A 8 legfinomabb fánk: a klasszikus szalagostól a külföldi kedvencekig
Ha máskor nem, legalább farsangkor süss fánkot! A klasszikus szalagos mellett próbáld ki a gyümölcsös, a túrós és az égetett tésztákat is!
A fánk nemcsak a farsangi időszak sztárja, hanem bármikor elkészítheted alkalomhoz illő ízesítéssel. Most egy őszi-téli variációt mutatok, ami ráadásul tejmentes, így laktózérzékenyként is bátran ehetsz belőle.
A közepébe isteni almás töltelék kerül, amelyhez mindössze egy egyszerű, kompóthoz hasonló fűszeres keveréket kell készítened. Ha zavarnak a nagyobb almadarabok, akkor kockázás helyett nagy lyukú reszelőn is áttolhatod a gyümölcsöt.
A fánktésztához először keverjük össze a folyékony hozzávalókat: mérjük egy edénybe a növényi italt, az olvasztott margarint, adjuk hozzá az élesztőt, és várjuk ki, amíg 5 perc alatt felfut.
Ezalatt keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket. Dolgozzuk össze őket, és ha a keverék összeállt, kezdjük el dagasztani. Kézi dagasztással ez kb. 6-7 percig tart, robotgéppel 3-4 percre csökkenthető az idő.
Ha a tészta teljesen sima, vegyük ki az edényből, kaparjuk le az odaragadt foszlányokat, olajozzuk be az edény falát, és tegyük bele vissza egy órára, hogy kb. a duplájára nőjön. Hogy ne száradjon ki, terítsük le egy konyharuhával.
Közben készítsük el a tölteléket: az almákat pucoljuk meg, kockázzuk fel vagy reszeljük le, és a cukorral, a fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével, vaníliával és kevés vízzel főzzük 15 percig. Ezután tegyük félre hűlni. A fahéjat és a szegfűszeget szedjük ki belőle.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett gyúrófelületre, és egy nyújtófa segítségével nyújtsuk kb. 1 cm vastagságúra. Egy tésztaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle 4 cm átmérőjű korongokat, majd további 30 percig hagyjuk őket kelni.
Egy nagyobb edényben forraljuk fel az olajat, majd a korongokat óvatosan helyezzük bele, és 2-3 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőben ne felejtsük el megfordítani őket.
Ha elkészültek, szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tálba.
Kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket habzsákba, egy késsel vágjunk lyukat a fánkokra, és kb. egy evőkanálnyi mennyiségeket töltsünk a közepükbe. Ha nincs habzsákunk, akkor tízórais zacskót is használhatunk.
A fánkokat fahéjas cukorral kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu