Vegetáriánus karácsony: ezeket süsd, főzd, ha hús nélkül készül az ünnepi menü
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hagyományos karácsonyi lakoma húsételekben bővelkedik, persze nem a vegetáriánusok körében. Bár sokan kihívásként tekintenek a húsmentes ünnepi menü összeállítására, most meggyőződhetsz róla, nem is olyan nagy kaland zöldséges fogásokkal pakolni tele az asztalt.
A szokásos karácsonyi fogások közé szaftos, általában hússal dúsított ételek tartoznak, ilyenkor különböző sültek, szárnyasok és halból készült finomságok kerülnek a tányérra.
Sok húsevőben még mindig felmerül a kérdés, mégis mit eszik egy vegetáriánus ünnepnapokon? Vajon lehet hús nélkül is izgalmas fogásokat összedobni? Talán meglepődsz a válaszon, de igen, méghozzá nagyon egyszerűen. A most következő összeállításunkban a húsmentes táplálkozás követőinek, illetve azon húsevő házigazdáknak próbálunk inspirációt adni, akik vegetáriánus vendéget várnak, hogy milyen ízletes fogásokkal rukkolhatnak elő a szeretet ünnepén. Ha pedig komplett menüötletekre vagy kíváncsi, azokat ide kattintva találsz.
Rántott mozzarellarudak
A vegetáriánusok húst nem esznek, de tejtermékeket, tojást fogyasztanak, így könnyű dolgod van. A sajt rántva isteni, tartármártással vagy áfonyaszósszal ínycsiklandó. Hagyományosan trappista sajtból szokás készíteni, érdemes azonban mozzarellából kipróbálni, meglásd, sokkal finomabb lesz.
Koreai répasaláta
A rántott sajt mellé köret is jár, az se baj, ha több finomságot kínálsz mellé, elvégre az ünnep a bőségről szól. A hagyományos kísérőkön kívül a koreai répasalátát is vedd fel a kínálatba. A julienne-re vágott répára forró hagymás olaj kerül különleges fűszerekkel. A forró olajnak köszönhetően a répa nem puhul meg teljesen, kellemesen ress marad, öröm belőle minden falat.
Sajttal és joghurttal sült sütőtök
A téli idő egyik legkedveltebb alapanyaga az egészséges sütőtök. Az illatos tök sütésre és főzésre is kiváló, nagyon változatos finomságokat lehet belőle szervírozni. Az egyik legkedveltebb és egyben legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolod. Ennél a receptnél kétszer kerül sütőbe jó sok sajttal és joghurttal gazdagítva.
Tejfölös-prézlis karfiol
A régi kedvenc újragondolásában a karfiol először tejfölös-tojásos szószban merül el, utána kerül panírba. Így sokkal szaftosabb lesz a karfiol, igaz, a bunda kevésbé ropogós textúrájú, viszont sokkal gusztusosabb, szépen lehet szeletelni, a látvány és íz miatt ott a helye az ünnepi asztalon. Ha kicsit feldobnád a tejfölös keveréket, fűszerezd, és sajttal is dúsíthatod.
Gombakrémes tészta
A gomba fehérjében gazdag, tökéletes húshelyettesítő, rengetegféle izgalmas finomság készíthető belőle. A gomba jól működik szószokkal párosítva, legyen az paradicsomos vagy tejszínes. A szószban készült gomba tésztával mennyei, de akár rizsre is cserélheted a köretet. Ha igazán ünnepi változatban szeretnéd elkészíteni, friss fűszernövényekkel szórd meg tálalásnál, gombából pedig két fajtát is használhatsz.
Sajtos rizskrokett
Krokett nem csak krumpliból készülhet, az olaszok rizsből is gyakran összedobják. A legjobb, hogy maradék rizsből is el lehet készíteni. A rizskrokett akkor lesz igazán finom, ha zöldségekkel, fűszerekkel és sajttal gazdagítod, utóbbiból érdemes kétfélét használni. Hogy ropogósabb legyen, pankomorzsába forgasd.
Céklacaprese
Az olasz saláta téli változata, paradicsom helyett cékla kerül a sajt mellé. A finomság igazi vitaminbomba a céklának köszönhetően, a színes finomság immunerősítő, bővelkedik antioxidánsokban, ásványi anyagokban, és persze az íze is fantasztikus. Egyszerű, mégis nagyszerű saláta, remekül mutat az ünnepi asztalon, érdemes kipróbálni, még akkor is, ha húsevő vagy.
Parmezános padlizsángolyó
A gusztusos padlizsángolyó látványra úgy néz ki, mint a fasírt, tulajdonképen az is, csak hús helyett zöldség, azaz a padlizsán a főszereplő a finomságban. A masszában izgalmas fűszerek és parmezán is helyet kap, kínáld ünnepi körettel, édesburgonya vagy kelbimbó mellé remekül illik, de paradicsommártással készült tészta tetején is megállja a helyét.
Fűszeres lencseleves
A különleges lencselevesbe sárgarépa és zeller is kerül, az intenzív aromáról koriander, kömény és fokhagyma gondoskodik. Az ünnepi megjelenés érdekében egy kevés sáfrányt csempéssz a levesbe, így aranyló színe lesz. Ha inkább krémleves formájában tálalnád, akkor tejszínnel vagy tejföllel pürésítsd le, krutonnal megszórva kínáld, de hagyományosan is az asztalra kerülhet.
Vegán brokkolikrémleves
A színes brokkolikrémleves nemcsak a vegetáriánusok szívét rabolja el, hanem a vegánokét is, hisz növényi itallal készül. A leves krémes, tele van ízekkel. Levesbetétnek használhatsz sült brokkolirózsákat, krutont, vagy szórj a tetejére fenyőmagot.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors