A második legpszichedelikusabb süti: a csíkos tallér
De azért is érdemes megsütni, mert finom
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Néha jól esik túllépni az egyszerű, villámgyorsan elkészíthető kevert sütiken, és eljátszani a süteménytésztával. Persze, nem kell rögtön cukrászati remekre gondolni, de egy pszichedelikusan körbe-csíkos süti azért elég jól tud mutatni.
Pedig csak annyi a trükk, hogy a tésztát kétfelé vesszük, és az egyik buciba beledolgozunk még egy kis kakaóport is, hogy barna legyen. Persze, ha le akarod nyűgözni a gyerekeidet, ugyanezzel a módszerrel készíthetsz nyalóka színű, kék-sárga-piros csíkos tallérokat is, ebben az esetben a korszerű élelmiszeripar csodáját, az ételfestéket kell segítségül hívnod.
A különböző színűre festett tésztákat megpróbáljuk közel egyformára nyújtani, majd egymásra helyezzük, és feltekerjük őket. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha van ideje másfél-két órát hűlni, keményedni a hűtőszekrényben, és a végén, szeletelés után sokkal szabályosabb köröket fogunk kapni.
A kétszínű rudakat felszeleteljük, és az így kapott korongokat, tisztes távolságra, mert megnőnek, egymás mellé fektetjük a sütőlapra, majd megsütjük. Kész is a csodakeksz, kávé és tea mellé is kiváló.
Csíkos keksz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm liszt
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Kettéválasztjuk a tésztát. Az egyik feléhez hozzáadjuk a másik kanál vaníliakivonatot is, a másik felébe pedig beledolgozzuk a kakaóport.
Most kinyújtjuk a tésztákat, közel egyforma téglalapokat szeretnénk kapni.
A két lapot egymásra helyezzük. Mivel a barna tészta a keményebb, értelemszerűen az kerül alulra, felülre pedig a fehér. Szorosan feltekerjük, mint egy bejglit.
Most folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, és kibélelünk sütőpapírral egy sütőlemezt.
A rudakat felszeleteljük, a korongokat egymástól tisztes távolságra elhelyezzük a tepsin, majd beküldjük a sütőbe. 20 perc alatt meg is sül, de figyeljük, és tegyünk tűpróbát, mert ilyenkor már minden a sütőn múlik.
Fotó: Shutterstock