10 izgalmas recept zöldbabból: tartalmas levest és rakottast is mutatunk

Zöldbab receptválogatás cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldbab vagy vajbab frissen és mirelit formában is fellelhető, rengetegféle izgalmas fogást dobhatsz össze belőle. Ajánlunk pár szuper, letesztelt receptet.

A zöldbab egész évben kapható fagyasztva, de befőttként is beszerezhető, a szezonjában pedig frissen kötelező!

A zöldbab egészséges és finom, szuper alapanyag, rengeteg ízletes étel készülhet belőle. Gondoljunk csak a tartalmas levesekre, főzelékre vagy az olyan különlegességekre, mint a sörtésztában sült zöldbab. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes készíteni a hüvelyesből!

Palócleves sertéshúsból

A palócleves tartalmas magyaros fogás, amit pörköltnek való húsból szokás készíteni. Ez lehet marhanyak, marhalábszár, sertéscomb vagy sertéslapocka. A gazdag levesbe a hús mellé zöldbab és zöldségek kerülnek. Hagyományosan köménnyel fűszerezik, de tárkonnyal is érdemes kipróbálni. A tejfölös habarás kötelező rá, és tálalásnál friss kenyeret is kínálj mellé!

Palócleves.

Tejfölös tokány

A tejfölös tokány egy igazán különleges magyaros fogás, amit tésztával, rizzsel vagy sült krumplival is kínálhatsz. A tokány módra készült ételekben közös az alapanyagok vágási technikája és hogy jó szaftosak. A tejfölös tokány is ilyen, a húshoz pedig zöld- vagy sárgabab kerülhet. A receptet kezdő konyhatündérek is bátran letesztelhetik.

Tejfölös tokány.

Temesvári szelet

A temesvári szelet szaftos húsétel zöldbabbal dúsítva. A fogás a magyar konyhára jellemző fűszerekkel készül, de a paradicsom és a paprika sem hiányozhat belőle. A tartalmas ételt sertéskarajból vagy sertés combjából érdemes elkészíteni. Ha szereted a csípősebb ízeket, akkor hegyes erős paprikát is adj hozzá. A hagyományos verzió szerint készítve füstölt szalonna is kerülhet bele, rád van bízva, mennyire maradsz hű a klasszikus változathoz.

Temesvári szelet.

Rakott zöldbab

A rakott zöldbab nagyon kiadós étel, érdemes két napra tervezni vele, hisz amellett, hogy laktató, másnap is ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna. A rakottas darált húsos raguval, rizzsel és tejföllel készül. Érdemes sajttal is megszórni, úgy még ínycsiklandóbb!

Rakott zöldbab.

Tejfölös zöldbabfőzelék

A zöldbabfőzelék az egyik legnagyobb kedvenc a főzelékpalettán. A finom fogás többféle recept szerint kipróbálható. A leggyakrabban fokhagymás, tejfölös habarással készül, de érdemes tárkonnyal vagy kaporral ízesítve is kipróbálni. A főzeléket hagyományos módon és önmagával is sűrítheted. Kínálj mellé valamilyen fasírtot vagy pörköltet!

Tejfölös zöldbabfőzelék.

Kiadós zöldbableves

A kiadós zöldbableves füstölt oldalassal készül. Tartalmas és nagyon finom, érdemes két napra tervezni vele, hisz másnap újramelegítve jól fog esni. A leves fűszerezése többféle módon is történhet: a kömény és a kapor is jól áll neki, ami viszont nem hiányozhat belőle, az a fokhagyma és a tejföl. Ha pedig még tartalmasabban kínálnád, akkor csipetkét is főzz a levesbe!

Zöldbableves.

Fűszeres zöldbab

A fűszeres zöldbab egyszerűen készül, mégis nagyon különleges köret, sültekhez és rántott húshoz remekül illik. A zöldbab pirult szalonnával megy a sütőbe, hagyományos fűszerekkel. Érdemes azonban merészebbnek lenni a köret ízesítésénél, aki nyitott rá, az bátran próbálja ki szójaszósszal és Cayenne-borssal bolondítva.

Fűszeres zöldbab.

Gazdag zöldbabsaláta

A szép, színes zöldbabsaláta önmagában is remek választás, és köretként is kínálható. A recept sokféleképpen alakítható. Nyáron minél több friss zöldséggel forgasd egybe a zöldbabot, télen paradicsommal, hagymával és feta sajttal is dúsíthatod. A különlegesebb hatás kedvéért dió is elfér benne.

Zöldbabsaláta.

Tojásos csirkesaláta

A kiadós tojásos csirkesaláta zöldbabbal és joghurttal egybeforgatva készül. A tartalmas fogást tálalás előtt hűtőben tárold legalább fél óráig, hagyd, hogy az ízek összeérjenek, így lesz igazán finom. A saláta mellé érdemes kenyeret is kínálni.

Tojásos csirkesaláta zöldbabbal.

Újkrumplisaláta zöldbabbal

Az újkrumplisaláta zöldbabbal friss és könnyed fogás, mely mustáros dresszinggel egybeforgatva készül. A finomság önmagában is kínálható, és köretként sültek és rántott hús mellé is remek választás. A saláta a dresszingtől különleges, amit érdemes saját szájíz szerint variálni. A különlegesebb ízhatás kedvéért ecet helyett sherryt használj.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon