Legyen alacsonyabb a villanyszámlád – Főzés-sütés közben is spórolhatsz

spórolás főzés közben cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan te is elgondolkoztál már azon, mennyi áramot használsz, amikor egy hétvégén nekiállsz főzni vagy sütni, mennyi eszközt kapcsolgatsz ki-be, amivel biztosan megnöveled a fogyasztást.

Ha belegondolsz, hogy hány konyhai eszközt használsz napi rendszerességgel és azok közül hány működik elektromos árammal, akkor már nem is lesz kérdés, hogy mitől lesz magas a villanyszámlád. Sok kütyü nélkül - kis túlzással - szinte már nem is lehet létezni, de ha vissza is szorítod az eszközök használatát, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény, vízmelegítő és elektromos habverő biztos van a konyhádban. Ha pedig nemcsak a villany-, hanem a vízszámlát is szeretnéd csökkenteni, ezekkel a módszerekkel teheted. 

A konyhádban használt elektromos eszközök biztosan megdobják a villanyszámlád, de kis odafigyeléssel csökkentheted azt. Szerencsére ma már a háztartási gépekből kapható energiatakarékos változat, amelyek A+ vagy A++ besorolást kaptak. Vásárláskor ezeket a gépeket részesítsd előnyben. Mosogatógépből vásárolj olyat, amely a család létszámához illik, egy négytagú családnak már érdemes 12 személyes gépet választani. A mosogatógép nagyon nagy segítség, de a rendszeres tisztításáról se feledkezz meg, így tartsd karban.

Íme néhány gép, amit, ha helyesen használsz, akkor rengeteg pénzt spórolsz meg. 

vízforraló belső

Tűzhely

Főzésnél tegyél fedőt az edényekre, hogy ne vesszen kárba a hő. A kuktában sokszor nemcsak finomabbak lesznek az ételek, hanem sokkal hamarabb el is készülnek, érdemes beruházni egyre. Kuktában például nagyon gyorsan tudsz finom húslevest készíteni. Ha elektromos tűzhelyen főzöl, fokozatosan csökkentsd a hőmérsékletet, és hacsak nem indukciós főzőlapod van, nyugodtan le is kapcsolhatod 10 perccel a főzési idő lejárta előtt, hiszen utána a lap még sokáig tartja a meleget. Természetesen fontos az is, hogy a főzőlapot rendszeresen takarítsd erre megfelelő szerrel. 

elektromos főzőlap álló

Sütő

A mostani sütőket már nem szükséges előmelegíteni, kivéve, ha kelt tésztát sütsz, a hőlégkeverésnél pedig végképp nincs rá szükség. Ahogy a főzőlapot, a sütőt is lekapcsolhatod egy kevéssel a sütési idő vége előtt, az étel ugyanúgy meg fog sülni és kevesebb áramot használsz. 

sütő belső

Mosogatógép

A mosogatógép jóval kevesebb vizet használ, mint amennyit a kézi mosogatás, de érdemes pár szabályt betartani. A mosogatógépet lehetőleg ne indítsd el félig tele állapotban, mert akkor sokkal több vizet és energiát fog használni. Ha nem túl piszkosak az edények, akkor nem kell a maximális hőmérsékletre állítani a gépet, így áramot is spórolhatsz. 

mosogatógép álló2 ok

Hűtőszekrény

Már az sem mindegy, hova teszed a hűtőszekrényt. Semmiképpen ne legyen olyan helyen, ahol folyamatosan ki van téve a napsugárzásnak vagy hőforrás közelében van. A belső hőmérséklete -7, fok, a mélyhűtőé -18 fok. Felesleges ennél hidegebbre állítani, nagyon sok áramot is fogyaszt úgy. A hűtőajtót se nyitogasd túl gyakran, igyekezz előre kitalálni, hogy mit akarsz belőle kivenni és utána próbálj meg egyszerre visszapakolni mindent. Természetesen a rendszeres leolvasztásról se feledkezz meg, ne hagyd, hogy eljegesedjen a mélyhűtő. 

hűtőszekrény álló ok

Vízforraló

A vízforraló nagyon hasznos eszköz, mert sokkal kevesebb áramot használ, mintha a tűzhelyen vagy a mikróban melegítenél vizet. Arra figyelj, hogy ne használj több vizet, mint amennyire szükséged van - egy bögre teához nem kell egy liter vizet felforralnod. Fontos, hogy rendszeresen vízkőtlenítsd a készüléket, erre a célra akár az ecet is tökéletesen megfelel. 

vízforraló álló ok

Mikrohullámú sütő

A mikró kicsit megosztó háztartási gép, sokan teljesen feleslegesnek tartják, mások élni sem tudnának nélküle. Egy biztos, rengeteget tud segíteni, ha gyorsan kell akár csak egy adag ételt melegíteni, de egy gyors mikrós sütemény is jól jöhet alkalomadtán. A kiolvasztófunkciót viszont csak nagyon ritkán használd, mert rengeteg áramot fogyaszt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük