10 trükk, amivel frissek maradnak a gyümölcsök és a zöldségek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pár éve találtam egy fotót, ami egy salátát ábrázolt, alatta a következő szöveggel: "Vettem egy fej salátát. Most azonnal dobjam ki, vagy várjak két hetet vele, ahogy általában szoktam?"

Bármennyire is viccesnek hangzik, sajnos rengeteg gyümölcsöt, zöldséget dobunk ki hetente. Túlvásároljuk magunkat vagy egyszerűen elfeledkezünk róla, és azt vesszük észre, hogy megpenészedett, megrohadt és máris megy a kukába. Azon kívül, hogy próbáljunk meg annyit vásárolni, amennyit elfogyasztunk, törekedjünk a helyes tárolásra. Mutatunk 10 trükköt, amivel megnövelhetjük a vásárolt zöldségeink-gyümölcseink élettartamát. 

A hűtőszekrény kevésbé hideg részébe tegyük 

Mindenki szeretné, ha a vásárolt gyümölcs vagy zöldség minél tovább ugyanolyan intenzív ízű maradna, mint amilyen a vásárlás napján volt. Ezért mindig a hűtőszekrénynek abban a részében tároljuk őket, ahol a hőmérséklet picit magasabb. 

Bizonyos fajtákat ne tartsunk egy helyen

Vannak olyan gyümölcsök, amelyek, ha megérnek, etilént bocsátanak ki. Ilyen a banán, a sárgabarack, a sárgadinnye, a körte, a szilva, a mangó és a paradicsom is. Viszont vannak olyanok, amelyek erre érzékenyek, ilyen a krumpli, a padlizsán, az alma, a görögdinnye, a sárgarépa, a sütőtök és a brokkoli. Ez a két csoport nem érzi jól magát együtt, olyannyira, hogy ha egymás mellé kerülnek, gyorsan megrohadnak. Tároljuk őket kellő távolságban egymástól. 

zoldseg tarolas

A hagymák a sötétet kedvelik

Ha van a lakásunknak igazán sötét helyisége, a hagymákat tároljuk ott. Ha nincs ilyen, akkor vegyünk elő egy papírzacskót, lyukasszuk ki és abba tegyük őket. 

A hagyma és a krumpli legyen külön helyen

A hagyma és a krumpli nem fér meg együtt, mert a krumplival érintkezve a hagyma kihajt, ehetetlen lesz. 

A brokkoli és a karfiol szereti a nedvességet 

Ez a két zöldség nedvességkedvelő, úgyhogy állítsuk a szárukat vízbe és takarjuk le őket nedves ruhával. Cseréljük rendszeresen a vizet. 

A meghámozott, felszeletelt zöldséget tároljuk vízben

Ezt még a nagymamámnál láttam, amikor a retket szépen felkarikázta, és egy üveg vízben tárolta a hűtőben. Jó pár napig olyan volt, mintha aznap vette volna. Ez a módszer működik a sárgarépával vagy a zellerrel is. 

zoldseg tarolas 1

Ha szobahőmérsékleten tároljuk a zöldségeket, gondoskodjunk a légáramlatról

Ne zárjuk be a zöldségeket, hanem jól szellőző fa vagy műanyag dobozokba tegyük őket, akkor tovább elállnak.

Vegyünk száras paradicsomot

A paradicsom leghamarabb a száránál kezd el rohadni, ezért úgy tároljuk őket, hogy a szára legyen felfele, és akkor tovább maradnak frissek.

Csomagoljuk be a banán szárát

A banán tárolásának első szabálya, hogy ne tároljuk hűtőszekrényben, mert megfeketedik. Tároljuk szobahőmérsékleten, a szárát pedig csomagoljuk folpackba. Ha nem esszük meg azonnal, egy picit kevésbé érettet is választhatunk. 

A spárgát tegyük vázába

Bár most nincs spárgaszezon, de jegyezzük meg, hogy a spárgát úgy kell tárolni, mint egy csokor virágot. Tegyük egy üveg vízbe, hogy tovább friss maradjon.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük