Pihe-puha almás piskótatekercs: egyszerű kevert tészta az alap
Ha szereted a klasszikus piskótatekercset, ezt a változatot is imádni fogod, ráadásul a tésztája is egyszerűbben készül.
Nem csak lekvárral mennyei a piskótatekercs, almásan is érdemes kipróbálni, ráadásul ezt a kevert tésztás változatot nem lehet elrontani, nem kell attól tartani, hogy nem jön fel magasra, esetleg összeesik. A tésztája ugyanis sütőporral készül, és a tojások szétválasztásával sem kell bíbelődni.
Az almás tölteléket érdemes előkészíteni: hogy ne áztassa el a tésztát, előre meg kell párolni, addig, míg a gyümölcsből kiengedett folyadék elpárolog. Utána keverd össze még fahéjjal, de egy kevés dió is mehet bele, úgy sokkal finomabb lesz.
A piskótatekercset még melegen tekerd fel, ha kihűl, már törni fog, nem lesz szép a végeredmény.
Almás piskótatekercs
Hozzávalók 12 szelethez
Piskóta:
- 3 db tojás
- 200 g cukor
- 120 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
- 180 g liszt
Töltelék:
- 6 db alma
- 150 g cukor
- 1 tk fahéj
- 70 g dió
Elkészítés:
Az almákat pucoljuk meg, majd reszeljük le. Tegyük egy lábasba, szórjuk rá a cukrot, keverjük össze.
Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, addig főzzük, míg a kiengedett leve el nem párolog. Mikor már száraz, keverjük bele a finomra vágott diót és a fahéjat, majd húzzuk le a tűzről.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 30x40 centis lapos tepsit, oszlassuk el rajta egyenletesen a reszelt almát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztához keverjük habosra a cukrokat a tojásokkal. Keverjük bele a tejet is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Forgassuk egybe az alapanyagokat.
Öntsük a tésztát a reszelt almára, hogy befedje, majd toljuk a sütőbe 20 percre, míg a tészta színt nem kap.
Tegyünk a tészta tetejére egy sütőpapírt, majd tepsistől fordítsuk fejjel lefelé. Vegyük le róla a tepsit, húzzuk le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerjük fel a tésztát.
Tegyük félre hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
-
2023-10-01 08:36:00
-
2023-03-05 09:28:02
-
2023-01-31 09:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!