![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ma kezdődik a zsidó újév: miben különbözik a hagyományostól? Az ételekben mindenképpen
![zsidó újév cover](https://kep.index.hu/1/0/3455/34552/345520/34552011_2645423_8c8aaf98f01f544816a2cbc2d22a5001_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Trombita helyett sófárt fújnak, mézet és almát esznek a zsidó újév hagyományai szerint, amelynek még az időpontja sem egyezik a keresztény újesztendővel.
A zsidó újév, héberül rosh hashana, vagyis az "év feje" úgynevezett mozgóünnep. A zsidó évben holdhónapok vannak, az ünnepeket teliholdkor tartják, az alapján számolják ki, mikor lesz a következő. A kivétel pont a rosh hashana, amely mindig a hold megújulásakor köszönt be.
A zsidó újév két napig tart, idén szeptember 18-án napnyugtakor kezdődik és szeptember 20-a napnyugtáig tart. A zsidó vallásúak 48 órán keresztül a világ és az ember teremtését ünneplik. Idén az 5781-es évet üdvözlik. A vallás szerint ilyenkor újítják meg a Örökkévalóval kötött szövetséget a világ létezésére és újjáteremtésére. A hagyomány szerint ebben az időszakban Isten előtt kinyílik a három könyv, az Élet, a Halál és a Köztesek könyve, amelyből az egyikbe mindenki be van írva, kérdés, hogy ki hova. Az újév után 10 bűnbánó nap következik, ennyi haladékot kap az, aki a Köztesek könyvébe íródott, hogy javítson az életén, átimádkozza magát a jók, vagyis az Élet könyvébe.
Ezen az ünnepen a hagyomány szerint fehér ruhát kell viselni, mert ez a tisztaság színe. A rosh hashana kifejezés egyébként a Tórában nem szerepel, ott a "kürtharsogás napjaként" említik, mert ezen az ünnepen százszor kell megfújni a sófárt, vagyis a kosszarvból készített kürtöt. Ebből a zsidó hagyományból ered a szilveszteri trombitálás szokása. Érdekes, hogy míg a keresztény hagyományban az emberek az óév végét önfeledt ünnepléssel töltik, a zsidó vallásban ezen a két napon inkább felkészülnek az újévre, számot vetnek önmagukkal.
![sófár belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3456/34560/345604/34560491_28f8c49ec7e49ea1a3f96ef561f89a2e_wm.jpg)
Az ünnep menete
Ahogy a többi ünnepnek, az újévnek is megvan a "forgatókönyve". Hacsak nem szombatra esik az első nap, egy szertartás keretében a zsidók a vízbe vetik a bűneiket. Fontos, hogy a víz ne álló-, hanem folyóvíz legyen, a Duna vagy a Tisza például tökéletes erre a célra. Az emberek a folyó partjára állnak és kiszórnak minden egyes morzsát a zsebükből, melyet aztán a halak megesznek, így szabadítva meg őket a bűneiktől. Így az újesztendő tisztán, bűnöktől mentesen indul.
A zsinagógában meg kell hallgatni a sófár hangját. A kürt misztikus hangja felébreszti az embereket és bűnbánatra készteti őket. A hagyomány szerint az is elképzelhető, hogy a sófár hangjára az ég is megnyílik és a könyörgések egyből feljutnak Istenhez.
Az ünnepi asztal
Mint a zsidó ünnepek nagy részén, ilyenkor is olyan ételeket esznek, amelyeknek szimbolikus a jelentése. Amikor egy tipikus zsidó újévi ünnepi asztalt mutatnak, azon biztosan található alma, méz, gránátalma és kör alakúra font barhesz, vagyis fonott kalács.
![rosh hashana1 belső](https://kep.index.hu/1/0/3455/34552/345526/34552637_3c2b92f7c4067cd4aaa0f27d119dd6e0_wm.jpg)
A barheszt egyéb ünnepeken hosszúkásra fonják, de az évnek ezen a két napján édes és kerek a kalács, utalva az élet körforgására. A többi ünnepen, amikor áldást mondanak a kalácsra, akkor sóba mártják, ezen az ünnepen viszont mézbe.
A hagyomány szerint a gránátalmának 613 magja van (akinek van türelme, számolja meg, nekem még nem sikerült), ami a betartandó tórai parancsok számára utal. A méz az édes életet jelképezi, a gránátalma rengeteg magja pedig a soron következő év érdemeit, jó cselekedeteit szimbolizálja. Szokás az almát mézbe mártani, amitől az nemcsak finomabb lesz, hanem a zsidó misztika szerint ez a cselekedet azt jelenti, hogy a keserűbb napok után édesebbek jönnek, a nehézségek csak próbatételek, a végén minden édes, vagyis jó lesz.
Az ünnepi asztalra kerül még datolya, répából, ananászból és mézből készült saláta, vagyis cimesz is. Nem kötelező megenni, de az ünnepi asztal kelléke a főtt hal- vagy bárányfej is, amely a zsidó elnyomás elleni küzdelmet szimbolizálja: a zsidók legyenek vezetők, ne maradjanak hátul. A halat mindig egészben tálalják az asztalon, ez jelképezi a bőséget.
Ilyenkor zsírosabb ételeket is esznek, mint általában, azért, hogy az elkövetkező év bőséges legyen. A zsidó hagyomány szerint újévkor kell egy új, sosem próbált fogás is az asztalra. A 2 napból minden nap kétszer kell ünnepi étkezést tartani, egyet reggel-egyet este. Ez az ünnep vallási szempontból olyan, mint a szombat, nem lehet főzni, se sütőt, tűzhelyet bekapcsolni, de például az újév előtt gyújtott lángról megengedett újabb lángot gyújtani az ünnep beállta után is.
Fotó: Getty Images