Ezeket fogyaszd, ha magas a vérnyomásod: a folyadék sem mindegy
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az étkezés sokkal nagyobb hatással van a szervezetünkre, mint gondolnánk: a kiegyensúlyozott táplálkozással a vérnyomásunkat is szabályozhatjuk.
A vérnyomásunk megfelelő szinten tartása létfontosságú: ha túl magas, olyan állapotokat idézhet elő, mint a szívroham vagy az agyvérzés, de a hétköznapokat is megnehezíti.
És bár a szakirodalom a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egész arzenálját sorolja fel, a leghatásosabb és legtartósabb módszer máig a kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő tápanyagbevitel.
Bizonyos ételek amellett, hogy ellátnak a szükséges tápanyagokkal, a vérnyomást is képesek csökkenteni. Ilyenek az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, amelyek sok C- és E-vitamint, káliumot, szelént és L-arginint tartalmaznak, védik a sejteket a káros hatásoktól és gyulladáscsökkentő hatásúak.
C-vitaminban gazdag ételek
A magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek védik a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ezáltal pedig megelőzik a gyulladások kialakulását. A legjobb forrásai a következők:
- paprika,
- kivi,
- brokkoli,
- kelbimbó,
- eper,
- édesburgonya,
- citrusfélék (narancs, grépfrút, citrom vagy lime).
E-vitaminban gazdag ételek
A zsírban oldódó E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amely hatékony védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károkkal szemben. Ezek az ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben:
- mandula,
- avokádó,
- napraforgómag,
- dió, mogyoró és mogyoróvaj,
- lazac.
Kálium, az érrendszer védelmezője
A kálium azáltal támogatja az optimális vérnyomást, hogy segít ellazítani az érfalakat, és kiüríteni a szervezetből a felesleges sót (ami a magas vérnyomás egyik kiváltója). Ezeket az élelmiszereket fogyaszd:
- banán,
- krumpli,
- spenót,
- paradicsom,
- sárgarépa,
- avokádó,
- diófélék és olajos magvak (pisztácia, mandula, lenmag).
Szelénben gazdag ételek
A szelén amellett, hogy erős „szépségvitamin”, antioxidáns hatással is rendelkezik: védi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben. Ezek az élelmiszerek a legjobb forrásai:
- tonhal és tenger gyümölcsei, mint a garnéla vagy a kagyló,
- brazil dió,
- szárnyasok (csirke, pulyka),
- tojás,
- sörélesztő.
L-arginin-tartalmú ételek
Az L-arginin egy aminosav, amely a szervezetbe jutva egy nitrogén-monoxid nevű vegyületté alakul át. Amellett, hogy elősegíti a fehérjeszintézist, segít az izomsejtek ellazításában. Az alábbi ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben:
- diófélék és olajos magvak (tökmag, dió, mogyoró),
- hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, szójakészítmények),
- tejtermékek,
- húsok,
- teljes kiőrlésű gabonafélék.
Magas kalciumtartalmú ételek
A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az ajánlott napi 1000 mg-os kalciummenyiség 1500 mg-ra történő emelése jó hatással van a vérnyomásra. A legtöbb kalciumért az alábbi ételeket fogyaszd:
- tejtermékek,
- mandula,
- zöld leveles növények, saláták, brokkoli,
- hüvelyesek,
- tofu és más szójakészítmények.
A felsorolt élelmiszerek mellett a fokhagyma is vérnyomáscsökkentő hatású. Amellett, hogy pluszízt ad az ételeknek, remek gyulladáscsökkentő is.
Ezenkívül az alkoholfogyasztás mérséklése is segít az optimális vérnyomás fenntartásában.
Fotók: Getty Images