruzsi