A legnyáribb étel: cukkinis lecsó virslivel
Isteni vacsora fél óra alatt: a cukkinis lecsó

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lecsót bármikor ehetünk, és szoktunk is, mivel az egyik legegyszerűbb ételek egyike. Hála a korszerű élelmiszeriparnak, lecsó nem akkor van, amikor érik a paradicsom meg a paprika, hanem amikor leemeljük a polcról a lecsós üveget. A cukkiniszezon viszont határozottan feldobja ezt a lehetőséget, főzzél lecsót cukkinivel, és húsz perc alatt kész is az ebéd, vagy vacsora!

A cukkinis lecsó olyan friss, nyári étel, hogy az ember legszívesebben azonnal fürdőgatyára vetkőzne, és beállna a kerti slag alá, mint gyerekkorában. Természetesen a magyar cukkinis lecsó nem tévesztendő össze a francia unokatesójával, a ratatouille-jal, ami a maga nemében kellemes étel, de hát a Földnek erről a szegletéről könnyű belátni, a lecsó, az füstölt szalonna zsíron indul, nem olívaolajon.

A paradicsomon és a paprikán kívül csak a szezonnak köszönhetően teszünk a lecsóba cukkinit, viszont, ahogy tapasztalni is fogjátok, mindenképpen jót tesz az ízének és az állagának is. Fűszerezni különösebben nem kell, a hagyma és a fokhagyma elintézi, amit kell.

Virslivel az igazi!

A cukkinis lecsóhoz nem megy a tojás. Fájdalom, erről le kell mondani (bár, igazad van, a saját cukkinis lecsódba azt teszel, amit te akarsz), a virsli viszont remekül kiegészíti. Szerintem barna rozskenyérrel az igazi, de van, aki a fehérkenyérre esküszik. Szerinted melyikkel jobb?

Cukkinis lecsó virslivel

cukkinis lecsó

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 üveg lecsó
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab cukkini
  • 8 darab virsli (koktél)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és elkezdjük kisütni a zsírját.

Közben felvágjuk a hagymát, szintén kis kockákra. Rádobjuk a szalonnazsírra. Ha nem találjuk elégnek a zsiradékot, tehetünk hozzá még olajat.

Felvágjuk a cukkinit. Ha nagyobb, és nem olyan friss, akkor előbb meghámozzuk, és kikaparjuk a magját is.

Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, hozzáöntjük a lecsót, és beletesszük a cukkinit. Rányomjuk a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.

Lefedve hagyjuk rotyogni. Amikor a cukkini megpuhult, kész is van. Hozzáadjuk a virsliket, még egy pár percig hagyjuk, ahogy hozzámelegedjen, és kész is vagyunk.
Ezt is szeretjük