8 hiba, amivel tönkreteheted a villanytűzhelyed – Az sem mindegy, mivel tisztítod
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Van, akinek a gáz-, van, akinek a villanytűzhely válik be, de abban nincs vita, hogy mindkettőt rendszeresen takarítani és ápolni kell, nemcsak az esztétikum, hanem a tartósság miatt is.
A gáztűzhelyen ugyan kevésbé tudod szabályozni az erősséget, de biztos lehetsz abban, hogy az étel addig fő, ameddig el nem zárod a lángot, ellentétben a villannyal, amely még a lekapcsolás után is hosszú percekig tartja a meleget.
Nekem sokáig gáztűzhelyem volt, később váltottam villanyra, és bizony időbe tellett, míg megszoktam a különbséget. Emellett még mindig szeretem a gázt is, mert sok ételt precízebben tudok rajta elkészíteni, de kotyogós kávét is jobban tudsz főzni azon. A bosszúságot a kifolyt, kifutott étel jelenti, de szerencsére léteznek szuper praktikák ezek eltüntetésére, ezekről itt írtunk.
A tisztán csillogó főzőlap tényleg jól mutat, de már ha egy kevés víz kifut rá, bántja a szemet, és legszívesebben állandóan tisztogatnád. Azt is gondolhatnád, hogy a lehető legegyszerűbb tisztává varázsolni, de sajnos ez az üvegfelület annyira kényes, hogy nem mindegy, mivel, sőt az sem, hogy mikor súrolod le, hogy ne karcold össze. Néhány szokás vagy mozdulat tönkre is teheti, ezeket ne alkalmazd, bármilyen egyszerűnek tűnik is. Ha pedig indukciós főzőlapod van, ott egy kicsit más szabályok érvényesülnek, már ami az edényeket illeti, de a tisztítási elveket ott is alkalmazhatod.
Hibák
Durva szivacsot vagy dörzsit használsz
Ha odaég az étel, vagy makacs foltok maradnak a főzőlapon, akkor sokan megpróbálják durvább szivacsokkal ledörzsölni. Ez nagyon nem jó megoldás, mert ezek az anyagok apró vagy akár mélyebb karcolásokat is okozhatnak. Használd a szivacs puha oldalát, vagy még jobb, ha kifejezetten a kerámia főzőlap tisztítására szánt anyagot vásárolsz. Ha makacs szennyeződés is van rajta, amit nem visz le a puha szivacs, akkor próbáld meg műanyag vagy szilikonspatulával fellazítani a szennyeződést. Az igazán odaragadt maradékokhoz használj borotvapengét, de ügyelj arra, hogy a penge sarka ne sértse fel a főzőlapot.
Akkor használod a tisztítószert, amíg a tűzhely forró
Az az elv, hogyha még melegen elmosod az edényt, könnyebben tudod eltávolítani róla a zsírt és az egyéb szennyeződést, a főzőlapok esetében nem működik. Hagyd teljesen kihűlni a főzőlapot, mielőtt bármilyen tisztítószert használnál, mert az ráéghet a főzőlapra, és maradandó károsodást okozhat.
Üvegtisztítóval szeretnéd megtisztítani
Bár logikusnak tűnik az üvegtisztító használata az üveg főzőlapon, de jobb, ha ezzel nem kísérletezel. A folyadékban lévő vegyszer túl durva az üveg főzőlaphoz, és maradandó foltokat és csíkokat hagyhat maga után. Arról nem is beszélve, hogy ha bekapcsolod a főzőlapot, és esetleg nem mostad le rendesen a tisztítószert, mérgező gőzök szabadulhatnak fel. Jobban jársz, ha üveg főzőlaphoz való tisztítószert használsz vagy olyan természetes anyagokat, mint az ecet és a szódabikarbóna.
Forró fedőt teszel a főzőlapra
Volt már példa arra, hogy az üveg főzőlap összetört, mert forró serpenyőfedelet hagytak a felületen. Valószínűleg a hő beszorul a fedél alá, vákuumot hoz létre, és a nyomás hatására a főzőlap összetörik. Nem biztos, hogy ez mindig megtörténik, de edénytartóra vagy konyharuhára tedd a fedőt, ha leveszed az edényről.
Öntöttvas edényeket húzogatsz a felületen
Használhatsz öntöttvas edényt, ha üveg vagy kerámia főzőlapod van. Csak arra ügyelj, hogy ne ejtsd le és ne húzd végig a felületén. Ehelyett óvatosan emeld fel, és a fogója segítségével tedd vissza. Ugyanez vonatkozik más típusú nehéz edényekre, például a kerámiából készültekre is.
Nem tisztítod meg a főzőlapot minden használat után
Ha egy másik napra hagyod a piszkot, csak tovább ront az állapotán. Ha kifutott vagy kifröccsent valami, a lehető leghamarabb töröld le egy nedves ruhával, de előtte várd meg, amíg kihűl a lap. Ekkor permetezd be a főzőlap felületét ecettel vagy más tisztítóval, töröld le nedves mikroszálas kendővel, majd száraz mikroszálas kendővel töröld szárazra.
Piszkos serpenyőket és edényeket teszel a tűzhelyre főzés közben
Ne tedd a piszkos kanalakat a főzőlapra. Ez csak tovább fokozza azt a rendetlenséget, amelyet később fel kell takarítanod. Helyette rakd papírtörlőre. Még ennél is fontosabb, hogy a főzőlapra tett edények alja teljesen tiszta legyen. A zsíros serpenyő és a forró tűzhely kombinációja nehezen letakarítható szennyeződést eredményez.
Túl nagy súlyt teszel a főzőlapra
Egy üveg főzőlapra legfeljebb 23 kilogrammot lehet tenni. Legtöbbször ez nem probléma, de azért vigyázz, hogy még véletlenül se tegyél ennél nehezebb tárgyakat rá.
Fotó: Getty Images