Omlós áfonyás keksz a sütisdobozba: szerecsendiótól aromás

4
Nyomtatás
Afonyas-keksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha egy igazán különleges aprósütit készítenél a klasszikus linzer vagy hókifli mellé, akkor ez az áfonyás keksz nem hiányozhat a sütisdobozból.

Ez az áfonyás keksz garantáltan az ünnepi időszak sztárja lesz: sok áfonyával és aromás szerecsendióval készül, ha pedig mindez még nem győzött meg arról, hogy nálad is helye van az aprósütik között, akkor a nagy adag fehér csoki biztosan meg fog.

A sütemény vegán, azaz a hagyományos vajas alapba ez esetben növényi vajalternatíva kerül. Ennek hiányában margarint is használhatsz, de a vajalternatívát akár otthon is elkészítheted, hiszen mindössze néhány egyszerű növényi hozzávaló szükséges hozzá.

Áfonyás keksz

Afonyas-keksz

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 150 g szobahőmérsékletű növényi vajalternatíva vagy margarin
  • 130 g barna cukor
  • 1.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 nagy ek. kókuszjoghurt
  • 200 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 150 g aszalt vörös áfonya
  • 100 g tejmentes fehér csoki feldarabolva vagy fehércsoki-csepp
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajalternatívát tegyük közepes tálba, és a barna cukorral keverjük fehéredésig. Adjuk hozzá a szerecsendiót, a vaníliakivonatot és a kókuszjoghurtot, és dolgozzuk össze.

Mehet bele a liszt, a sütőpor és a só is, majd ha jól elkeveredtek, adjuk hozzá a fehér csokit és az aszalt áfonyát is.

A tésztából szaggassunk fél evőkanálnyi adagokat, formázzunk viszonylag szabályos gombócokat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 3-4 cm-re.

Kissé lapítsuk ki őket, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára 10-12 perc alatt. Hagyjuk a tepsin kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon