A jó madártej selymes és könnyű, mint egy szép álom - és két titka van
Ne spórolj a tojássárgákkal!

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A jó madártej nem egy bonyolult dolog, csak néhány apróságra kell figyelni. Ez a békebeli desszert nálam mindig a nyári, ráérős családi ebédek hangulatát idézi

A tojásos angolkrémnek - ez a vaníliasodó hivatalos neve - két titka van: egyrészt nem szabad spórolni a tojássárgákkal, ugyanis a krém a sok tojássárgától lesz igazán finom, krémes és sűrű, ha lisztet használunk, sosem lesz ugyanolyan selymes.

A másik titok pedig a valódi vanília: egy ennyire egyszerű, ilyen kevés hozzávalóból álló ételnél a jó alapanyag mindent visz. 

Jó ha tudod! Ez a vaníliás-tejszínes krém tökéletes alap vaníliafagylalthoz is.

Habmadarak idegösszeroppanás nélkül? Igen!

A habgaluskák (madarak) készítése közben szoktunk a leginkább idegösszeroppanást kapni. Egyfelől kell hozzá sok tej, ami hajlamos leégni, a madárkák pedig szeretnek szétesni főzés közben. Ha neked is volt már több kudarcod a témában, akkor van egy jó hírünk. A habgaluskákhoz használhatjuk a mikrót, amiben egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek. Többen is próbáltuk, és tényleg működik!

Eredeti madártej - békebeli recept

eredeti madártej recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 8 darab tojássárgája
  • 100 gramm (világos nád) cukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 5 deciliter tej
  • 5 deciliter habtejszín, 30%-os
  • 8 darab tojásfehérje
  • 3 evőkanál (világos nád)cukor
Recept idők

Elkészítés:

1. A vaníliasodóhoz a tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és a vaníliarúd üres héját is.
2. A krémet kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük: addig főzzük, míg a fakanál hátát már bevonja a sűrű krém. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80-82°C fokig melegítjük. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojás, és rántotta lesz belőle! Átszűrjük, és teljesen lehűtjük.

3. A habmadarakhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Vizes kanállal egy nagyobb, mikrózható tányérra galuskákat szedünk belőle, egymástól nagyobb távolságra, mert még nőni fognak. Mikrózzuk a madarakat a legnagyobb teljesítményen (kb. 900 W) 40-60 másodpercig, ezalatt a duplájukra fognak nőni.

4. Tálaláskor a madarakat a vaníliás krémre szedjük.

Tipp és trükk:

Ha szeretnénk kicsit feldobni a buli hangulatát, adjunk a krémhez az átszűrés után egy deci tojáslikőrt!
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük