A jó madártej selymes és könnyű, mint egy szép álom - és két titka van
Ne spórolj a tojássárgákkal!
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Ropogós bundában sült csirkefánk: egyszerűen készül a finomság
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
Mennyei paradicsomos quiche: tortillalapból pillanatok alatt kész
Mákos nudli, az örök kedvenc: vaníliasodóval az igazi
A jó madártej nem egy bonyolult dolog, csak néhány apróságra kell figyelni. Ez a békebeli desszert nálam mindig a nyári, ráérős családi ebédek hangulatát idézi
A tojásos angolkrémnek - ez a vaníliasodó hivatalos neve - két titka van: egyrészt nem szabad spórolni a tojássárgákkal, ugyanis a krém a sok tojássárgától lesz igazán finom, krémes és sűrű, ha lisztet használunk, sosem lesz ugyanolyan selymes.
A másik titok pedig a valódi vanília: egy ennyire egyszerű, ilyen kevés hozzávalóból álló ételnél a jó alapanyag mindent visz.
Jó ha tudod! Ez a vaníliás-tejszínes krém tökéletes alap vaníliafagylalthoz is.
Habmadarak idegösszeroppanás nélkül? Igen!
A habgaluskák (madarak) készítése közben szoktunk a leginkább idegösszeroppanást kapni. Egyfelől kell hozzá sok tej, ami hajlamos leégni, a madárkák pedig szeretnek szétesni főzés közben. Ha neked is volt már több kudarcod a témában, akkor van egy jó hírünk. A habgaluskákhoz használhatjuk a mikrót, amiben egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek. Többen is próbáltuk, és tényleg működik!
Eredeti madártej - békebeli recept
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 darab tojássárgája
- 100 gramm (világos nád) cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 5 deciliter tej
- 5 deciliter habtejszín, 30%-os
- 8 darab tojásfehérje
- 3 evőkanál (világos nád)cukor
Elkészítés:
2. A krémet kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük: addig főzzük, míg a fakanál hátát már bevonja a sűrű krém. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80-82°C fokig melegítjük. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojás, és rántotta lesz belőle! Átszűrjük, és teljesen lehűtjük.
3. A habmadarakhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Vizes kanállal egy nagyobb, mikrózható tányérra galuskákat szedünk belőle, egymástól nagyobb távolságra, mert még nőni fognak. Mikrózzuk a madarakat a legnagyobb teljesítményen (kb. 900 W) 40-60 másodpercig, ezalatt a duplájukra fognak nőni.
4. Tálaláskor a madarakat a vaníliás krémre szedjük.
Tipp és trükk:
Ha szeretnénk kicsit feldobni a buli hangulatát, adjunk a krémhez az átszűrés után egy deci tojáslikőrt!
Olvasd el ezt is!