Puha almás-fahéjas keksz 4 hozzávalóból: zabpehely az alapja

almássütizabpehellyel2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítheted cukormentes formában is ezt az egyszerű, isteni sütit, ha édes almával dolgozol, nem lesz szükség másra.

Ha valami egyszerű édességre vágysz, ami ráadásul még egészséges is, készítsd el ezt az almás sütit. Az alapja rostdús zabpehely, amit házi almaszósszal és fahéjjal kell összekeverni. Ízlés szerint mézzel édesítheted, de ez el is hagyható, ha édesebb fajta almával dolgozol, vagy teljesen cukormentes süti a célod.

Az almaszósz elkészítése is gyerekjáték: csak főzd össze a megpucolt, darabolt almát vízzel, fahéjjal és ízlés szerint mézzel, majd mikor puha, pürésítsd. Kész is a szószod, amit aztán sütikbe keverhetsz, kanalazhatsz magában, vagy palacsintára is locsolhatod.

Én nagy szemű zabpehellyel dolgoztam, így picit lazább lett a tészta, ha tömörebb, stabilabb sütire vágysz, apró szeművel vagy darálttal készítsd. Az almaszósznak köszönhetően nagyon puha lesz a süti, nem kell félni, hogy kiszárad.

Almás-fahéjas keksz zabpehellyel

almássütizabpehellyel

Hozzávalók 18 darabhoz

Almaszósz:

  • 4 db alma (Idared)
  • 180 ml víz
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 ek méz

Keksz:

  • 180 g zabpehely
  • 260 g almaszósz
  • 1 tk fahéj
  • 1 kisebb darab alma
  • 2 ek méz (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el az almaszószt: 

az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, kockázzuk össze a húsukat. Tegyük őket egy lábasba a vízzel, fahéjjal, mézzel együtt. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a víz, majd vegyük kicsire a lángot. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ha megpuhult az alma, krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítsük, attól függően, darabosabb vagy krémesebb állag a cél. Hagyjuk teljesen kihűlni kb. fél óra alatt.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az almát alaposan mossuk meg, vágjuk egész kicsi kockákra.

Keverjük össze a süti minden hozzávalóját. (A házi almaszósznak kb. a felére lesz szükség, a másik fele hűtőben 7-10 napig eláll.)

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Kanállal vagy fagyiadagolóval tegyünk a sütőpapírra kb. 2-3 centis halmokat a tésztából, picit lapítsuk le őket.

Toljuk őket a sütőbe 13-15 percre.

Várjunk, míg hűlnek, majd kínálhatjuk is.

Tipp: ha apró szemű zabpehellyel vagy zabliszttel dolgozol, könnyebb lesz formázni, picit tömörebb lesz. Nagy szeművel lazább, puhább, könnyebben szétesik.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük