Csábító almás sütemény francia módra: a clafoutis téged is elvarázsol
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A franciák híres süteménye, a clafoutis hagyományosan bogyós gyümölcsökkel dúsítva készül, érdemes azonban megtörni a szokást, és más finomsággal dúsítva elkészíteni.
A nyelvtörős sütemény tejpiteként is ismert. A nevéből kiindulva azt gondolná az ember, nehéz az elkészítése, pedig nem, hihetetlenül egyszerűen készül. Minden évszakban érdemes elővenni a receptet és szezonális gyümölccsel dúsítva kipróbálni.
A sűrű, palacsintatésztára hasonlító sütemény édes és savanykásabb gyümölcsökkel telepakolva is isteni. Pluszízesítőt is érdemes a tésztába keverni, mindig a gyümölcshöz illőt. Alma mellé fahéjat, áfonya mellé vaníliakivonatot, a cseresznye mellé pedig narancsvirágvíz is kerülhet. A süteményt még melegen, porcukorral meghintve kínáld, ha pedig nem számolod a kalóriákat, akkor tejszínhab és fagyi is kerülhet mellé.
Almás clafoutis
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg alma
- 1 darab citrom leve
- 3 darab tojás
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1.5 dl tej
- vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, majd vágjuk fel tetszőlegesen.
Az almaszeleteket a citrom facsart levével forgassuk egybe, így nem fog megbarnulni.
A tojásokat üssük tálba és verjük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, cukrot, fahéjat és a tejet, keverjük csomómentesre az alapanyagokat.
A formát (közepes méretű) kenjük ki vajjal vagy olajjal, utána simítsuk bele a masszát, és az almaszeleteket tegyük a tészta tetejére.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images