8 hiba, amivel tönkreteheted a villanytűzhelyed – Az sem mindegy, mivel tisztítod

kerámia főzőlap cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van, akinek a gáz-, van, akinek a villanytűzhely válik be, de abban nincs vita, hogy mindkettőt rendszeresen takarítani és ápolni kell, nemcsak az esztétikum, hanem a tartósság miatt is.

A gáztűzhelyen ugyan kevésbé tudod szabályozni az erősséget, de biztos lehetsz abban, hogy az étel addig fő, ameddig el nem zárod a lángot, ellentétben a villannyal, amely még a lekapcsolás után is hosszú percekig tartja a meleget. 

Nekem sokáig gáztűzhelyem volt, később váltottam villanyra, és bizony időbe tellett, míg megszoktam a különbséget. Emellett még mindig szeretem a gázt is, mert sok ételt precízebben tudok rajta elkészíteni, de kotyogós kávét is jobban tudsz főzni azon. A bosszúságot a kifolyt, kifutott étel jelenti, de szerencsére léteznek szuper praktikák ezek eltüntetésére, ezekről itt írtunk.

A tisztán csillogó főzőlap tényleg jól mutat, de már ha egy kevés víz kifut rá, bántja a szemet, és legszívesebben állandóan tisztogatnád. Azt is gondolhatnád, hogy a lehető legegyszerűbb tisztává varázsolni, de sajnos ez az üvegfelület annyira kényes, hogy nem mindegy, mivel, sőt az sem, hogy mikor súrolod le, hogy ne karcold össze. Néhány szokás vagy mozdulat tönkre is teheti, ezeket ne alkalmazd, bármilyen egyszerűnek tűnik is. Ha pedig indukciós főzőlapod van, ott egy kicsit más szabályok érvényesülnek, már ami az edényeket illeti, de a tisztítási elveket ott is alkalmazhatod. 

kerámia főzőlap álló ok

Hibák

Durva szivacsot vagy dörzsit használsz

Ha odaég az étel, vagy makacs foltok maradnak a főzőlapon, akkor sokan megpróbálják durvább szivacsokkal ledörzsölni. Ez nagyon nem jó megoldás, mert ezek az anyagok apró vagy akár mélyebb karcolásokat is okozhatnak. Használd a szivacs puha oldalát, vagy még jobb, ha kifejezetten a kerámia főzőlap tisztítására szánt anyagot vásárolsz. Ha makacs szennyeződés is van rajta, amit nem visz le a puha szivacs, akkor próbáld meg műanyag vagy szilikonspatulával fellazítani a szennyeződést. Az igazán odaragadt maradékokhoz használj borotvapengét, de ügyelj arra, hogy a penge sarka ne sértse fel a főzőlapot.

Akkor használod a tisztítószert, amíg a tűzhely forró

Az az elv, hogyha még melegen elmosod az edényt, könnyebben tudod eltávolítani róla a zsírt és az egyéb szennyeződést, a főzőlapok esetében nem működik. Hagyd teljesen kihűlni a főzőlapot, mielőtt bármilyen tisztítószert használnál, mert az ráéghet a főzőlapra, és maradandó károsodást okozhat.

kerámia főzőlap pucolás álló

Üvegtisztítóval szeretnéd megtisztítani

Bár logikusnak tűnik az üvegtisztító használata az üveg főzőlapon, de jobb, ha ezzel nem kísérletezel. A folyadékban lévő vegyszer túl durva az üveg főzőlaphoz, és maradandó foltokat és csíkokat hagyhat maga után. Arról nem is beszélve, hogy ha bekapcsolod a főzőlapot, és esetleg nem mostad le rendesen a tisztítószert, mérgező gőzök szabadulhatnak fel. Jobban jársz, ha üveg főzőlaphoz való tisztítószert használsz vagy olyan természetes anyagokat, mint az ecet és a szódabikarbóna.

Forró fedőt teszel a főzőlapra

Volt már példa arra, hogy az üveg főzőlap összetört, mert forró serpenyőfedelet hagytak a felületen. Valószínűleg a hő beszorul a fedél alá, vákuumot hoz létre, és a nyomás hatására a főzőlap összetörik. Nem biztos, hogy ez mindig megtörténik, de edénytartóra vagy konyharuhára tedd a fedőt, ha leveszed az edényről.

kerámia főzőlap szivaccsal belső

Öntöttvas edényeket húzogatsz a felületen

Használhatsz öntöttvas edényt, ha üveg vagy kerámia főzőlapod van. Csak arra ügyelj, hogy ne ejtsd le és ne húzd végig a felületén. Ehelyett óvatosan emeld fel, és a fogója segítségével tedd vissza. Ugyanez vonatkozik más típusú nehéz edényekre, például a kerámiából készültekre is.

Nem tisztítod meg a főzőlapot minden használat után

Ha egy másik napra hagyod a piszkot, csak tovább ront az állapotán. Ha kifutott vagy kifröccsent valami, a lehető leghamarabb töröld le egy nedves ruhával, de előtte várd meg, amíg kihűl a lap. Ekkor permetezd be a főzőlap felületét ecettel vagy más tisztítóval, töröld le nedves mikroszálas kendővel, majd száraz mikroszálas kendővel töröld szárazra.

kerámia főzőlapon főzés álló

Piszkos serpenyőket és edényeket teszel a tűzhelyre főzés közben

Ne tedd a piszkos kanalakat a főzőlapra. Ez csak tovább fokozza azt a rendetlenséget, amelyet később fel kell takarítanod. Helyette rakd papírtörlőre. Még ennél is fontosabb, hogy a főzőlapra tett edények alja teljesen tiszta legyen. A zsíros serpenyő és a forró tűzhely kombinációja nehezen letakarítható szennyeződést eredményez. 

Túl nagy súlyt teszel a főzőlapra

Egy üveg főzőlapra legfeljebb 23 kilogrammot lehet tenni. Legtöbbször ez nem probléma, de azért vigyázz, hogy még véletlenül se tegyél ennél nehezebb tárgyakat rá.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük