Isteni, illatos német karácsonyi keksz: így készül a ropogós spekulatius
A fahéjas, szegfűszeges keksz könnyen adventi hangulatba hoz.
Ez az áfonyás keksz garantáltan az ünnepi időszak sztárja lesz: sok áfonyával és aromás szerecsendióval készül, ha pedig mindez még nem győzött meg arról, hogy nálad is helye van az aprósütik között, akkor a nagy adag fehér csoki biztosan meg fog.
A sütemény vegán, azaz a hagyományos vajas alapba ez esetben növényi vajalternatíva kerül. Ennek hiányában margarint is használhatsz, de a vajalternatívát akár otthon is elkészítheted, hiszen mindössze néhány egyszerű növényi hozzávaló szükséges hozzá.
A puha vajalternatívát tegyük közepes tálba, és a barna cukorral keverjük fehéredésig. Adjuk hozzá a szerecsendiót, a vaníliakivonatot és a kókuszjoghurtot, és dolgozzuk össze.
Mehet bele a liszt, a sütőpor és a só is, majd ha jól elkeveredtek, adjuk hozzá a fehér csokit és az aszalt áfonyát is.
A tésztából szaggassunk fél evőkanálnyi adagokat, formázzunk viszonylag szabályos gombócokat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 3-4 cm-re.
Kissé lapítsuk ki őket, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára 10-12 perc alatt. Hagyjuk a tepsin kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu