Pácoláshoz, húsleveshez is kiváló a Worcestershire-szósz – Te helyesen ejted a nevét?

worchestershire szósz cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az elsőre nehezen kiejthető nevű szósz, a Worcestershire-szósz, vagy rövidebben Worcester-szósz, nem mindennap használt öntet, pedig számos népszerű ételt, például a Cézár-salátát is ezzel ízesítik.

Bár házilag is elkészíthető, a viszonylag ritka összetevői miatt érdemes inkább a szupermarketben megvásárolni. A nagyobb helyeken többféle változata létezik, akár még vegán is. Származási helye az Egyesült Királyság, ahol alapszósznak számít, és sokféle, akár helyi jellegű verziója létezik.

Az eredeti változat két helyi kémikus nevéhez fűződik. A John Wheeley Lea és William Henry Perrins által alapított vállalat forgalmazza a mártást 1837. augusztus 28-a óta. A nevét egész egyszerűen a kémikusok lakhelyéről kapta.

És hogy miből áll? A Worcestershire-szósz alapja ecet, amelyet szardellával, szójaszósszal, korianderrel, melasszal, hagymával, fokhagymával, tamarinddal és szegfűborssal ízesítenek, és minimum két hónapig érlelnek. Az erjedéstől áll össze a szósz íze. A színe fekete, az íze kesernyés, és nagy előnye, hogy felbontás nélkül évekig, de hűtőszekrényben felbontva is sokáig tárolható ez a kicsit ragacsos szósz. 

worchestershire szósz közeli belső

A kiejtése is rendhagyó

Sokan - helytelenül - "vörcseszter szósznak" ejtik, de ezt biztosan nem fogják megérteni Angliában. Sokszor azok sem tudják a tökéletes kiejtést, akik Nagy-Britanniában születtek. A helyes kiejtése "vuszter-szósz", semmi Vörcseszter vagy Vorcseszter. Ha pedig mégis a bizonytalanság győz, legyen egészen egyszerűen csak angol szósz a neve. 

Cézár-salátába és Bloody Marybe is teszik

Érdemes beszerezni a szószból, mert egyrészt húsok grillezéséhez és pácolásához is tökéletes, de húslevesbe öntve is finom, valamint az eredeti Cézár-saláta öntetébe is tesznek belőle. A koktélok sem maradnak ki, a tökéletes Bloody Mary elképzelhetetlen egy pár csepp Worcestershire-szósz nélkül.

Az angolok marhapörköltbe, chili con carnéba is teszik. Nemzetközi viszonylatban a kínai, a thai, a japán, az indonéz, a dél-afrikai és a brazil gasztronómia is használja. A Worchester-szósz egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvicshez is illik. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon