Ismered a zaatart? A közel-keleti konyha fűszere rengeteg mindenhez illik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zaatar illata semmihez sem fogható, a közel-keleti íz- és illatjegyeket tükrözi, amit a sokféle egzotikus és izgalmas összetevőjének köszönhet.
A zaatar a közel-keleti és az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke. A zaatar magát a fűszernövényt is jelenti, amit izsópfű néven is ismerhetsz.
Miből áll a zaatar?
A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is.
A keverék összetétele vidékről vidékre, országról országra, sőt, akár családról családra változik attól függően, hogy az adott helyen melyek a jellegzetes zöldfűszerek. A sokféle változat miatt a zaatar fűszerkeverék íze is nagyon különböző. Mivel a szezámmag szinte kötelező tartozéka, az oregánóval együtt friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná teszi keleti származását. Ha szömörcét is tartalmaz, akkor ehhez savanykás, savas íz is párosul.
A zaatar eredete
A zaatar Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű. Maga a zaatar, vagyis az izsópfű vadon él, spirituális növény, a Bibliában a tisztulási szertartás része. Libanonban úgy hiszik, hogy a fűszer fejleszti a gondolkodást és erősíti a testet, ezért a gyerekeknek is adnak belőle az iskolába indulás előtt.
Mihez érdemes használni?
A zaatart hummusz és friss saláták ízesítésére használják, de lehet szórni húsokra, sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba. Ha pedig pitát sütsz, a zaatart keverd össze egy kevés olívaolajjal, mártogatósként szuper lesz mellé. Érdemes a kamra polcán helyet szánni a zaatarnak, mert nagyon különlegessé varázsolhatod az olyan egyszerűbb ételeket is, mint a sült csirke vagy a sült krumpli.
Zaataros pitacsíkok
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab pita
- 2 evőkanál zaatar
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A pitákat csíkozzuk fel.
Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy tálban. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a sütőrácsra a pitákat, a maradék olajat kenjük rájuk. Süssük őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Melegen vagy langyosan is tálalható.
Fotó: Getty Images