Vízivás applikációval? Az app majd figyelmeztet, ha te se iszol eleget

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a cikk most kicsit magamnak is szól, mivel - sajnos - nagyon keveset iszom, nem jut eszembe, nem vagyok szomjas. Ezt pedig pontosan lehet látni azon, hogy állandóan fáradt és levert vagyok, ráadásul nagyon sokat fáj a fejem is. De mégis miért van ez? 

Azzal a közhellyel kezdeném a cikket, hogy vizet inni nagyon is fontos. Ezerféle betegséget és tünetet okozhat a vízhiány, úgyhogy figyeljünk nagyon oda, próbáljuk meg megerőltetni magunkat és helyrerázni a dehidratált szervezetünket.

Miért kell vizet inni?

Víz nélkül állandóan gyötörni fog minket a fejfájás, kimerültnek érezzük majd magunkat, nem fogunk tudni jól teljesíteni se fizikailag, se szellemileg. Testünk kb. 60%-a vízből épül fel, minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet. A víz biztosítja a vérkeringést, a vér megfelelő összetételét, szabályozza a vérnyomást, biztosítja az állandó belső hőmérsékletet, elősegíti az izmok és ízületek megfelelő működését. A felvett és a leadott folyadéknak egyensúlyban kell lennie, ezért kell folyamatosan pótolni a vizet. Ha ez az egyensúly elmozdul, akkor kiszárad a szervezet. Már 2%-os folyadékvesztésnél jelentkeznek az első tünetek: fáradtság, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése. 

Egyes tényezők alakíthatják az igényelt víz mennyiségét, pl. a fizikai megterhelés, az időjárás, a betegségek, de a testsúlyunk is. Minél nagyobb a testtömegünk, annál több folyadékra van szükségünk. Átlagban 2-2,5 liter folyadékot kellene bevinnünk a szervezetünkbe egy nap, ugyanis ennyi vizet vesztünk el napközben: a vizelettel, a széklettel, a légzéssel és a bőrünkön keresztül is folyamatosan távozik a folyadék a szervezetünkből. 

viz

Bár a víz a legjobb megoldás a dehidratált szervezet számára, máshonnan is jöhet az utánpótlás: az ásványvíz, a gyümölcsökből, zöldségekből készült ivólevek, a gyümölcs- és gyógytea, a folyékony tejtermékek és a leves is pótolja az elvesztett folyadékot. De nem csak folyékony, szilárd táplálékok is lehetnek lédúsak: főzelékek, mártások, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is sokat teszünk a szervezetünk egészséges működéséért. 

A vízivásnak a fáradtság és fejfájás megelőzése mellett még számos jótékony élettani hatása van, ezekről ebben a cikkben tudtok bővebben olvasni. 

Hogyan szoktassuk rá magunkat a vízivásra?

Igaz, hogy napi 2-2,5 liter vízre van szüksége a szervezetünknek, de figyeljünk arra, hogyha eddig nagyon keveset ittunk, akkor ne emeljük meg hirtelen a négyszeresére a vízmennyiséget, mert az sem tesz jót a testünknek. Én szépen fokozatosan emeltem a literek számát, mivel volt olyan időszakom, amikor csak fél litert ittam meg egy nap, először átálltam az egy literre, aztán a másfélre és így értem el végül a kettőt. Első próbálkozásra azonban én is abba a hibába estem, hogy fél literről rögtön átváltottam kettőre, és nem bírtam tartani a tempót, nem kívántam, fájt a hasam, folyamatosan a mosdóba futkorásztam. 

Sokféleképpen emlékeztethetjük magunkat a vízivásra, az egyszerű, hétköznapi módjai ezek lehetnek: iskola-vagy munkaidőben tegyünk mindig egy üveg vizet az íróasztalunkra, és vegyük rá magunkat, hogy óránként legalább egy-két kortyot megigyunk. Ha megyünk valahova, akkor mindig legyen a táskánkban egy üveg folyadék, és meghatározott időközönként igyunk belőle. Ha otthon vagyunk, akkor is mindig legyen a szemünk előtt víz, nehogy elfelejtsünk inni. Ha pedig nagyon nem kívánjuk a sima vizet, akkor tegyünk bele citromot, narancsot, igyunk gyümölcslevet vagy teát. 

viz2

Nagyon sokáig próbálkoztam ezekkel a módszerekkel, de nem jöttek sajnos be nálam: hiába volt kirakva elém a víz, nem éreztem szükségét annak, hogy igyak belőle, elfeledkeztem róla folyamatosan. Éreztem és tudtam, hogy a szervezetemnek nagyon nem lesz ez így jó, úgyhogy elkezdtem keresgélni más megoldások után, és akkor találtam rá a vízivásra emlékeztető applikációkra. Ha beírjátok, hogy "Water Drink Reminder", számtalan találat lesz rá, de úgy sejtem, hogy mindegyik app hasonlóan épül fel. Elképesztően hasznos kis alkalmazás, hamar rászoktatott a vízivásra, nem lehet ignorálni a jelzőhangját. 

Be tudjuk állítani a vízfogyasztási célt, ez most nálam 2 liter, a pohár méretét, a riasztás kezdő időpontját és az emlékeztetések között eltelt időt. Ha például egy 4 dl-es poharat választunk ki, akkor ötször kell innunk legalább egy nap, úgyhogy elég, ha kétóránként szól a riasztás. Én viszont tudom magamról, hogy nem bírok egyszerre meginni 4 decilitert, úgyhogy 2 deciliteres pohárra állítottam a mértéket. Így tízszer kell innom legalább egy nap, hogy elérjem a 2 litert, úgyhogy óránként szól az emlékeztetőm. A riasztás kezdő időpontját azért jó megadni, mert míg hétköznap már kezdődhet reggel 7-kor az emlékeztető csipogása, addig hétvégén ezt átállítom 9-re. Ha megittuk a pohár vizünket, akkor rá tudunk menni egy plusz jelre, ami hozzáadja a napi vízfogyasztásunkhoz az adott decilitert, és innentől számolja a program a következő emlékeztetés idejét. Ha elértük a napi limitünket, akkor nem szól már többet aznap az applikációnk - ettől függetlenül természetesen még ihatunk és igyunk is később is.  

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük