
Fokhagymás spagetti percek alatt: pirított mandulaszeletek gazdagítják

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha

8 szuper muffinrecept, amit a legkisebbek is elkészíthetnek és díszíthetnek
Az aglio e olio spagetti egy hagyományos olasz fogás, amely szó szerint percek alatt készül, és minimál hozzávalók alkotják. Ezt turbóztam fel kissé, hogy még tartalmasabb legyen.
Az aglio e olio fokhagymát és olajat jelent, és a hagyományos nápolyi fogásban valóban nem is szerepel ennél sokkal több kiegészítő. Bár a kevesebb néha több, úgy gondoltam, egy kis extra nem árthat az ételnek: pirított mandulaszeleteket is forgattam a fokhagymás olajba. És milyen jól tettem! A magok roppanós textúrája nagyon feldobja a tészta kissé egyhangú állagát, a kiegészítő koktélparadicsom pedig még zamatosabbá teszi.
Fontos a tésztaválasztás, hiszen ahogy ebben a korábbi cikkemben már írtam, az olajos alapú szószok hosszú tésztákkal (ebben az esetben spagettivel) érvényesülnek a leginkább. Ne spórold ki a fokhagymát, hiszen az az étel fő összetevője.
Aglio e olio spagetti

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti
- 150 ml olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem vagy bazsalikom
- 1 merőkanál a tészta főzővizéből
- 100 g szeletelt mandula
- 300 g koktélparadicsom
- parmezán, chilipehely (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a spagettit főzzük meg a csomagoláson leírt utasítások szerint. A főzővizét ne öntsük ki.
A mandulaszeleteket alacsony hőfokon pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Tegyük félre.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és az olívaolajon pirítsuk 5 percig az aprított vagy felszeletelt fokhagymát. Adjuk hozzá a mandulát, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt átvegye a fűszeres olaj aromáját.
Adjuk hozzá a félbe vágott koktélparadicsomot, a sót és a borsot, és forgassuk össze a fokhagymás olajjal, majd adjuk hozzá az idő közben megfőtt spagettit is.
Kanalazzunk bele egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, és 2-3 perc alatt főzzük össze a többi alapanyaggal. Ettől krémesebb lesz az étel.
Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Igény szerint chilipehellyel és parmezánnal tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors